Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Vladu podržava svega dva odsto građana, najmanje se vjeruje političkim partijama

 Istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR

Samo dva odsto građana podržava aktuelnu Vladu Crne Gore, dok skoro 30 odsto njih smatra da su izbori najbolje rješenje za izlazak iz političke krize. Građani Crne Gore imaju najveće povjerenje prema vjerskim institucijama, a najmanje prema političkim partijama, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) i agencije DAMAR predstavljaju nalaze istraživanja u okviru zajedničke inicijative CG puls.

Građani najveće povjerenje imaju u vjerske zajednice, zatim u obrazovni i zdravstveni sistem, pa policiju.

Ovo istraživanje je pokazalo je i da građani vjeruju više tužilaštvu nego sudstvu.

Foto: Print screen
Foto: Print screen

Većina ispitanika smatra da je borba protiv korupcije koju sprovodi premijer Dritan Abazović zapravo revanšizam ili kampanja za njegovi partiju.

Foto: Print screen
Foto: Print screen

Ispitanici su odgovarali i na pitanja o aktuelnim političkim dešavanjima, pa većina od 37,9 odsto smatra da su izmjene zakona o predsjedniku neustavnim, dok skoro 34 misli da je riječ o legitimnim izmjenama. 46 odsto ispitanika se izjasnilo da nije opravdano kršiti Ustav kad to odgovara nekoj političkoj grupaciji.

35,6 odsto građana podržava proteste pokreta “Ima nas” dok je protiv 43,5 odsto ispitanih.

Ukoliko bi se sjutra održao referendum za nezavisnost Crne Gore, 61,6 odsto građana bi glasalo za samostalnost, dok bi 20,3 bilo za zajednicu sa Srbijom.

Foto: Print screen
Foto: Print screen

Vuk Čađenović iz DAMAR-a kazao je da 29,5 odsto građana smatra da su izbori najbolje rešenje za izlasak iz krize, te da aktuelnu vladu podržava svegadva odsto odsto građana.

Daliborka Uljarević, izvršna direktorka CGO, iznijela je podatak da 60,3 odsto građana, po istraživanju, svoju budućnost vidi u Crnoj Gori, a skoro 22 odsto ne.

Oni koji bi željeli da emigriraju uglavnom bi voljeli da idu u SAD, Njemačku, Švajcarsku i nordijske zemlje.

Kad je riječ o medijima 50 odsto građana smatra da mediji u Crnoj Gori nisu objektivni i nezavisni, a 59,3 odsto misli da mediji ne doprinose snižavanju tenzije, već da jačaju polarizaciju u društvu.

Ovo je sedmi CG puls od oktobra 2021. godine, od kada CGO i DAMAR sprovode ovu zajedničku inicijativu, a sa ciljem da, kroz empirijske podatke, pomognu onima koji rade na strateškom demokratskom oblikovanju društva, da odluke donose na osnovu pouzdanih podataka i temeljnih analiza, držeći u fokusu građane i građanke..

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
24.11.2022-15:44 15:44

Mediji u CG..su pod udarom cetnickih nacista..crkve Serbije..Neki imaju strah..da ce ih Dritan spremiti u zatvor..ako se nesto kriticno pise protiv istih..to se ne objavljuje..jer kod nas vlada nezakonje..teror..anarhija….

RTCG..se od prvog dana..predala..cetnicima..vrse strahovitu propagandu..–a o pokolju na Cetinje su se ismijavali..Nevidjeno..da te hvata jeza..primitivizma..i kleronacizma….Ja se nadam…da ce na kraju ovaj Bog odozgo..sto sve vidi i cuje..nas spasiti..a rdje..i fasiste po sebi presuditi..