Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlahović: Ovakva Vlada mora da padne, popis najozbiljniji kamen spoticanja unutar većine

''Ovakva Vlada, koja radi ovakve stvari, mora da padne. Veliko je pitanje da li je neko od 41 poslanika većine spreman za to i da glasa'', izjavio je Vlahović

Diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora u osnivanju Miodrag Vlahović u današnjoj ”Drugačijoj radio vezi” ocijenio je da su potpisivanje Temeljnog ugovora i, posebno popis, dva kamena spoticanja unutar vladajuće većine i kandidati za pad aktuelne Vlade Zdravka Krivokapića.

Vlahović smatra da bi eventualni ulazak DF-a u Vladu dodatno marginalizovao URU, čija je pozicija, prema ocjeni gosta Drugačije radio veze, već sada potpuno neodrživa.

”Ovakva Vlada, koja radi ovakve stvari, mora da padne. Veliko je pitanje da li je neko od 41 poslanika većine spreman za to i da glasa”, izjavio je Vlahović.

Vlahović smatra da će ”aktuelna Vlada, dok bude Vlada, u vezi sa Temeljnim ugovorom ispoštovati ono što bude diktirao Beograd”.

”Oni očigledno ne žele da to potpiše mitropolit Joanikije II Mićović iz razloga koje prepoznajemo. Njemu su uskraćena sva prava i on je postao službenik crkve Srbije u Crnoj Gori. Imaćemo Temeljni ugovor, koji naravno ne može da bude stariji od zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je to dio unutrašnjeg prava, a potpisujete ga sa pravnim subjektom iz druge zemlje.

To je jedna papazjanija, i biće prvom prilikom poništeno. To je potpuno jasno, jer je neregularno i u postupku i u sadržaju, i u potpisnicima i u načinu na koji se prezentuje”, rekao je Vlahović.

Popis je, prema ocjeni Vlahovića, mnogo ozbiljnija stvar.

”Očigledno je da DF, odnosno oni koji komanduju DF-om i predsjednikom Vlade, žele da to po svaku cijenu završe, sa jasnom namjerom da poremete etničku ravnotežu i postojeće brojke i procente u iskazu što ste i ko ste, i to na način koji je apsolutno suprotan i unutrašnjim i stnadardima međunarodnog prava koje tretira tu oblast”, kazao je Vlahović.

Dodaje da, koliko je njemu poznato, zapadni saveznici nijesu oduševljeni time što Vlada pokušava da i to završi ”silu na sramotu i preko koljena”. I tu će, prema Vlahovićevim riječima, biti prisile, nasilja, propagande i lažnih vijesti.

”Dva kandidata za izglasavnje nepovjerenja ovoj Vladi su Temeljni ugovor i popis. Mislim da je mnogo veća šansa da popis bude ta vrsta kamena spoticanja unutar vladajuće koalicije. Temeljni ugovor je, sa njihove tačke gledišta, manje-više apsolvirana stvar, dok je popis veoma, veoma problamtična. I da vam kažem, ako prihvati biće veoma loše za URU, a ako ne prihvati biće veoma loše za URU. Sami su krivi, jer kad u politici dođete u situaciju da što god da uradite loše je za vas, onda vam niko nije kriv. Sami ste krivi”, kazao je Vlahović.

Govoreći o mogućnosti da, nakon događaja na Cetinju, DF uđe u Krivokapićevu Vladu, Vlahović ističe da bi to dodatno marginalizovalo URU, čija je pozicija već sada neodrživa, i moglo da bude razlog da URA izađe iz te priče.

”Trebalo bi, i bilo bi logično da bude tako, ali meni se čini da je Abazović izgubio i lični i politički kapacitet da to učini bez posljedica po njega samog. Ne od Vas ili mene, mi mu ne prijetimo, nego od onih političkih struktura i u Crnoj Gori i van nje koji možda diriguju ili bitno utiču na njegove poteze i na njegovo ponašanje”, kaže Vlahović.

To nas, kako dodaje, vraća na centralno pitanje, a to je kako ova Vlada može da padne, ušao DF ili ne ušao u nju.

”To je centralno pitanje politike u Crnoj Gori u ovom trenutku. Ta vlada mora da padne, svi su razlozi u normalnoj političkoj logici koja ne važi samo za Crnu Goru. U normalnim demokratskim zemljama, koje imaju svoje instituacije, zakone, Ustav, pisana i nepisana pravila, ovakva Vlada koja radi ovakve stvari mora da padne. E sad, da li je neko od 41 poslanika iz parlamentarne većine spreman da glasa za to, veliko je pitanje. Istorijska odgovornost koju nosi njihova nepsremnost da učine taj korak je nešto za što ja ne bih volio da budem u njihovoj poziciji”, kazao je Vlahović.

Vlahović je govorio i o modelu kojim se izgleda rukovodi premijer i Vlada, a to je da svakodnevno otvaraju sporna pitanja i to uporedio sa metodom koju je koristio prethodni američki predjsednik Donald Tramp.

Osvrnuo se i na posjetu Dritana Abazovića Briselu i izostali sastanak sa Žozepom Boreljom, a za Aleksu Bečića kaže da je mogao da bira ne bi vjerovatno izabrao bolji momenat za odsustvo sa javne scene zbog kovid-a.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve