Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada: Neosnovana inicijativa GP URA za ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovjesti

Vladi je tu inicijativu dostavio Ustavni sud, kako bi dala mišljenje

Vlada je ocijenila da je neosnovana Inicijativa za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koju je podnio Klub poslanika „Crno na bijelo“ u Skupštini Crne Gore.

Vladi je tu inicijativu dostavio Ustavni sud, kako bi dala mišljenje.

U mišljenju Vlade navodi se da su podnosioci inicijative, Božena Jelušić, Miloš Konatar, Suada Zoronjić i Srđan Pavićević, postavili pitanje da li član 12 tog zakona, koji glasi: „U slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara“, predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom Crne Gore propisanih članova 77 (Nauka, kultura i umjetnost) i 78 (Zaštita prirodne i kulturne baštine).

“Smatramo da je inicijativa neosnovana. Pitanje koje je postavljeno predmetnom inicijativom se, striktno uzev, tiče cjelishodnosti, a ne zakonitosti odnosno ustavnosti odredbe iz člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, dodaje se u dokumentu.

Ističe se i da su podnosioci, iako su formalno zahtjevali ocjenu ustavnosti odredbe iz člana 12 Zakona, neposredno nakon podnošenja predmetne inicijative javno saopštili da su istu podnijeli „potpuno mirne savjesti, sigurni u kvalitet zakona i u to da u njemu nema ništa što bi državu i vjernike ugrozilo”, te da je „cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena”.

“Na taj način, odricanjem karaktera spornosti predmetne zakonske odredbe, podnosioci predmetne inicijative su očigledno iskazali o neosnovanosti podneska kojim se zahtijeva pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, naglašava se u mišljenju Vlade.

Kako se napominje, odredba člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u saglasnosti je sa Ustavom Crne Gore.

“Ovom odredbom je jasno propisano da se u „slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara“. Navedenom zakonskom normom, koja u cjelosti upućuje na primjenu Zakona o zaštiti kulturnih dobara, štiti se ustavno načelo zaštite prirodne i kulturne baštine u slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se i da se takvim propisivanjem obezbjeđuje pravna sigurnost i to na način što se štiti i afirmiše ustavno načelo jedinstva pravnog poretka koje je Ustavni sud, u svojim odlukama, definisao kao „međusobnu usklađenost svih pravnih propisa u Crnoj Gori“, a time i načelo vladavine prava“, što „isključuje mogućnost da se zakonom, kojim se uređuje jedna oblast, mijenjaju pojedina zakonska rješenja sadržana u sistemskom zakonu koji uređuje tu ili neku drugu oblast“.

“Odredba člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica je usaglašena, ne samo sa Ustavom Crne Gore i sistemskim zakonima, već je i izrađena shodno Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa kojima se stipuliše sljedeće: „Upućivanje u propisu na odredbe iz drugih propisa vrši se pozivanjem na odredbu drugog propisa, a ne ponavljanjem same odredbe. Kad se u određenom propisu upućuje na primjenu drugog propisa, ne navodi se naziv propisa i broj Službenog lista u kojem je propis objavljen“, naglašava se.

Kako se ističe, tom Odredbom se obezbjeđuje puni obim proceduralne zaštite kulturnih dobara, u skladu sa međunarodnim standardima i Ustavom Crne Gore, a na način i u postupku koji je propisan odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, kao sistemskim zakonom koji uređuje režim i mjere zaštite kulturnih dobara.

“Imajući u vidu sve navedeno, Vlada je mišljenja da se odredbom člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica ne narušava ni jedno od ustavom utvrđenih načela, iz kog razloga smatramo da ne treba prihvatiti Inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, koju je podnio Klub poslanika Crno na bijelo”, zaključuje se u dokumentu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve