Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada naimenovala Borisa Milića za v.d direktora ANB-a

Vlada je o tome odlučila bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade

Kontroverzni predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović naimenovao je Borisa Milića za vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Podsjetimo, Abazović je juče smijenio direktora ANB-a Sava Kenteru što je izazvalo negativne reakcije kako domaće, tako i međunarodne javnosti.

Vlada je o tome odlučila bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade.

Boris Milić, dosadašnji službenik ANB-a, će vršiti funkciju direktora do izbora novog, a najduže na period od šest mjeseci odluka je Vladine komisije za kadrovska pitanja.

Smjena Kentere dolazi nekoliko dana nakon što je Agencija za nacionalnu bezbjednost (ANB), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), pokrenula istragu protiv više osoba u Podgorici zbog sumnje da su sarađivali sa ruskom tajnom službom.

Za špijunažu u korist Rusije privedena su dvojica crnogorskih državljana, iz zemlje je protjerano 28 stranaca, uglavnom Rusa i jedan samoproklamovani srpski ambsador, a šest službenika ruske ambasade proglašeno je personama non grata. Moguće da je Abazović dobio signal od nalogodavaca da ovakve akcije ubuduće zaustavi smjenom Ketere.

Takođe je moguće da je kontroverzni Abazović smijenio Kenteru da bi sabotirao istragu o švercu cigareta koja je dovela do hapšenja njegovog partijskog kolege Rada Miloševića, bivšeg direktora Uprave prihoda i carina. Spekuliše se da bi istraga u tom slučaju dovela do Abazovića.

Podsjetimo, sumnja se da je Abazović sarađivao sa dugogodišnjim načelnikom uprave bezbjednosti i prvim operativcem srpske Bezbjednosno-informativne agencije (BIA), Markom Parezanovićem, koji važi za glavnog ruskog čovjeka za Zapadni Balkan.

Kako je i sam priznao prilikom rasprave u Skupštini prije nekoliko mjeseci, Abazović se sastajao sa Parezanovićem, a osim toga imao je više  tajnih sastanaka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i to još dok je bio na funkciji potpredsjednika vlade.

Sve ovo ide u prilog sumnjama da Abazović, sada već otvoreno, zastupa srpske i ruske interese u Crnoj Gori koju želi do kraja da destabilizuje i pretvori u teritoriju ”srpskog sveta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
08.10.2022-19:53 19:53

Nije to vise sumnja..da saradjuje sa spijunskom mrezom..rusije i Serbije..to je vec ocigledno..Njega treba pod Hitno uhapsiti..kao i Adzica..Marovicku..Novovic..i neke iz civis..

CG ne smije vise cekatiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!