Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vučić: Nemam problem da razgovaram sa Đukanovićem o položaju Srba u CG, ali teško ćemo se razumjeti

Vučić je naglasio da će Srbija već narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, koja se bave zaštitom identiteta, saopšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je u susret popisu u Crnoj Gori naredne godine važno da “ne iščili srpski narod”, jer kako rekao za TV Prva, strategija nekih jeste da se smanji broj Srba u Crnoj Gori. On je danas održao i video sastanak sa predstavnicima Srba iz Crne Gore.

foto Tanjug

Napomenuo je da je 2021. godine popis u Crnoj Gori i da je važno da “ne iščili srpski narod”.

“Strategija nekih jeste da se smanji broj Srba, odnosno da se što manje ljudi izražavaju kao Srbi”, smatra on.

Vučić je kazao je da je od predstavnika Srba u Crnoj Gori čuo bojazan naroda, te da je zabrinut.

Dodao je da su Srbi iz Crne Gore izrazili bojazan zbog hapšenja episkopa budimljansko nikšićkog Joanikija.

“U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rješava problem sa našim narodom na isti način kao što je rješavano u drugim djelovima Jugoslavije. Ne vjerujem, niti želim da vjerujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsjednik Srbije”, rekao je Vučić.

Naglasio je da je Srbija srpskim organizacijama, koje nisu političke, omogućila pomoć i da će nastaviti to da čini, jer je obaveza Srbije čuvanje nacionalnog, vjerskog identiteta i srpskog jezika i pisma ćiriličnog.

“Srbija će biti uz svoj narod, srpsku crkvu, poštuje Croj Gori kao državu ali ne može da zanijemi pred onim što se njenom narodu događa u Crnoj Gori”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, posao Srbije je da pomogne očuvanju srpskog identiteta u skladu sa evropskim konvencijama.

Vučić je naglasio da će Srbija već narednih dana uputiti pomoć srpskim nacionalnim, kulturnim i naučnim institucijama Srba u Crnoj Gori, koja se bave zaštitom identiteta, saopšteno je iz Srpskog nacionalnog savjeta nakon sastanka sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

On je kazao da je Srbija bila spremna da kao direktni strani investitor uloži kapital u značajne projekte u Crnoj Gori.

“Željeli smo da kupimo Luku Bar i investiramo u još neke značajne ekonomske potencijale u Crnoj Gori, nudeći više novca od drugih, ali nam to nije bilo dozvoljeno”, kazao je Vučić.

U ime predstavnika srpskih organizacija iz Crne Gore, predsjedniku Srbije zahvalio se predsjednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić, koji je naglasio da nikada od Srbije nije traženo ono što bi bilo u suprotnosti sa interesima Crne Gore i da su sve srpske organizacije izuzetno zadovoljne odnosom aktuelne vlasti u Srbiji prema srpskom narodu u Crnoj Gori.

Razgovoru sa predsjednikom Srbije prisustvovali su predsjednik NOVE Andrija Mandić, predstavnici Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović i Nikola Minić, predstavnici Matice srpske u Crnoj Gori  Vladimir Božović i Jelica Stojanović, predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, predsjednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović, predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić, predsjednik Instituta za srpsku kulturu Budimir Aleksić, predsjednik Udruženja srpskih književnika Crne Gore i Hercegovine Bećir Vuković i direktor Srpske kuće Emilo Labudović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
SINDON58
16.05.2020-14:27 14:27

Vuce CRNA GORA NIJE TVOJA. SRBIJANSKA MANJINSKA U RUSIJU IDITE U RUSIJU.