Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

VUČIĆ I PERIĆ BRIŠU AMFILOHIJEVU ZAOSTAVŠTINU Joanikije i DF zaboravili Đeda kao da nikad nije ni postojao, Krivokapić izolovan

Epilog najnovije velikosrpske hegemonističke diverzije na Saboru SPC je da Mitropolija crnogorsko-primorska sad ima isti status kao šabačka ili šumadijska, a Mićović će biti samo poslušni izvršilac naloga nezvaničnog srpskog patrijarha Vučića u realizaciji projekta ''srpskog sveta''. Što se tiče pokojnog Amfilohija Radovića, ako izuzmemo premijera Krivokapića i usku grupu najzatucanijih litijaša, niko ga više i ne pominje, osim možda funkcioneri DF-a u svrhu političkog marketinga.

Svetosvaski kult ”krvi i tla” koji se vodi pod imenom Srpska pravoslavna crkva (SPC) izabrao je u subotu za novog šefa crnogorske filijale ove organizacije Joanikija Mićovića kome je dodjeljena titula mitropolita crnogorsko-primorskog.

Nakon zasjedanja borda direktora, koji je među funkcionerima ove interesne grupacije poznat kao Sabor, ogoljena je sva beskrupuloznost, licemjerje i politička nemilosrdnost koja vlada u redovima SPC.

Iako je protiv Mićovića u Specijalnom državnom tužilaštvu formiran predmet zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije unutar ove organizacije, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i manastiru Dajbabe, to nije smetalo beogradskim šefovima SPC i političkom vrhu Srbije da Joanikija izaberu na čelo crnogorske filijale ove pseudovjerske organizacije. Uslov je bio – da bespogovorno sluša.

Jasno je da je osnovni uslov da nezvanični patrijarh SPC Aleksandar Vučić da zeleno svijetlo da Mićović bude izabran na čelo MCP, bio da se ovaj nekad bliski saradnik i duhovno-političko čedo Amfilohija Radovića odrekne svog dugogodišnjeg mentora i njegove zaostavštine.

Nema više Amfilohija: Vučić i Perić će izdavati naređenja Joanikiju

Jedan od uslova, kako smo već pisali, je bio i ograđivanje od premijera Zdravka Krivokapića koji je jedini aktivni političar u velikosrpskom korpusu u Crnoj Gori koji nije pogazio ili izdao amanet pokojnog Đeda.

Joanikije prodao Đeda za funkciju

Na osnovu epiloga Sabora SPC da se zaključiti da je novoizabrani mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije Mićović u Beogradu prihvatio obaveze koje su mu nametnuli zvanični i nezvanični patrijarh SPC Porfirije Perić i Aleksandar Vučić – da se potpuno odrekne ”automonaških” tendencija pokojnog Radovića.

Kako su kazali izvori portala Aktuelno koji su veoma dobro upućeni u crkvene prilike, na nedavno završenom Saboru Mićović je potpuno pogazio amanet i izdao Amfilohija Radovića svog duhovno-političkog oca koji ga je zamonašio i rukopoložio za sveštenika. Kako su kazali naši sagovornici Joanikije je prodao Amfilohija za funkciju mitropolita.

”Odlukom Sabora da se ukine Episkopski savjet u Crnoj Gori, nestaje iz opticaja i ranije utvrđen naziv Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, kao i titula Arhiepiskopa cetinjskoga namijenjena za predsjedavajućeg Episkopskoga savjeta. Joanikije je ‘poljubio ruku’ Aleksandru Vučiću i zbog funkcije pristao da se u jednom danu izbriše maltene sva zaostavština Amfilohija Radovića”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Mićović zaboravio na Đeda čim mu je ponuđena fotelja, FOTO: Nova.rs

Osim što je MCP ponižena oduzimanjem ingerencija koje je imala za vrijeme života Radovića, Mićoviću je naloženo da se obračuna sa Amfilohijevih „separatistima”.

Približavanje DF-u, udaljavanje od Demokrata i Krivokapića

Kako saznajemo, Mićoviću je takođe naloženo da se približi Vučićevom DF-u, i da malo ”zahladi” saradnju sa Demokratama i premijerom Zdravkom Krivokapićem koji nijesu u dobrim odnosima sa predsjednikom Srbije.

”Demokratski front je jedva dočekao da iz Beograda krene obračun sa ‘amfilohijevcima’ i da budu poništene odluke i zaostavština koja je ostala iza bivšeg mitropolita. Amfilohijeva zaostavština se briše, a nakon što se obilježi godišnjica njegove smrti, svi će zaboraviti na njega. Sve mu to sprema Vučić koji mu nikad nije zaboravio brutalne kritike i optužbe koje je iznosio na njegov račun”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Jedini kojem je stalo da amanet pokojnog Amfilohija bude ispoštovan je njegov političko-duhovni pulen Zdravko Krivokapić, koji je nakon Sabora potpuno izolovan i politički ucijenjen od Beograda i njegove ekspoziture iz DF-a.

”Krivokapić je bio vezan za Amfilohija i zna da je temeljni ugovor sa SPC radikalno isprepravljan u Beogradu po volji Vučića i čelnika patrijaršije. Uklonjeni su termini Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, a MCP je maltene postala samo pridružna filijala beogradske patrijaršije, što Amfilohije nije nikako htio. Krivokapić to zna i zato se boji Đedove kletve, ali i crnogorskog naroda. Zato i odlaže potpisivanje temeljnog ugovora”, rekli su naši izvori.

Otvoren put za stvaranje ”srpskog sveta”

Ukidanjem Episkopskoga savjeta u Crnoj Gori, koji je osnovan 26. maja 2006. odlukom Arhijerejskoga sabora, ciljevi svetosavskog kulta ”krvi i tla” i njegovih političkih saradnika iz Beograda postaju jasni -projekat “srpski svet” ili uništenje Crne Gore, ulazi u novu, ofanzivnu fazu!

”MCP nije više arhiepiskopija i nema sinoda, a crkvi se vraća prefiks srpska sa nikad čvršćim uticajem iz Beograda koji će sprovoditi svoje naloge preko nejakog Joanikija, izdajnika Amfilohijevog amaneta i njegovih novih političkih saradnika iz DF-a. Sada će centrala u Beogradu imati lakši posao da prebacuje finasijska sredstva, logistiku, vrši političke i diverzantske akcije na teritoriji Crne Gore”, rekli su naši dobro upućeni izvori.

Lideri DF-a: Puna usta Đeda, ali samo u kampanji

Epilog najnovije velikosrpske hegemonističke diverzije na Saboru SPC je da Mitropolija crnogorsko-primorska sad ima isti status kao šabačka ili šumadijska, a Mićović će biti samo poslušni izvršilac naloga nezvaničnog srpskog patrijarha Vučića u realizaciji projekta ”srpskog sveta”. Što se tiče pokojnog Amfilohija Radovića, ako izuzmemo premijera Krivokapića i usku grupu najzatucanijih litijaša, niko ga više i ne pominje, osim možda funkcioneri DF-a u svrhu političkog marketinga.

Za nalogodavce iz Beograda najbolje je da uspomena na Vučićevog velikog kritičara Amfilohija, brzo bude izbrisana.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Freedom
31.05.2021-14:06 14:06

Crnogorci mi smo PREVARENI od ove DF i SpC ekipe. Zdravko je potpisao ugovor sa SpC samo igraju igru i kupuju vrijeme dok ne prodje sezona da mi Crnogorci nebi izasli na ulice. Ometali bi im sezonu kojom oce da pune rupe u budzetu. A izabrali su 30. Oktobar da ga potpisu da bi se nasprdali jer je tada na dan SV.Petra obnovljena CPC ito na sveto Cetinje.

Dogville
31.05.2021-15:36 15:36

Amfilohije je zaslužio da bude zaboravljen i to baš od ” njegovih”. Koliko je samo zla nanio Crnoj Gori i Crnogorcima…Sukob sa Vučicem i neka vrsta autonomije Mitropolije crnogorsko- primorske je bilo samo ćeranje inata Vučicu zbog Kosova a ne zbog Crne Gore i Crnogoraca.Ovaj Joanikije je jadni i bijedni konvertit i poslušnik.Mediokritet!!!Amoralan čovjek skromne inteligencije i oskudnog obrazovanja.Taman po mjeri svog zatucanog , primitivnog stada koje je daleko od hrišćanstva koliko Bog od šeširdžije.Što bi rekao taj polusvijet ” Dostojan” ali dostojan ” tamo njima” .

Tihana
31.05.2021-16:22 16:22

Pi sekta svetosavska, izvor svog zla na Balkanu. Hipnotisanim ovcama je svejedno ko im je pastir Đedo il’ Govedo

milovan
31.05.2021-16:44 16:44

Jesmo li cetnici ili nijesmo. Tri niksicanina na otoku srece..

Sara
31.05.2021-20:51 20:51

Jedino nas revolucija moze pomoci..Mi smo ponizeni..dragi Crnogorci..otese nam pola drzave CG..da ne znamo..ovo je Uzas..nad Uzasem..Ustajte Crnogorci..srbijanci su najgori neprijatelj drzave CG!

Gradjanka
01.06.2021-00:26 00:26

Kad varaju one u koje su se kleli,kako ne bi i vjernike.Sve je laz,i sve se radi u interesu druge drzave,e to je IZDAJA,da sam na njihvom mjestu plasio bih se,boga i ljudi.