Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlahović na konferenciji u Bilbau

Miodrag Vlahović, crnogorski diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta, održao je glavno predavanje na temu ''EU i Balkan poslije EU samita na Bledu''

Juče je u Bilbau, u organizaciji EDP/PDE – Evropske demokratske partije i Nacionalne partije Baskije, a uz finansijsku podršku Evropskog Parlamenta, u Fondaciji “Sabino Arana”, održana konferencija “Budućnost proširenja EU na Zapadni Balkan – Prevazilaženje neriješenih konflikata i geopolitičkih izazova”.

Skup je, putem video linka, pozdravio Sandro Goci, generalni sekretar Evropske demokratske partije i europarlamentarac, koji je govorio o potrebi aktivnije uloge EU u našem regionu i o značaju jasne evropske parspektive za Zapadni Balkan.

Miodrag Vlahović, crnogorski diplomata i predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta, održao je glavno predavanje na temu “EU i Balkan poslije EU samita na Bledu”.

Skupu su se, putem video linka obratili i Antonijo Milošoski, nekadašnji mvp Sjeverne Makedonije i aktuelni predsjednik spoljnopolitičkog odbora makedonskog Sobranja; Boro Kontić, novinar i publicista iz Sarajeva; Aleksandar Miletić, istoričar iz Srbije, član Instituta za savremenu istoriju Srbije i Ylber Hysa, kosovski diplomata, političar i pisac, nekadašnji ambasador ove zemlje u Sjeverenoj Makedoniji i u Crnoj Gori.

Zajednički imenitelj nastupa svih govornika iz zemalja našeg regiona, ali i domaćina, je bio da je neophodna veća pažnja i pojačana aktivnost EU, kako bi se preduprijedile eskalacije krize i problema koji postoje unutar i između zemalja Zapadnog Balkana.

Konferencija je zaključena govorom Miodraga Vlahovića na temu “Crna Gora poslije parlamentarnih izbora: Povratak u krizu” i pitanjima prisutnih u vezi kompleksne i krizne situacije u našoj zemlji.

Skup je zatvorio Mikel Burzako Semper, međunarodni sekretar Baskijske nacionalne partije koji je govorio o van-balkanskim i ne-evropskim uticajima i projekcijama budućnosti Zapadnog Balkana. Burzako je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost svim učesnicima konferencije sa Zapadnog Balkana, apostrofirajući potrebu za sadržajnom komunikacijom i aktivnom politikom EU u našem regionu.

Vlahović je, u okviru posjete Baskiji i učešća na konferenciji, primljen od strane predsjednice Baskijskog parlamenta i govorio je na vanjsko-političkom odboru, a takodje je dao kratke intervjue za baskijsku televiziju i novinsku agenciju, u kojima je, pored ostalog, zahvalio evropskim, španskim i baskijskim prijateljima na interesovanju za dešavanja i procese na Zapadnom Balkanu.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve