Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada isključila šest projekata sa liste razvojnih u oblasti turizma

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici odluku o isključenju šest projekata sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma

Vlada Crne Gore usvojila je na današnjoj sjednici odluku o isključenju šest projekata sa Liste razvojnih projekata u oblasti turizma. Riječ je o projektima “Bobotov hotel and resort” na Žabljaku, “Elite Hotel & Residence” u Kolašinu, “Hotel sa vilama” na Žabljaku, “Kolašin Resort & Spa”, “Kraljičina plaža” u Miločeru i izgradnje hotela “Black pine” u Mojkovcu.

“Imajući u vidu da je Vlada, 2. jula 2020. godine, definisala obavezu investitora da dostave neopozivu bankarsku garanciju naplativu u korist Vlade, u iznosu od 50 odsto minimuma investicije, kao i da je na sjednici od 30. decembra 2021. godine, donijeta Odluka kojom se uvode strožiji kriterijumi za investitore u vidu bankarske garancije koja će važiti do datuma finalizacije projekta, zaključeno je da tri projekta nijesu ispunila investicione obaveze, dok za tri nijesu dostavljene bankarske garancije, pa je odlučeno da se uklone sa Liste razvojnih projekata” navodi se u odluci Vlade.

Vlada je utvrdila inoviranu Listu koja sadrži deset projekata.

Takođe, zaduženo je Ministarstvo ekonomskog razvoja da sprovede neophodne aktivnosti u svrhu aktiviranja bankarskih garancija dostavljenih od strane investitora za Projekat izgradnje hotela “Bobotov hotel and resort”, na Žabljaku, po kondo modelu poslovanja i Projekat izgradnje turističkog kompleksa Hotel sa vilama na Žabljaku, po klasičnom modelu poslovanja.

Na sjednici je donijet Program korišćenja sredstava za poslove upravljanja vodama za 2022. godinu.

Programom su obuhvaćene osnovne aktivnosti u oblasti upravljanja vodama, zaštite voda, zaštite od voda i efikasnijeg korišćenje voda.

“Za realizaciju projekata predviđenih Programom planirana su sredstva u iznosu od 331.800 eura, od čega je za obezbjeđenje podataka potrebnih za poslove upravljanja vodama opredijeljeno 190.000 eura, a za zaštitu od štetnog dejstva voda 110.000 eura. Preostali iznos od 31.800 eura su sredstva neophodna za funkcionisanje Programa”, dodaju iz Vlade

Vlada je usvojila Informaciju o izmjeni članova Jedinice za implementaciju projekata za praćenje kreditnih aranžmana sa Evropskom investicionom bankom (Program rehabilitacije magistralnih puteva) i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (Rekonstrukcija magistralnih puteva).

U cilju praćenja realizacije ovih projekata, kako se navodi,  a shodno potpisanim ugovorima o finansiranju sa EIB-om i EBRD-om, 2020. godine je formirana Jedinica za implementaciju projekta koja, između ostalog, treba da prati, sprovede i nadgleda sve elemente projekta.

“Zbog organizacionih promjena u nadležnim institucijama, formirane su jedinice za implementaciju projekata u izmijenjenom sastavu koje imaju zadatak da sprovode kompletnu tendersku proceduru – od pripreme tendera, raspisivanja istog i sprovođenja kompletne procedure do izbora izvođača, a sve po pravilima banaka. Članovima jedinica za implementaciju projekata za praćenje kreditnih aranžmana pripada mjesečna naknada u visini određenoj Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje visine naknade za rad člana radnog tijela ili drugog oblika rada, u ukupnom iznosu od 315.000 eura koji je planiran Kapitalnim budžetom”, dodaju iz Vlade.

Na sjednici je usvojena je Informacija o realizaciji projekta izgradnje HE Komarnica i donijeta Odluka o davanju koncesije za korišćenje prirodnog bogatstva, radi izgradnje, održavanja i korišćenja energetskog objekta hidroelektrane Komarnica radi proizvodnje električne energije.

Takođe, Vlada je prihvatila i Nacrt ugovora o koncesiji, a Ministarstvo kapitalnih investicija je zaduženo da sprovede postupak pregovora sa „Elektroprivredom Crne Gore“, u cilju usaglašavanja konačnog teksta ugovora i da ga u roku od 60 dana dostavi Vladi na razmatranje i prihvatanje.

“Koncesionim aktom je predviđeno da se koncesija za izgradnju HE Komarnica dodijeli bez objavljivanja javnog oglasa, direktno privrednom društvu „Elektroprivreda Crne Gore“, kao akcionarskom društvu u kojem Država Crna Gora ima više od polovine akcija, koje je 26.10.2020. godine podnijelo Ministarstvu ekonomije Ponudu za koncesiju. Kako je u međuvremenu došlo do prestrukturanja državne uprave, nije bilo moguće pokrenuti razmatranje dostavljene ponude u primjerenom roku, pa je Elektroprivreda dostavila Ministarstvu kapitalnih investicija ažiriranu ponudu za izgradnju HE Komarnica”, pojašnjava se.

Iz Vlade napominju da na osnovu sprovedenog postupka Tenderska komisija je konstatovala da je Ponuđač “Elektroprivreda Crne Gore” dostavio svu potrebnu dokumentaciju i da je “podoban za učešće u daljem postupku davanja koncesije, kao i da ispunjava sve uslove propisane Koncesionim aktom za projekat HE Komarnica”.

Usvojen je Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 4. oktobra 2021. do 10. februara 2022.godine, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U Izvještaju se navodi da je Komisija usvojila plan rada do kraja 2022. godine gdje su prioriteti ostali nepromijenjeni – najteži i najozbiljniji slučajevi napada na novinare i njihovu imovinu, oni kojima u skorijoj budućnosti prijeti zastara, a koji su bili predmet rada prethodnih saziva Komisije, kao i novoformirani predmeti u vezi napada na predstavnike medija.

Prema njihovim riječima, u izvještajnom periodu, Komisija je razmotrila 12 slučajeva napada ili prijetnji novinarima na štetu 17 novinara i dva napada na imovinu na štetu jednog novinara i jednog medija.

“Nadležni organi u dva slučaja, prema dostupnoj dokumentaciji, su u potpunosti sproveli sve potrebne mjere i radnje na rasvjetljavanju napada na novinare. U nekoliko slučajeva, Komisija smatra da nijesu do kraja rasvijetljeni napadi, odnosno preduzete sve mjere i radnje. Tim povodom, zadužen je Generalni sekretarijat Vlade da Izvještaj o radu Komisije dostavi Vrhovnom državnom tužilaštvu na upoznavanje”, navode iz Vlade.

Vlada je donijela Odluku o preduzimanju privremenih mjera usljed pojave epidemije zarazne bolesti COVID-19 od većeg epidemiološkog značaja.

Donijeta je Odluka o raspuštanju Skupštine opštine Tivat.

“lmajući u vidu da, i nakon upozorenja od strane Vlade, Skupština opštine Tivat nije održala sjednicu, odnosno nije obezbijedila ostvarivanje svojih funkcija i vršenje Zakonom utvrdenih obaveza, čime je dovedeno u pitanje ostvarivanje prava građana, Vlada je ocijenila da su se stekli uslovi za raspustanje Skupštine opštine”,pojasnili su iz Vlade.

Kako su naveli, funkciju Skupštine opštine Tivat, do njenog konstituisanja, vršiće Odbor povjerenika koji je imenovala Vlada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve