Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vojska Crne Gore nastavlja učešće u KFOR-u, proširenje misije nije bilo moguće jer nije usvojen budžet

Podsjećaju da su Ministarstvo odbrane i VCG u misiji KFOR prisutni sa dvije osobe od 2018. godine

Vojska Crne Gore VCG nastavlja da učestvuje u misiji KFOR, a odluka o proširenju misije nije mogla biti donešena zbog situacije izazvane koronavirusom i kašnjenja u usvajanju Budžeta za 2021. godinu, saopšteno iz Ministarstva odbrane.

“Za tako ozbiljne aktivnosti, kao što je učešće u međunarodnim misijama i vojnim aktivnostima u inostranstvu, sredstva se planiraju unaprijed, a uobičajeno je da se proces planiranja, obuke, pripreme i upućivanja u misiju, realizuje duži vremenski period. S tim u vezi, ističemo da ovakve aktivnosti nije moguće realizovati bez kvalitetnog procesa planiranja”, navode iz Ministarstva odbrane.

Podsjećaju da su Ministarstvo odbrane i VCG u misiji KFOR prisutni sa dvije osobe od 2018. godine.

“Vojska Crne Gore učestvuje u operaciji KFOR sa štabnim oficirom na dužnosti zamjenika načelnika za inžinjeriju u Odjeljenju za inžinjeriju i planove u Komandi misije u Prištini, dok Ministarstvo odbrane Crne Gore učestvuje sa civilnim licem na dužnosti savjetnika za ljudske resurse u NATO timu za vezu, pri komandi operacije u Prištini (NALT – NATO Advisory and Liaison Team)”, piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako ističu, Crna Gora jeste i ostaće kredibilan saveznik.

“Transatlantski region ne može biti stabilan i siguran bez integrisanog zapadnog Balkana. Imajući u vidu da je jedan od naših prioriteta siguran i prosperitetan region, Crna Gora će i dalje imati konstruktivnu ulogu u jačanju regionalne stabilnosti. U skladu s tim, mi ćemo nastaviti da podržavamo napore NATO-a na Kosovu, u okviru svojih mogućnosti”, zaključuju iz Ministarstva odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve