Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlahović za Aktuelno: MVP unižava i urušava ono što je bilo dobro u našoj diplomatiji

Iz razloga koji su apsolutno legitimni, a saglasno ustavnim ovlašćenjima Predsjednika, šef države izražava rezervu i ne želi da podrži većinu predloženih, kazao je Vlahović

Bivši šef crnogorske diplomatije, ambasador Miodrag Vlahović kazao je u razgovoru za portal Aktuelno da su Vlada i Ministarstvo vanjskih poslova jasno pokazali svoju nekompetentnost i manjak znanja i dobre namjere, kada se radi o vanjskoj politici i tzv. “kadrovskim” pitanjima.

Aktuelno: Ambasadore, kako vidite situaciju koja je nastala u vezi imenovanja novih ambasadora?

Vlahović: Mislim da su stvari jasne, čak i onima koji samo površno prate vanjsku politiku i diplomatiju. Vlada i MVP, uz pomoć medija koji ih podržavaju i prate, ili čak imaju svoje kandidate za visoke diplomatske pozicije, pokušavaju, prilično traljavo i očevidno, da nametnu Predsjedniku kandidate. Iz razloga koji su apsolutno legitimni, a saglasno ustavnim ovlašćenjima Predsjednika, šef države izražava rezervu i ne želi da podrži većinu predloženih.

Aktuelno: Iz istupa ministra Radulovića, ali i iz medija koje pominjete, mogli smo da zaključimo kako je glavni prigovor vezan za to kako su pojedini kandidati glasali na referendumu?!

Vlahović: To je besmislica. Ono što Predsjednik legitimno i sasvim opravdano problematizuje nema veze s tim kako je ko glasao na referendumu – i da li je uopšte glasao! Jasno je da nezavisno i međunarodno priznatu Crnu Goru, članicu NATO, usmjerenu prema EU i opredijeljenu za dobre odnose sa svim našim susjedima, uključujući Kosovo, naravno, ne treba i ne mogu da predstavljaju oni koji su protiv svih ovih vrijednosti i principa.

Aktuelno: U taj dio problema spadaju i tzv. “specijalni savjetnici” ministra vanjskih poslova. O čemu se tu radi?

Vlahović: To je poseban problem, u kojem sadašnji ministar, sva je prilika – pod uticajima iz Vlade – zadovoljava razne lične, rođačke i partijske interese, ali i one koji se tiču vaših kolega iz raznih medija, bliskih novoj vlasti. Vrlo štetna praksa, od koje će biti samo negativnih posljedica.

Aktuelno: Kako vidite izlaz iz postojeće pat-pozicije, ako ga ima?

Vlahović: To će, pored ostalog, zavisiti i od razvoja situacije vezane za opstanak Vlade, ovog premijera i ovog ministra vanjskih poslova. S druge strane, ne vidim mogućnosti, koliko shvatam, da Predsjednik posluša “diktat” Vlade i MVP, koji su već jasno pokazali svoju nekompetentnost i manjak znanja i dobre namjere, kada se radi o vanjskoj politici i tzv. “kadrovskim” pitanjima. Odabir kandidata pokazuje da je cijela priča o profesionalizaciji i tobožnjim “karijernim” diplomatama samo nevješta i prazna propaganda. Sadašnje MVP unižava i urušava i ono što je bilo dobro u našoj diplomatiji.

Aktuelno: Vaš odgovor implicira da je bilo i loših stvari u crnogorskoj diplomatiji. Na što mislite?

Vlahović: Za potrebe ovog razgovora ograničio bih se na to da je, nažalost, godinama, i u MVP i u našim diplomatsko-konzularnim predstavništvima, bilo previše kadrova koji su to shvatali kao sinekure – dobro plaćene pozicije – i kojima stalni rad i lojalnost crnogorskim interesima, spremnost na angažman i predanost i znanje koji moraju da postoje u tom odgovornom poslu – nije bio karakteristika. Previše neradnika i “ćutologa”, dakle. Sada vidimo posljedice takvog stanja i plaćamo visoku cijenu te negativne selekcije. Pogledajte, uostalom, koga su i kako novi ministar i Vlada prve vratili na pozicije ambasadora. Najbolje među nama, ili…?

Aktuelno: Posebno ste, u nekim javnim nastupima, bili kritični prema prethodniku ministra Radulovića?

Vlahović: Jesam, ali površno i marginalno, mada razloga ima na pretek. Nema potrebe da sada o tome širim – drugi su sada prioriteti na dnevnom redu. Biće prilike, ali da se prvo izborimo da se Crna Gora vrati u političko stanje koje odgovara našim državnim i nacionalnim interesima.

Aktuelno: Zahvaljući Vam na ovom kratkom razgovoru, na kraju – kako biste ocijenili rad Ministarstva vanjskih poslova u Vladi premijera Krivokapića?

Vlahović: Jasno je što mislim o tome. Umjesto da se ponavljam, iskoristio bih priliku da poručim onim mladim ljudima koji i sada rade u MVP, a koji su lojalni našoj zemlji i žele da budu crnogorske diplomate kada prođe ovaj mučni i ružni period – da izdrže, da čitaju i uče i da se spremaju za situaciju i vrijeme kada će njihov rad i znanje biti prepoznati i vrednovani kako treba. Znam da im nije lako, MVP koristi neke zakonske mogućnosti da zapošljava i angažuje “s koca i konopca” (pogledajte samo član 72. Zakona o vanjskim poslovima i tražite informaciju ko je i kako primljen na rad po tom osnovu i sa kakvim radnim iskustvom), ali je to politika i ponašanje kratkog daha, koja će biti ispravljena prvom prilikom. U to niko ne treba da sumnja.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve