Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

ASIMILACIJA U ”SRPSKI SVET” Vlada spremila etnički inžinjering u Crnoj Gori!

Kako brojne patriotske organizacije i politički subejkti već sedmicama upozoravaju, ovim bi bio sproveden brutalni demografski i nacionalni inžinjering nakon kojeg bi Crnogorci postali manjina u sopstvenoj državi. Konačni cilj je naravno asimilacija u takozvani ''srpski svet''.

Izmjenama koje priprema Vlada, između 13 i 15 hilajda lica steklo bi uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20.000 građana. U pitanju su uglavnom, državljani Srbije, Rusije, Bosne i Hercegovine, što bi uslovilo enormne promjene u registru državljana.

Ove izmjene, kako saznaje portal Aktuelno, mogle bi biti usvojene već sjutra na sjednici Vlade.

Kako brojne patriotske organizacije i politički subejkti već sedmicama upozoravaju, ovim bi bio sproveden brutalni demografski i nacionalni inžinjering nakon kojeg bi Crnogorci postali manjina u sopstvenoj državi. Konačni cilj je naravno asimilacija u takozvani ”srpski svet”.

Pripremljen je, takođe, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta, koji bi za posljedicu imao oduzimanje biračkog prava oko 40.000 crnogorskih državljana iz dijaspore.

Umjesto stalnog, dovoljan bi bio privremeni boravak

Za ono što Vlada planira da uradi nije potrebna saglasnost Skupštine. Posrijedi je izmjena Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva u dijelu koji se odnosi na tumačenje što se podrazumijeva pod zakonitim boravakom.

Ministar Sergej Sekulović dao zeleno svijetlo za demografski inžinjering

Zakonom o crnogorskom državljanstvu poropisano je da lice može steći crnogorsko državljanstvo prijemom ako, između ostalog, u Crnoj Gori zakonito i neprekidno boravi deset godina prije podnošenja zahtjeva za prijem, dok je Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom propisano da se pod zakonitim boravkom podrazumijeva stalni boravak. Time se za pet godina skraćuje rok za dobijanje državljanstva Crne Gore jer su uračunate i godine privremenog boravka.

Vlada je, međutim, pripremila informaciju o izmjenama te odluke, u dijelu koji se odnosi na definiciju zakonitog boravka. Planirano je da se umjesto dosadašnjeg stalnog boravka, pod zakonitim boravkom podrazumijea privremeni boravak. Izmjene odluke usvaja Vlada na sjednici, ona ne ide u skupštinsku proceduru.

Najviše novih državljana iz Srbije BiH i Rusije

Izmjena odluke, na takav način, značila bi sljedeće:

Prema informacijama do kojih se došlo, 13.000 do 15.000 lica bi navedenom odlukom steklo uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo, dok bi vremenom taj uslov ispunilo još 20.000 građana.

-U dijelu koji se odnosi na prijem u crnogorsko državljanstvo po osnovu boravka sa crnogorskim državljaninom, izmjenom navedene odluke umjesto pet godina stalnog boravka i tri godine braka, bilo bi dovoljno pet godina privremenog boravka i tri godine braka. Važno je napomenuti da prilikom prijema u crnogorsko državljanstvo po osnovu braka, nije potreban otpust iz državljanstva porijekla.

– Protekom dvije godine prebivališta, a nakon prijema u crnogorsko državljanstvo, ta lica bi stekla i rezidencijalni uslov za ostvarivanje biračkog prava, te bi, shodno tome, bila upisana u birački spisak.

Ne smije se zanemariti da, ukoliko se jednom licu odobri privremeni i stalni borava, članovi njegove porodice, po osnovu spajanja porodice, stiču pravo na odobrenje boravka. i djeca prate sudbinu roditelja, a jednom stečeno pravo ne može se oduzeti.

Prema informacijama do kojih smo došli, lica koja bi ovom izmjenom steka uslov za podnošenje zahtjeva za prijem u crnogorsko državljanstvo. uglavnom, su državljani: Srbije , Rusije, Bosne i Hercegovine. Iz toga jasno proizilazi da bi došlo do enormnih promjena u registru državljana.

FOTO: AntenaM

Brisanje 40 hiljada građana iz dijaspore

Uporedo sa izmjenom Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva pripremljen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta. Njime je, između ostalog, predviđeno i sljedeće:

-Obavezna odjava prebivališta za svakog crnogorskog državljanina koji se iseljava u drugu državu, sa namjerom da u njoj stalno živi, kao i odjava prebivališta po službenoj dužnosti, za crnogorske državljane, za koje se terenskom provjerom utvrdi da ne žive na prijavljenoj adresi.

Navedene odredbe sačinjene su u cilju brisanja crnogorskih državljana iz dijaspore iz registra prebivališta, a time i iz biračkog spiska. Oduzimanjem prebivališta, ne samo da bi im se oduzelo i biračko pravo u Crnoj Gori, već i crnogorska lična karta, te prekinule sve porodične, socijalne i društvene veze sa njihovom matičnom državom Crnom Gorom.

Po navodima ministra unutrašnjih poslova, broj crnogorskih dražavljana koji bi bio izbrisan iz biračkog spiska odjavom prebivališta po službenoj dužnosti je oko 40.000.

Registar državljana, registar prebivališta, matični registar rođenih i matični registar umrlih, jasno je, da bi te izmjene predstavljale potpunu izmjenu biračkog spiska, te ugrožavanja temelja suverene i nezavisne Crne Gore.

Takođe, navedene izmjene bi uticale i na demografsku strukturu stanovništva Crne Gore, a time i na rezultate popisa stanovništva.

Napominjemo, da su planirane izmjene i dopune zaključci Savjeta za kontrolu biračkog spiska koji je formirala Vlada, a čiji je rad usmjeren na izmjenu seta zakona koji utiču na formiranje biračkog spiska, te da nemaju namjeru da traže mišljenje od Evropske Komisije, iz čega jasno proizilazi koji je njihov krajnji cilj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

13 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Micun
07.04.2021-13:29 13:29

Budite se Crnogorci iz stogodisnjeg sna.Budite se dok jos nije kasno!

Sara
07.04.2021-17:12 17:12
Reply to  Micun

Imas pravo Micune..priprema nas se strasni zlocin protiv nase drzave CG i crnogoraca …mi cemo biti manjina u sopsvenoj drzavi..a pitanje je da nas jos ne isceraju i sve oduzmu sto nam pripada..Zamislite,da nas rusi-srbijanci svetosavci..cetnici i dodikovci pljuju po nas..
ja nemam rijeci..za mene licno ovo zvuci jos gori genocid ..od Srebrenice..

Danka
07.04.2021-13:36 13:36

Koja ce to Drzava u svijetu tako nesto da prihvati Sve se radi i jedini cilj cetnika je nestanak CRNOGORACA I da smo manjine u svojoj vlastitoj drzavi koja budala ce da prihvati ovaj zvjerski zakon ! Primiti cetnicke izbjeglice iz okruzenja i dati im drzavljanstvo vani pameti PRIMJER HERCEG NOVI to je isto ka kad bi uzeo i zapalio svoju kucu !Kumim vas bogom upamet se CRNOGORCI nedajte da se ponovi 1918 i okupatoru jasno rec da nemoze raditi sto hoce od CRNE GORE ! Vlast predhodna je trebala svaku izbjeglicu vratit u svoju maticu to su neprijatelji CRNE… Pročitaj više »

Sara
07.04.2021-14:40 14:40

Svetosavci-cetnici.SPC..spremaju unistenje drzave CG i Crnogoraca..drugim rijecima Genocid..

Mora se pod hitno nesto uraditi..i ove brutalne razbojnike srbijance maknuti sa prestola drzave CG..Ne smije se cekati..!

Sara
07.04.2021-14:41 14:41

Ovaj Zlocin ne smijemo dozvoliti….!

Safet
07.04.2021-14:42 14:42

Na ulice da im pokazemo da smo zivi cetnickom Srpskom Svetu i da se nece pitat u nasoj Drzavi sa kim cemo zivjet! Izbjeglice vratit nazad a OKUPATORA POCERAT ODAKLE JE I DOSAO ! Uradimo kao sto bi cio svijet uradijo sa okupatorom i oslobodimo nasu lijepu CRNU GORU!

Lux
07.04.2021-14:51 14:51

U srbiji ima 30 000 crnogoraca a u imigraciji juzna sjeverna amerika i sl 600 000, srusit ovu vladu i nedat ovaj zakon pa onda upisat istinske patriote i rodoljube i stavit tacku za svagda. Sto manjine ne protestvuju? Nik Djeljosaj cvrsto u koaliciji s Demokratama izbljuvkom momira bulatovica

4 C
07.04.2021-14:55 14:55

Vlada Crkvenih Kmera etapno vodi zemlju u srpski svet. Svaka iole demokratska drzava na svijetu ne oduzima biracko pravo svojim dezavljanima u dijaspori a istovremeno daje isto stranim državljanima. To je diskriminatorska i protivzakonita odluka koja ce pasti na svakom sudu. Oduzeti steceno pravo 40.000 svojih državljana, Crnogoraca, Bosnjaka, Albanaca na privremenom radu u inostranstvu a dati isto 40.000 nekome iz Srbije, Rusije, Bosne sa privremenim boravkom ovde radi, za njih podesne nacionalne i vjerske pripadnosti. Pa tesko da ce tek tako proci braco i sestre

Bodul
07.04.2021-23:35 23:35
Reply to  4 C

To je istina ! U Italiji glasa dijaspora iz Brazila, nekoliko mil., koji čak više ne znaju ni jezik. Dijspora svuda u svijetu glasa u domovini svojih predaka.
U Hrvatskoj glasa , ako hoće, čak i 4.koljeno , iz SAD, australije, kanade.
CG će biti jedinstven , negativan primjer.

Željko I.
07.04.2021-16:11 16:11

Ne znam što je tolika panika!? Još nijesam čuo relevantan prijedlog DPS, SDP ili manjina. Ovakav kakav je sad zakon nije valjao nikom i nije se poštovao od prethodnih vlasti. Dakle, moguća su dva pristupa rješavanju ovom problemu, koja bi obezbijedli široki konsenzus. Jedan je da prihvatimo evropski pristup i dodjeljivati svakom državljanstvo ko ima posao i mjesto prebivališta od najmanje 10 godina u CG. Pitanje drugog državljanstva je manje bitno, zato što to i u Evropi ne predstavlja problem. Pravo glasa je ograničeno ustavom sa prebivalištem od dvije godine. Drugi je da prihvatimo pristup bogatih zalivskih zemalja kao što… Pročitaj više »

Bodul
07.04.2021-23:39 23:39
Reply to  Željko I.

Ova tvrdnja da nakon ulaska u EU svi glasaju – NE STOJI ! Otkuda ti to?
Za izbore u zemlji glasa se po zakonu dotične zemlje, nikakko – svi ! Ali, glasa dijaspora u domovini svojih predaka, bez obzira koje koljeno i iz koje zemlje.

Bodul
07.04.2021-23:28 23:28

e to je sad kap prije pune čaše. Ako kapne, bit će kasno, Crnogorci !
Buđenje !

Obrad P.
08.04.2021-12:48 12:48

Kakve brojne patriotske organizacije i politički subjekti? Trenutak jetakav da svi moramo biti jedna patriotska organizacija ujedinjena oko odbrane jedine nam OTADŽBINE! Krenuli su Apostoli mraka u potpuno razdržavljenje Crne Gore, a potom i prava na naše postojanje. Uostalom, – ništa se vstrašno neće desiti ako oborimo ovu i ovakvu vladu, ali se ,mnogo toga užasnog može dešavati ukoliko – daleko bilo – opstane. Na pomolu je još jedan genocid, koji će započeti donošenjem nakaznih zakonskih rješenja, a što se njima ne dovede do kraja, dovršiće kama maca i druga priručna hladna i vatrena sredstva.. A protiv toga se moramo… Pročitaj više »