Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada: Stekli se uslovi za raskid koncesije za gradnju više mHE

Iz Vlade je saopšteno da su usvojili Informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mHE na tim vodotocima

Vlada Crne Gore zaključila je na današnjoj sjednici da su se stekli uslovi za raskid koncesija o izgradnji malih hidroelektrana na vodotocima Raštak, Ljeviška i Reževića rijeka, naveli su večeras u saopštenju.

Iz Vlade je saopšteno da su usvojili Informaciju o predlozima za raskid ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja mHE na tim vodotocima.

“Zaključivši da su se, zbog neizvršavanja ugovornih obaveza koncesionara, stekli uslovi za raskid ugovorā o izgradnji malih hidroelektrana na tim vodotocima, Vlada je zadužila Ministarstvo kapitalnih investicija da preduzme potrebne aktivnosti i sprovede procedure u tom pravcu”, dodaju iz Vlade.

Usvojena je i Informacija o predlozima za rješavanje statusa ugovora o koncesiji kojima je predviđena izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima Đuričkoj rijeci sa pritokama, Komarači, Murinskoj, Bistrici i Bukovici. Tim povodom, Vlada je zaključila da su se stekli uslovi za raskid ugovorā o koncesiji za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Đurička rijeka sa pritokama, Bistrica i Bukovica. Koncesionarima za izgradnju malih hidroelektrana na vodotocima Komarača i Murinska rijeka Vlada je odredila primjeren rok za izvršenje ugovornih obaveza, a u slučaju neizvršenja bilo koje od obaveza biće pokrenuta procedura raskida ugovorā o koncesiji- navodi se u saopštenju.

Shodno strukturi Vlade koja je uspostavljena novom Uredbom o organizaciji i načinu rada državne uprave, Vlada je usvojila Informaciju o promjeni sastava Nadzornog komiteta Integrisanog programa saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija za period 2017-2021. godina i izradi novog Integrisanog programa saradnje za period 2022-2026.

“Usvojena je Informacija o realizaciji Ugovora o koncesiji na osnovu energetske dozvole za korišćenje vode sa vodoizvorišta Krkori u cilju izgradnje male hidroelektrane “Krkori” na dijelu gradskog vodovoda „Krkori”. Tim povodom, Vlada je prihvatila Aneks br. 2 Ugovora kojim se propisuje obaveza koncesionara da najkasnije četiri mjeseca od dana zaključenja aneksa, završi radove iz II Faze iz Ugovora. Takođe, aneksom je predviđeno da neispunjavanje obaveze koncesionara u predviđenom roku ima za posledicu raskid ugovora”, navodi se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Završni izvještaj o realizaciji Strategije reintegracije lica vraćenih na osnovu sporazuma o readmisiji za period 2016.-2020. godine.

“Najznačajnijim rezultatom u izvještajnom perodu ocijenjeno je to što se konstantno i značajno smanjuje broj crnogorskih državljana koji traže azil u državama članicama EU, tako da je EU zabilježila pozitivan trend smanjenja broja zahtjeva za azil od strane crnogorskih državljana: u 2015. godini ih je bilo oko 4.000, u 2016. oko 1.500, u 2017. oko 500, dok ih je u 2018. godini bilo 375, što znači da je ovaj broj opao u odnosu na 2015. godinu za oko 90 odsto. Sve ovo je rezultiralo da se smanji i broj zahtjeva za readmisiju, tako da je u 2016. godini zaprimljen zahtjev za readmisiju za 965 lica, u 2017. godini za 756 lica, u 2018. godini za 619 lica, u 2019. godini za 392 lica, dok je 2020. godini (01.01.-01.10.) zaprimljen zahtjev za readmisiju za 278 lica, što znači da je ovaj broj opao u odnosu na 2016. godinu za oko 70 odsto”, poručuju iz Vlade.

Navodi se da je odobren Prijedlog za preusmjerenje sredstava sa potrošačke jedinice Ministarstvo ekonomije na potrošačku jedinicu Uprava za imovinu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve