Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vučić zbog Đukanovićeve poruke o CPC zove svoje ljude iz Crne Gore na sastanak

Da podsjetimo, Trojčidanski sabor Mitropolija crnogorsko-primorska želi da iskoristi kako bi se suprostavila Izmjenama zakona o slobodi vjeroispovijesti. Priča je dobila apsolutno političku notu, jer se u sve uključio i Demokratski front, koji organizuje prevoz iz više crnogorskih gradova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je nezadovoljan stanjem u kojem se nalaze Srbi u Crnoj Gori, pa poručuje da će se sastati sa “svojim” ljudima iz Crne Gore, i to u narednih nekoliko dana. Kako trenutno stvari stoje, to će biti baš uoči Trojčindanskog sabora u Podgorici. Ova najava dolazi nakon što je crnogorska Vlada usvojila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, i posebno poruke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se mora ispraviti istorijska nepravda, te da će obnoviti autokefalnost CPC. Ova Đukanovićeva izjava ne samo da je izazvala gotovo histeriju kod SPC, već se tu uključuje i Vučić.

Da podsjetimo, Trojčidanski sabor Mitropolija crnogorsko-primorska želi da iskoristi kako bi se suprostavila Izmjenama zakona o slobodi vjeroispovijesti. Priča je dobila apsolutno političku notu, jer se u sve uključio i Demokratski front, koji organizuje prevoz iz više crnogorskih gradova.

Ako je suditi prema dosadašnjoj praksi, Vučićevi ljudi  sa kojima će se sastati su lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, ali i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović.

“Mi ćemo narednih dana sjesti sa našim ljudima iz Crne Gore, razgovarati i izaći sa našim stavovima”, izjavio je Vučić novinarima u Lučanima, nakon obilaska poplavljenih područja, piše RSE.

On je rekao da će Beograd vidjeti kako da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, a da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

Uprkos tome što kaže da se ne miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, poruka da će se sastati sa “svojim ljudima”, i te kako zvuči kao miješanje. Još više ako tome dodamo da zvaničnici iz Srbije, prilikom sastanka sa zvaničnicima iz Crne Gore gotovo nikada ne pominju ugroženost Srba, ali se zato, koristi svaka prilika da se sa distance Crna Gora optuži za “situaciju u kojoj se Srbi nalaze”.

Sada se koristi Trojčidanski sabor da se, kako stavri stoje, pošalje zajednička poruka zvaničnoj Crnoj Gori, a tu poruku će zajedno sa svojim ljudima, smisliti upravo Vučić.

Da podsjetimo, predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović je u pismu zamolio Vučića da uključi sav svoj državnički kapacitet kako bi se zaštitila SPC u Crnoj Gori i srpski narodni identitet.

Prethodno je Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala sveštenstvo i vjernike na Trojičindanski sabor u Podgorici, u subotu, “s ciljem odbrane vjere i svetinja, jer Mitropoliju i sve eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ugrožava Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada”.

Lideri Demokratskog fronta bi da budu i  na čelu Mitropolije, mišljenja su u Demokratskoj partiji socijalista, nakon što su iz DF-a organizovali prevoz i pozvali pristalice na Sabor SPC koji se održava u subotu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve