Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

Vrijeme je da fokus državne politike bude na životnom standardu

Svako partijsko zapošljavanje, zbog čega na neku poziciju ne mogu doći najbolji kandidati, neminovno znači pad produktivnosti sistema. Dobri zakoni, pravedne i profesionalne komisije i upotreba novih tehnologija su smrt za partijsko zapošljavanje – kaže Dragica Perović-Ivanović

Velike investicije će doći ako imamo dobre zakone, sređene institucije i više pravde. Ono što mi obećavamo građanima je da će naši pravni eksperti, zajedno sa najboljim stranim stručnjacima koje je moguće angažovati, raditi danonoćno kako bi naše zakone napravili takvim da se prostor za malverzacije i zloupotrebe smanji na minimum – poručila je u intervjuu za Pobjedu nositeljka liste koalicije „Da, mi možemo za građansku Crnu Goru“ Dragica Perović-Ivanović.

Crnogorske podjele su, kaže naša sagovornica, duboko ukorijenjene i zahtijevaju ozbiljan pristup kako bi se izborili sa njima.

– Investiranje u obrazovanje i kulturu je na duži rok glavni lijek za pomirenje – istakla je Perović-Ivanović.

POBJEDA: Što je, lično Vas i ljude okupljene u Pokretu „Možemo“, motivisalo da uđete u politiku?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Naša motivacija dolazi iz čiste i iskrene želje da donesemo više pravde i demokratije u naše društvo. Svjedoci smo, već duži niz godina, brojnih socijalnih i ekonomskih nepravdi, korupcije i totalnog odsustva odgovornosti u političkim elitama.

Odlučili smo se da izađemo iz zone komfora i pokušamo ličnim primjerom da pokažemo građanima da političari treba da postoje zbog nas, a ne mi zbog njih.

Naša građanska odgovornost je da pružimo alternativu koja će pokazati da politika može i mora drugačije.

POBJEDA: Koje su osnovne postavke programa koalicije koju predvodite?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Mi ne prodajemo priče iz visoke politike, koje se skoro uvijek ispostave kao spisak lijepih, nerealizovanih želja. Razni tehnološki centri, pametni gradovi, novi aerodromi, nove megalomanske državne kompanije… sve je to daleko od naše stvarnosti.

Smatramo da će do velikih investicija doći ako imamo dobre zakone, sređene institucije i više pravde. Ono što mi obećavamo građanima je da će naši pravni eksperti, zajedno sa najboljim stranim stručnjacima koje je moguće angažovati, raditi danonoćno kako bi naše zakone napravili takvim da se prostor za malverzacije i zloupotrebe smanji na minimum.

Planiramo da minimalnu penziju izjednačimo sa minimalnom platom, a sve ostale penzije, srazmjerno tome, uvećamo, i za sve to imamo jasan, održiv plan.

Upotrebom novih tehnologija ograničićemo zloupotrebe prilikom zapošljavanja u državnim institucijama i preduzećima, tako što ćemo učiniti svako ispitivanje i testiranje javnim. Javnost će moći da sudi i da se uvjeri da li je izabran najbolji kandidat.

Omogućićemo da svaki pacijent u Crnoj Gori dobije kvalitetnu zdravstvenu uslugu na vrijeme i da može sam da odluči u kojoj instituciji će da se liječi za svoj novac.

Pomoć podstanarima i rješavanje stambenog pitanja građana je za nas jako važna tema koja, ako se ne tretira na pravi način, može da preraste u najozbiljniji problem u državi.

Naš fokus je i na socijalnoj politici koja nije pravedna i mi želimo da omogućimo da oni koji su u stvarnoj potrebi dobiju više finansijske pomoći.

POBJEDA: Istakli ste da će fokus djelovanja biti na reformama zdravstva i obrazovanja. Koje su to ključne promjene u ovim oblastima na kojima ćete insistirati?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Zdravstveni sistem u Crnoj Gori se, nažalost, a svi smo svjedoci, sve više urušava. Kao prvi potez, treba uvesti strogu kontrolu trošenja sredstava koja se ulažu u zdravstvo, što do sada nije bio slučaj. Novca se izdvaja i troši sve više, a zdravstvena zaštita je sve gora. U zdravstvu, kao i u ostalim oblastima, bitniji su interesi pojedinaca i partija nego interesi građana, pacijenata, zbog kojih taj sistem i postoji.

U državnom i privatnom sektoru postoji veliki broj odličnih ljekara i ostalog medicinskog kadra, kao i prostorni kapaciteti, pa i sva neophodna oprema. Korišćenjem svih kapaciteta, i državnog i privatnog sektora, pacijentima se može i u postojećim uslovima obezbijediti vrhunska zdravstvena usluga, na vrijeme, bez lista čekanja.

Poseban fokus našeg pokreta je na stvaranju dostojanstvenih uslova za rad prosvjetnim radnicima i učenicima. Škole ne mogu adekvatno da se posvete obrazovanju ukoliko rade u tri smjene, a odjeljenja broje nekad i 40 učenika. Obaveza je države da obezbijedi adekvatne uslove za rad škola i na tome ćemo da radimo zajedno sa međunarodnim partnerima.

POBJEDA: Pokret je oštro reagovao na prva kadrovska rješenja nove lokalne uprave glavnog grada, koja ste okarakterisali skandaloznim i nastavkom prakse partijskog zapošljavanja. Koji je model zapošljavanja koji garantuje minimalan upliv partijskog kadriranja?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Svako partijsko zapošljavanje, zbog čega na neku poziciju ne mogu doći najbolji kandidati, neminovno znači pad produktivnosti sistema. Mi, jednostavno, moramo da postavimo prave ljude na prava mjesta i građanima je to najveći interes. Ako stručni ljudi budu radili poslove iz svoje oblasti, to će da se osjeti u životnom standardu i efikasnosti administracije, a sve to je direktno vezano za povećanje BDP-a. Zakonski ćemo da uredimo tu oblast tako da bude skoro nemoguće izigrati zakon i izabrati partijski kadar ako postoji neko bolji prijavljen za to mjesto. To je moguće, ali kod političkih elita nema volje da se to uredi, namjerno je ostavljen prostor da bi preko te trgovine poslovima obezbjeđivali uticaj svoje partije. Dobri zakoni, pravedne i profesionalne komisije i upotreba novih tehnologija su smrt za partijsko zapošljavanje.

POBJEDA: Jedna od poruka Pokreta je da želite da uključite građane u odlučivanje kako biste stvorili novu politiku u službi javnog interesa. Koji je to model?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Pokret „Mi možemo“ je nastao iz komunikacije građana između sebe na razne teme. Po tom principu želimo i da nastavimo naš politički put. Stalni kontakti sa raznim udruženjima i NVO sektorom nas približavaju problemima građana. Od osnivanja Pokreta u svakodnevnom smo kontaktu sa organizacijama iz svih oblasti: od udruženja roditelja, podstanara, oboljelih od šećerne bolesti, do osoba sa posebnim potrebama, penzionera, poljoprivrednika… Upravo preko njih komuniciramo sa građanima i dobijamo jasnu sliku problema sa kojima se suočavaju.

POBJEDA: Kakav je stav Pokreta u odnosu na identitetska pitanja u Crnoj Gori?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Odlučno smo protiv osporavanja crnogorskog nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta – teme koja je, nažalost, aktuelna duže od jednog vijeka.

Naša država je ravnopravna članica NATO saveza, nezavisna i evropska zemlja. U ovim vrijednostima su sadržane sve identitetske komponente Crne Gore – kao stabilne, suverene, građanske i države sazdane na antifašističkim temeljima.

Smatramo besmislenom svaku raspravu o državno-pravnom statusu Crne Gore.

Crnogorske podjele su duboko ukorijenjene i zahtijevaju ozbiljan pristup. Stalno grupisanje građana po nacionalnoj osnovi ne doprinosi konceptu života jednih sa drugima, već jednih pored drugih. Borimo se za Crnu Goru kao zajedničku kuću svih njenih građana, bez obzira na različitosti koje moraju biti naša prednost, a ne prepreka. Po tome smo mi Crna Gora u malom, jer među nama ima Crnogoraca, Srba, Muslimana, Bošnjaka, Hrvata, Albanaca, Roma.

Investiranje u obrazovanje i kulturu je na duži rok glavni lijek za pomirenje. Obrazovanje koje promoviše međuetničku saradnju i ističe zajedničke vrijednosti će vremenom učiniti da se bolje razumijemo, a onda i vjerujemo više jedni drugima.

Vrijeme je da fokus državne politike bude na životnom standardu, a ne na pitanjima identiteta. Ne mogu da se otmem utisku da pojedine političke grupacije bez prestanka, praktično decenijama, forsiraju identitetsku priču i priču o ugroženosti nekog naroda u pokušaju mobilizacije dijela građana zbog nekoliko procenata glasova više.

POBJEDA: Koga vidite kao političke partnere?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Otvoreni smo za saradnju sa svim strankama i organizacijama koje žele da implementiraju naše prijedloge. Fokus nam je na izgradnji široke koalicije koja će se boriti za pozitivne promjene i drugačije shvatanje politike i odgovornosti. Važno nam je partnerstvo sa civilnim društvom i građanskim inicijativama. Naši partneri u svim ovim procesima mogu da budu samo one partije koje vide Crnu Goru kao dio EU i koje su spremne da implementiraju sve evropske vrijednosti i zajedničku vanjsku politiku sa Briselom.

„Treći put“ je saradnja sa građanima

POBJEDA: Rekli ste da je Crnoj Gori neophodan treći politički put. Da li je treći put platforma osmišljena u krugovima okupljenim oko koncerna „Vijesti“ – takozvani centristički blok i da li podržavate tu ideju?

PEROVIĆ-IVANOVIĆ: Crnoj Gori jeste potreban treći put koji bi ponudio alternativu postojećim političkim opcijama, uključujući i tu koju pominjete. Smatramo da je uzaludno to novo šminkanje i nove PR komunikacione strategije za prepakivanje jedne te iste političke ponude. Imali smo prilike da ih vidimo u raznim koalicijama i blokovima, godinama ih gledamo kako se svađaju i mire, a za sav taj period je svima njima zajednička jedna konstanta – nebriga za građane i državne interese. „Treći put“ koji zastupamo ne favorizuje konkretne političke stranke ili blokove. Umjesto toga, zagovaramo vrijednosti, principe i konkretne politike koje smatramo korisnim za Crnu Goru. Favorizujemo saradnju među građanima. Za nas je ova generacija političara pokazala da nema viziju i snagu da odgovorno vodi ovo društvo, zato se građani i javljaju da preuzmu odgovornost za način na koji žele da urede svoj život.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Za prave
27.05.2023-17:59 17:59

Oni nude stvarno dobar program i jako kvalitetan kadar pa im treba dati sansu.Moj i glas svih pametnih gradjana id za broj 9.MI Mozemo.

openbalkOn
28.05.2023-13:27 13:27
Reply to  Za prave

isto

Kotoranka
28.05.2023-15:30 15:30

Pametna i časna je ova doktorka.
Takvima treba dati glas.