Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlahović: Sektor saobraćaja na izdisaju

Najnoviji slučaj sa zapljenom velike količine droge na brodu "Budva" predstavlja kulminaciju kraha crnogorskog pomorstva, poručuje član Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahović

Najnoviji slučaj sa zapljenom velike količine droge na brodu “Budva” predstavlja kulminaciju kraha crnogorskog pomorstva, poručuje član Glavnog odbora Demosa Vuko Vlahović.

foto DEMOS

“Prvo je u bescijenje rasprodata imovina dvije uzorne pomorske kompanije iz Kotora i Bara, a potom je prestao sa radom i čuveni feribot Sveti Stefan, koji je decenijama povezivao Crnu Goru sa susjednom Italijom.

Stanje nije značajno bolje ni u drugim segmentima saobraćaja. Tako se nedavno državna kompanija Željeznički prevoz našla pred bankrotom, a već godinama svjedočimo neracionalnom trošenju novca građana na spašavanje Montenegro Airlines-a, što je kulminiralo krajem prethodne godine, kada je usvojen kontroverzni zakon o pomoći MA u iznosu od 155 miliona.

Potom je sva aktivnost u domenu saobraćaja interesno fokusirana na Aerodrome. Ovo vjerovatno predstavlja i najtragičniju etapu propasti saobraćaja u Crnoj Gori. Tako posljednjih mjeseci svjedočimo gotovo paničnim pokušajima prodaje Aerodroma, jedne od rijetkih državnih kompanija sa dobrim poslovnim bilansima i značajnim pozitivnim efektima na druge privredne grane, prvenstveno za Crnu Goru krucijalni turizam.

Sve ovo posljedica je neracionalnog upravljanja nacionalnim resursima od strane elite na vlasti, na šta je DEMOS mnogo puta ukazivao. Klijentelističke i koruptivne prakse u upravljanju, kao i instrumentalizacija državnih saobraćajnih firmi za partijske potrebe već su razorile pomorski i željeznički saobraćaj, dok ozbiljno prijete da to učine i sa vazdušnim”, navodi on u saopštenju.

Zbog toga je, kako kaže, sektoru saobraćaja potrebna temeljna obnova.

“Građani Crne Gore su vrlo vrijedni i zato su nam potrebni podrška i podsticaj, umjesto spoticanja i obmana. Mi u DEMOS-u borićemo se da se prijeko potrebni preporod ostvari, kako bi sektor saobraćaja, umjesto po rasipništvu i brukanju zemlje, postao prepoznat po sigurnosti, udobnosti i tačnosti, a sve kako bi građani imali servis kakav i zaslužuju”, poručuje Vlahović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve