Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vladin avion i svečana loža, ali Mandićev predlog nije prošao: Vučić neće prekinuti odnose sa Đukanovićem

Upravo je o tome bilo riječi i na jučerašnjem sastanku, ali, kako saznaje Standard, Mandić nije naišao na bezrezervnu podršku. Iako je na jučerašnjoj paradi bio u svečanoj loži, a za njega je vlada Srbije poslala avion, Vučić nije razmatrao mogućnost da posluša Madnića i prekine odnose sa Đukanovićem

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće prekinuti diplomatske odnose sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, jer bi to bilo neodgovorno. Kako saznaje Standard iz više pouzdanih izvora bliskih vrhu SNS-a, to je poruka koju je Vučić saopštio lideru Nove srpske demokratije Andriji Mandiću prilikom jučerašnjeg razgovora nakon vojne parade u Nišu.

Lider NOVE Andrija Mandić, kako saznajemo, obavio je telefonski razgovor sa Vučićem još u četvrtak uveče, nakon što je njega i lidera DNP-a Milana Kneževića Viši sud osudio na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine.

Već tada je dogovoreno da se Mandić nađe sa predsjednikom Srbije Vučićem i srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikomna vojnoj paradi “Odbrana slobode” koja je održana juče u Nišu.

Mandić je na konferenciji za medije nakon izricanja presude u četvrtak pozvao vlasti Srbije i Republike Srpske ali i direktno Vučića i Dodika da prekinu sve odnose sa režimom Mila Ðukanovića jer je, kako je kazao, “Đukanović krvnik srpskog naroda”.

Upravo je o tome bilo riječi i na jučerašnjem sastanku, ali, kako saznaje Standard, Mandić nije naišao na bezrezervnu podršku. Iako je na jučerašnjoj paradi bio u svečanoj loži, a za njega je vlada Srbije poslala avion, Vučić nije razmatrao mogućnost da posluša Madnića i prekine odnose sa Đukanovićem.

“Vučić je razgovarao sa Mandićem direktno o njegovom predlogu da zvanični Beograd obustavi sve odnose sa crnogorskim vlastima i režimom Mila Đukanovića. Iako mu je Vučić poručio da srpska vlast podržava predstavnike Srba u Crnoj Gori i da će definitivno proučiti presudu i stati u zaštitu svog naroda, podrška Mandićevom planu je izostala. Vučić je rekao da ne može prekinuti odnose sa Đukanvoićem tek tako jer bi to značilo i prekidanje odnosa sa Crnom Gorom, a to bi, kako je poručio bilo neodgovorno”, saznaje Standard iz više izvora bliskih vrhu SNS-a i DF-a.

Međutim, Vučić je, kako saznajemo, poručio da će u narednom periodu biti uz Mandića ali i lidera DNP-a Milana Kneževića i ostale predstavnike Srba u Crnoj Gori.

“Mandić je bio u svečanoj loži, vlada Srbije mu je poslala avion, razgovarao je sa Vučićem i Dodikom o aktuelnoj političkoj situaciji i o položaju Srba u regionu. To je jasan signal da su oni uz njega ali i srpski narod u Crnoj Gori”, rečeno je Standardu.

Kako saznajemo Mandiću je indirektno poručeno da u Srbiji postoji politička volja da se liderima Fronta ponudi azil, ali o tome nije još uvijek bilo ozbiljnijeg govora. Kako nam je rečeno, lideri DF-a nijesu otvarali to pitanje.

Podsjećamo, Mandić je u četvrtak, zajedno sa liderom DNP-a Milanom Kneževićem, osuđen na pet godina zatvora u postupku za pokušaj terorizma na dan izbora 2016. godine.

Prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić, oni su bili dio kriminalne organizacije čiji je zadatak bio da izazovu haos na ulicama Podgorice, izvrše napad na institucije, upadnu u zgradu crnogorskog parlamenta i ako im se ukaže prilika uhapse i ubiju tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve