Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada: Sezona u Budvi podbacila, gasi se Montenegro works, predloženi za glavnog inspektora ANB osuđivan za pokušaj ubistva!

Kompanija Montenegro works osnovana je u mandatu bivše Vlade i za njeno formiranje su odgovorni eks ministri finansije i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović. Za glavnog isnpektora ANB URA predložila Artana Kurtija. Ministar odbrane Raško Konjević pitao da li je Kurti osuđivan za krivično djelo ubistvo u pokušaju

Vlada Crne Gore danas je održala 13. sjednicu. Fokus diskusije bila su ekonomska pitanja i uspješnost sezone, gašenje d.o.o. Montenegro Works, kao i nova naimenovanja Vlade uz poseban osvrt na kandidata za generalnog inspektora ANB Artana Kurtija. Na sjednici je konstatovano da je sezona u Budvi podbacila. Kompanija Montenegro works osnovana je u mandatu bivše Vlade i za njeno formiranje su odgovorni eks ministri finansije i ekonomskog razvoja Milojko Spajić i Jakov Milatović.

Tok rasprave pogledajte ispod:

Zapisnik sa prethodne sjednice je usvojen, a nekoliko ministara predložilo je dopunu dnevnog reda aktuelnim informacijama.

Prva tačka dnevnog reda tradicionalno je usmena informacija o realizaciji aktivnosti u okviru evropskih integracija.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je kako taj resor priprema predlog zakona o preuzimanju duvanskih proizvoda zaplijenjenih u slobodnoj zoni Luke Bar.

“Ako taj akt bude usvojen, država će prihodovati između 15 i 20 miliona eura”, kazao je Damjanović.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić konstatovao je da smo kao potpisnici protokola Svjetske zdravstvene organizacije te da u okviru toga kao država imamo pravo, te obavezu da upravljamo zaplijenjenim duvanskim prozivodima.

“Znam da se radi o dobrom biznisu, ali prostora za manevarske poteze nema. To su naše obaveze i ovom situacijom moramo odgovorno upravljati”, jasan je Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević kazao je da je u obavezi da upozori ministarstvo finansija da je momenat sa švercom cigareta i zaplijenom veoma osjetljiv, te da je potrebno preduzeti korake koji neće degradirati trud nadležnih institucija.

“Niko ne želi da vrati cigarete onima koji su ih švercovali, uz naplatu određene takse. To bi bilo opasno, ali na vrijeme smo da upozorimo”, kazao je Konjević.

Konjević je podijelio informaciju o tome da u Crnoj Gori na nekoliko lokacija ima aktivnih požara, te da Vojska Crne Gore ulaže sve napore da zaštiti što je moguće više područja od sezone požara.

Abazović: Sezona svuda cvjeta, osim u Budvi, ali Crna Gora nije samo Budva

Abazović je podijelio informaciju i o turističkoj sezoni, kazavši da je statistika neumoljiva i da je situacija u odnosu na period 2021. godine 62% bolja na graničnim prelazima, a da je postignuto, u ovom segmentu, 80% brojnosti dolazaka turista u odnosu na 2019.

“U periodu januar – jun 2022. na granicama je zabilježeno 62 odsto više stranih putnika nego u istom periodu 2021, a 80 odsto postignuća iz 2019. godine. A od 11. do 18. jula, ušlo je 221 hiljada putnika, što je 27 odsto više nego prošle, a 11 odsto više nego 2019. godine”, poručio je on.

Osim Budve, u svim drugim krajevima Crne Gore sezona je na nivou, kazao je Abazović.

“U nacionalnim parkovima bilježimo neviđeni rast u odnosu na 2019. Sjever zemlje počinje da bude važna destinacija za turiste”, dodao je.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da nema osnova za tolikom dramom oko sezone, jer je ona i više nego dobra.

“Jedino Budva je podbacila, ali ono što je još interesantnije, sve ostale opštine su na nivou kapaciteta rekordne 2019. Tivat je napredovao u odnosu na 2019, Kotor je na nivou 2019, a sjever je zaista briljirao ove sezone”, objašnjava Đurović.

Nakon iznijetih informacija, ministri su se vratili diskusiji po tačkama dnevnog reda.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj govorio je o Zakonu o elektronskom dokumentu, kazavši da je ovaj propis veoma važan za poslovni ambijent naše države, imajući u vidu da tu govorimo i o elektronskom potpisu.

Savjet za vladavinu prava pokušaj je da se intenziviraju aktivnosti kako bi se što prije zatvorila pregovaračka poglavlja 23. i 24.

Damjanović: Montenegro Works već godinu dana radi nelegalno, bez kredibiliteta

Ministar finansija Aleksandar Damjanović govorio je o gašenju Montenegro Works-a.

“Predlažem odluku o dobrovoljnoj likvidaciji d.o.o. Montenegro Works jer ono ne funkcioniše. Društvo se isključivo finansira iz osnivačkog kapitala, a realizacije projekata od osnivanja nije bilo. Ovo društvo nije uspostavilo potreban tržišni kredibilitet”, objasnio je Damjanović.

Istakao je da o “Montenegro Works” dovoljno govori i to što, dok se danas na Vladi govori o njima, pojedini članovi tog preduzeća nalaze se u Litvaniji.

Vlada je usvojila Prijedlog zakona o elektronskom potpisu, Prijedlog odluke o Savjetu za saradnju organa državne uprave i nevladinih organizacija, Prijedlog odluke o davanju šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju u područnim jedinicama Pljevlja, Gusinje, Petnjica, Plav, Berane i Žabljak, te Prijedlog odluke o prodaji drvnih sortimenata na šumskim stovarištima „Šula“ i „Ljubišnja“ u područnoj jedinici Pljevlja, „Planinica“ i „Mateševo“ u područnoj jedinici Kolašin i „Županica“ u područnoj jedinici Rožaje

Usvojen je i Prijedlog odluke o Savjetu za vladavinu prava.

Pored predstavnika Vlade, u Savjetu će biti predstavnici pravosudnih institucija i jedne nevladine organizacije.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da je sa dekanom Ekonomskog fakulteta razgovarao o pokušajima spašavanja Montenegro Works-a, te da je došao do zaključka da je ubuduće potrebno uvijek uključivati akademsku zajednicu kako bi prošli određenu obuku o poslovanju finansijama.

Na to je MO Raško Konjević odgovorio da je apsurdno govoriti o tome ukoliko uzmemo u obzir da je prije svega nekoliko sedmica u vladina tijela angažovano nekoliko konduktera i osoba koje nemaju dodirnih tačaka sa pozicijom koju će obavljati.

Đurović: Povesti računa o bordovima; Konjević: Kako kad imenujemo konduktere i ugostitelje?

Đurović je kazao kako je potrebno povesti računa o tome ko se sve predlaže za članove bordova direktora u državnim preduzećima, na šta mu je odgovorio ministar odbrane Raško Konjević.

“Ministre ekonomije, mi smo imenovali konduktere i ugostitelje prije dvije sedmice”, naglasio je Konjević.

“Kritikovao sam Spajića i Milatovića, ali oni su imali i ispravnih poteza”

On je rekao da, u slučaju “Montenegro Works”, ne mora značiti da je namjera bila negativna.

“Sve što je radila prošla Vlada duboko sam osuđivao, kritikovao sam ministre Spajića i Milatovića, ali su neki njihovi potezi u ekonomiji bili duboko ispravni. I nemam problem da ih pohvalim za stvari povodom kojih su bili u pravu”, dodao je.

Ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović kazao je da je deifinitivno država dužna da kontroliše bordove direktora koji upravljaju privrednim društvima i izrazio je saglasnost sa odlukom da se Montenegro Works ugasi.

Podršku su dobile i Informacija o praćenju fiskalnih rizika privrednih društava u većinskom vlasništvu države, Prijedlog amandmana na Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, Prijedlog pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva odbrane, Izvještaj o radu i stanju Ministarstva kapitalnih investicija za 2021. godinu, kao i Izvještaj o radu i poslovanju Javne ustanove Službeni list Crne Gore u 2021. godini i Godišnji obračun Javne ustanove Službeni list Crne Gore za 2021. godinu sa Izvještajem nezavisnog revizora o reviziji finansijskih iskaza za 2021. godinu.

Govoreći o košarci i uspjesima naših reprezentativaca, ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kazao je da će Ministarstvo u svakom segmentu podržati i uložiti sve napore kako bi uspjesi naših sportista bili što veći.

Kada je riječ o posljednjim tačkama dnevnog reda, o kadrovskim pitanjima, Ibrahimović je zamolio da se o naimenovanjima u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija sada ne raspravlja, tačnije ne izjašnjava jer je, kako kaže, tu važno voditi računa o afirmativnoj akciji i ravnopravnosti.

Konjević: Da li je Kurti bio osuđivan za pokušaj ubistva?

Potpredsjednik Konjević kazao je da izdvaja mišljenje o prijedlogu naimenovanja generalnog inspektora u ANB Artana Kurtija, te da u samoj biografiji kandidata nijesu iznijete nikakve negativne činjenice koje bi diskvalifikovale potencijalno naimenovanog, a postoji set informacija koje ipak ukazuju na hipotetički negativne stvari koje ga ne kvalifikuju za ovako odgovornu poziciju.

“Cijenim da smo kod ovako osjetljivih mjesta određene stvari prethodno provjeriti. Ovo je osjetljiv predlog jer se radi o Agenciji za nacionalnu bezbjednost, pa sugerišem da se još jednom izvrši provjera. Ukoliko moja saznanja nijesu istinita, odnosno ukoliko se dokažu netačnim nakon provjere, onda bih se izvinio kandidatu. Da li je ovo lice osuđivano za krivično djelo ubistvo u pokušaju? Ako jeste, ovo je specifično mjesto koje ne bi smio neko takav da pokriva”, poručio je Konjević.

MVP Ranko Krivokapić je kazao da kod ovakvih naimenovanja ne postoji pravo da se sakrije bilo kakva informacija.

“Ja imam pitanje da li je ovdje sakriven bitan podatak. Da li je izdržavao kaznu za pokušaj ubistva? To se mora provjeriti. Da je u pitanju mjesto u nekom upravnom odboru neke kompanije možda ovo pitanje toliko ne bi bilo važno, ali kada treba da pokrivate mjesto u ANB, onda je itekako važno pitanje i informacija”, pojašnjava Krivokapić.

“Sve želi da se svede na obračun procrnogorskog i prosrpskog biračkog tijela”

Abazović je rekao kako to nije tako kako Krivokapić govori.

“Vi imate drugi motiv. Mislim da je motiv to da u sektoru bezbjednosti neki ljudi u Vladi žele da se radi kao prije. A naš motiv je da se radi suprotno. Da se čiste službe od problematičnih”, istakao je.

Dodao je potom “kako sve želi da se svede na obračun procrnogorskog i prosrpskog biračkog tijela”.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić je kazao da je bespotrebno da se Kurti dovodi diskusijom u veoma nezgodan položaj.

“Ne razumijem zašto govorimo o prošlosti kandidata, ako je prije ovoga radio u sudu. Kada je već bio dostojan rada u sudu, siguran sam da je dostojan rada i u ANB-u”, kazao je Adžić.

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka o Kurtiju je kazao da ima veoma bogatu biografiju, te da itekako poznaje pravo i da predstavlja dobar izbor. Dodao je i da je ponosan da je ovo prvi Albanac koji pokriva ovakvu funkciju u ANB-u.

Konjević je na kraju diskusije još jednom ponovio kako tvrdi da je Kurti osuđivan za krivično djelo pokušaja ubistva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko
22.07.2022-13:34 13:34

Damjanovic ne zna nists, nijesam za sverc cigareta ali ih nije mogao onako oduzeti.
Koji ga kadrovi uce iz Carine nije ni cudo.
Platicemo veliku odstetu!.