Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada Crne Gore: Lani ispunili 43% EU obaveza

Vlade Crne Gore je, na jedanaestoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2020. godinu

Crna Gora je lani ispunila 43% obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, saopšteno je iz Vlade.

Vlade Crne Gore je, na jedanaestoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Izvještaj o realizaciji Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za 2020. godinu.

Izvještaj je pokazao, između ostalog, da je za prošlu godinu, od ukupno 281 obaveze, ispunjeno 121, što čini 43%, navode u Vladi.

“Od 225 zakona i podzakonskih akata realizovano je 98, odnosno 44%. Takođe, od 56 strategijskih dokumenata ispunjeno je 23, što čini 41%”, saopšteno je iz Vlade.

Kako pojašnjavaju, imajući u vidu da je prilikom izbora 42. Vlade došlo do reorganizacije državne uprave, Izvještaj je koncipiran tako da daje prikaz realizacije obaveza po poglavljima pravne tekovine i ukazuje na prioritete u narednom periodu koji omogućavaju ispunjenje privremenih i završnih mjerila.

“Osim stepena ispunjenosti obaveza u strategijskom i zakonodavnom okviru, Izvještaj daje pregled realizacije administrativnih kapaciteta (interno i eksterno zapošljavanje) u okviru 33 poglavlja pravne tekovine. U diskusiji je ocijenjeno da će Izvještaj predstavljati važnu polaznu osnovu za sagledavanje preostalih obaveza u pregovaračkom procesu, kako bi se što kvalitetnije pristupilo pripremi novog Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji za period 2021 – 2023”, saopšteno je iz Vlade.

U skladu sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, Vlada je donijela Odluku o obračunskoj vrijednosti koeficijenta za zaposlene u javnom sektoru za fiskalnu 2021. godinu. U postupku pregovora sa ovlašćenim predstavnicima reprezentativnih sindikata, usaglašeno je da se za fiskalnu 2021. godinu bruto obračunska vrijednost koeficijenta utvrdi u istom iznosu koji je bio i prethodnih godina – 90 eura.

Vlada je donijela Odluku o izmjeni Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima.

“Ovom odlukom se propisuje da se, pored ostalih, i službenicima Direkcije za drugostepeni poreski i carinski postupak uveća osnovna zarada za 30% zbog povećanog obima poslova, složenosti predmeta, značaja poslova i odgovornosti službenika, s obzirom da isti odlučuju u pojedinim predmetima o iznosima koji prelaze milionske iznose”, saopšteno je iz Vlade.

Donijeta je Odluka o dodjeli Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa za januar, februar i mart 2021. godine, prihvaćen pomenuti Ugovor i ovlašćen mr Marko Zečević, direktor Uprave za željeznice, da ga potpiše.

“Odlukom je definisano da naknada za pokrivanje dijela troškova nastalih u vezi sa pružanjem usluga za period od tri mjeseca (od 01. januara do 31. marta 2021. godine) iznosi 1.576.020 eura”, navodi se u saopštenju.

Oko 1.720.000 eura za održavanja željezničke infrastrukture

Vlada je utvrdila Program održavanja željezničke infrastrukture za period januar-mart 2021. godine.

“Prema odobrenim budžetskim sredstvima privremenog finansiranja za januar, februar i mart 2021. godine opredijeljena su sredstva u iznosu od 1.725.000 eura”, stoji u saopštenju.

Vlada je odobrila korišćenje dijela sredstava Tekuće budžetske rezerve za period januar – mart 2021. godine, za pomoć pravnim licima za finansiranje djelatnosti, fizičkim licima za liječenje, školovanje i poboljšanje materijalne situacije i sanacije posljedica elementarnih nepogoda do iznosa od 200.000 eura.

“Raspodjelu pomenutih sredstava vršiće Komisija za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve, Komisija za procjenu šteta od elementarnih nepogoda i Uži kabinet Vlade Crne Gore, na osnovu podnijetih zahtjeva i odgovarajuće dokumentacije”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je razmotrila Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koji je Skupštini Crne Gore podnijela poslanica dr Branka Bošnjak.

“Tim povodom Vlada je usvojila mišljenje kojim se sugeriše odlaganje donošenja navedenog zakona i inicira formiranje radne grupe koja bi dodatno razmotrila i analizirala predložene izmjene”, poručuju iz Vlade.

Usvojena je Informacija o davanju ovlašćenja Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta za raspolaganje sredstvima Uprave za sport i mlade i potrebi sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija u I kvartalu 2021. godine.

“U cilju privremenog sufinansiranja redovnih programskih aktivnosti sportskih organizacija do donošenja Zakona o Budžetu za 2021. godinu i objavljivanja javnog konkursa u skladu sa članom 117 Zakona o sportu, Vlada je opredijelila novčana sredstva u ukupnom iznosu od 914.896 eura, shodno iskazanim prioritetnim potrebama sportskih organizacija, koje je kroz analizu istih, Uprava za sport i mlade korigovala do nivoa iznosa ¼ opredijeljivanih sredstava u prethodnim godinama”, saopšteno je iz Vlade.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve