Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada s nestranačkim premijerom neprihvatljiva za SNP i DF

Politička kriza u Crnoj Gori nastala nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi premijera Dritana Abazovića mogla bi da se riješi formiranjem tehničke Vlade, na čijem čelu bi bila nestranačka ličnost koja je prihvatljiva međunarodnoj zajednici, predlog je o kojem se posljednjih dana govori u našoj zemlji

Tehnička Vlada sa nestranačkim premijerom na čelu – neprihvatljiva je za Socijalističku narodnu partiju (SNP) i Demokratski front (DF), dok u Građanskom pokretu URA smatraju da je formiranje nove vlasti isključivo pitanje za, kako su kazali, predstavnike nove većine – Đukanovića i Bečića. Politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da je potrebno formirati Vladu utemeljenu na autentičnoj izbornoj volji koja bi prepremila izbore.

Politička kriza u Crnoj Gori nastala nakon izglasavanja nepovjerenja Vladi premijera Dritana Abazovića mogla bi da se riješi formiranjem tehničke Vlade, na čijem čelu bi bila nestranačka ličnost koja je prihvatljiva međunarodnoj zajednici, predlog je o kojem se posljednjih dana govori u našoj zemlji.

Takav scenario, u kojem, kako se može čuti, nema mjesta za Demokratski front, neprihvatljiv je za taj političkui savez, kaže Simonida Kordić.

“Sve druge prijedloge, nagađanja smatramo potpuno neozbiljnim i beskorisnim za Crnu Goru”, kazala je ona.

U partiji premijera 43. crnogorske Vlade Dritana Abazovića za Radio Crne Gore naglašavaju da je formiranje nove većine pitanje za one koji su zajedničkim snagama oborili Vladu, izričit je funkcioner URE Mileta Radovanić.

“Što se nas tiče sve što dogovori 41 poslanik ili više od toga je legitimno, međutim građani treba da znaju da znaju da je to nešto što je već bilo u sklopu dogovora koji su postigli gospodin Bečić i Đukanović prije nego što je došlo do izglasavanje nepovjerenja Vladi,” istakao je Radovanić.

Šef poslaničkog kluba SNP Dragan Ivanović ukazuje da je ideja o formiranju tehničke Vlade, kojom bi rukovodila nestranačka ličnost, prijedlog koji dolazi iz medijske kuhinje.

“Meni se čini da posebno koncern Vijesti forsira tu priču, onda nema potrebe da se dešavaju ni izbori, niti da se borimo za pozicije,” kaže Ivanović.

Priča o premijeru iz nevldinog sektora samo je nastavak agonije koja traje još od formiranje ekspertske Vlade, smatra politički analitičar Srđan Vukadinović.

“Upravo ključni generator ovog političkog ludila u Crnoj Gori je nepoštovanje izbornih rezultata od 30. avgusta. U redu ako je DPS bio pobjednik izbora i dobio najviši broj glasova, a nije mogao formirati većinu, onda treba da formira Vladu većina koja to može, a ona partija koja je u većini dominantna treba da dominira u izvršnoj vlasti,” istakao je Vukadinović.

Demokratski front, ponovo poziva na dogovor, kao ističu, partije pobjednice od 30. avgusta 2020. godine, kaže Kordić.

“Bilo kakav eventualni razgovor u okvirima parlamentarne većine od 30. Avgusta za nas je prihvatljiv ukoliko inicijatori podnesu jedan pisani, detaljan i jasan prijedlog u smislu sastava strukture vlade i njenih ciljeva”.

U Socijalističkoj narodnoj partiji uvjereni su da je došlo vrijeme da građani ponovo odluče kome će dati povjerenje.

“Izbori su najbolje rješenje kada smo već zapali u ovakvu situaciju,” kaže Ivanović.

Izlazak na biralista, koji bi premila tehnička Vlada, formirana na osnovu istinske volje građana, najbolja je odluka, smatra i profesor Vukadinović.

“Ta tehnička vlada mora da odražava izborne rezultate onako kakvi su bili 30. avgusta,” smatra on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve