Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada: Mišljenje Venecijanske komisije veoma pozitivno

Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice", saopšteno je iz Vlade

Venecijanska komisija danas je na svom sajtu objavila Mišljenje na Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti koje je usvojeno na plenarnoj sjednici Komisije u petak u Veneciji.

Vlada Crne Gore mišljenje Venecijanske komisije smatra veoma pozitivnim.

“Jer je sa najviše evropske stručne adrese nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima i da obezbijedi da zakoni Crne Gore jednako važe za sve, na čitavoj teritoriji naše države”, navedeno je u saopštenju Vlade.

Ponavljaju i da nijesu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala „jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem navodno osujetila tu namjeru Vlade, jer odredbe Prijedloga zakona o državnoj imovini nije podržala „na način na koji je željela, predlagala i očekivala vlada“.

“Istina je upravo suprotna – Venecijanska komisija je u svoje finalno mišljenje uvrstila upravo obrazloženje zakonske procedure za utvrđivanje imovinskih prava koje je članovima Venecijanske komisije zvanično dostavila Vlada Crne Gore nekoliko dana prije održavanja plenarne sjednice”, saopšteno je iz Vlade.

Da je upravo formulacija iz obrazloženja Vlade prihvaćena i integralno uvrštena u Mišljenje Venecijanske komisije mogu da potvrde, kako navode, svi članovi Venecijanske komisije kojima je Vladino obrazloženje dostavljeno.

“Dakle, Vlada ima puno razloga da bude zadovoljna ovom preporukom Venecijanske komisije, jer je formulaciju preporuke sama predložila, a članovi Venecijanske komisije je gotovo jednoglasno prihvatili”,  navedeno je u saopštenju.

Zbog toga, kako navode žele još jednom da razuvjere predstavnike MCP i sve one koje je agresivna kampanja protiv Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti navela na pogrešan zaključak – “nema i ne može biti govora o bilo kakvoj namjeri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve – ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu vjerskih objekata, on će biti rješavan primjenom važećih zakona, kao i u slučaju svih drugih imovinskih sporova”.

“Vlada je spremna da uvaži preporuke iz Mišljenja Venecijanske komisija i ne smeta joj ni najmanje ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno i prihvatljivo. Naprotiv, veoma je dobro da upravo stručno mišljenje tijela koje je najviši evropski autoritet za pitanja demokratije i ljudskih prava bude tačka približavanja stavova o ovom važnom društvenom pitanju. Vjerujemo da objava ovog važnog dokumenta treba da označi prekid javne kampanje koja se vodi protiv Prijedloga zakona i povratak na argumentovani stručni dijalog u cilju donošenja dobrog i pravednog zakona u korist svih građana Crne Gore”, zaključeno je u saopštenju Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve