Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada budžetom kažnjava one koji joj nisu po volji, urušena nezavisnost ASK-a

Viša pravna savjetnica u CGO, Snežana Kaluđerović kazala je da žele posebno ukazati da tome nijesu prethodile nikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama

Iz centra za građansko obrazovanje (CGO) izrazili su zabrinutost povodom namjere Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) da ukine procentualna izdavanja u budžetu koje su do sada imale određene institucije i organizacije, među kojima je i Agencija za sprječavanje korupcije (ASK), čija je nezavisnost, kako smatraju u CGO, dovedena u pitanje.

Viša pravna savjetnica u CGO, Snežana Kaluđerović kazala je da žele posebno ukazati da tome nijesu prethodile nikakve konsultacije sa zainteresovanim stranama.

”Dodatno, činjenica da je jedna od tih nezavisnih institucija kojima se ovako smanjuje bužet i Agencija za sprječavanje korupcije (ASK), u kontekstu brojnih odluka ASK-a koje nisu bile povoljne za funkcionere nove vlasti, može označiti taj budžet i kao osvetnički”, ocjenila je ona.

Iz CGO podsjećaju i da je Prijedlogom Zakona o budžetu za 2022. Vlada postupila suprotno važećem Zakonu o sprječavanju korupcije, time što je ukinula garantovani iznos finansiranja od 0,2% iz tekućeg budžeta za ASK.

”Time Vlada direktno i sistemski dovodi u pitanje nezavisnost ASK-a. Ostaje da se vidi kako će se Skupština odnijeti prema ovom i da li će sa Vladom saučestvovati u urušavanju principa nezavisnosti ASK-a, a na koje su pozitivno mišljenje svojevremeno dali i eksperti Evropske komisije”, ističe Kaluđerović.

Kako je kazala, CGO odavno ukazuje na nedostatnosti u radu ASK-a i izostanak proaktivnosti ove institucije.

”Takođe, predlagali smo određene izmjene Zakona o sprječavanju korupcije kako bi se rad ASK učinio funkcionalnijim i učinkovitijim. Umjesto jačanja ove institucije, MFSS ali i čitava Vlada koje je usvojila Prijedlog Zakona o budžetu za 2022. ide u pravcu daljeg slabljenja ASK-a, a posljedično i ograničavanja mogućnosti da izraste u ključnu institucionalnu polugu u prevenciji i suzbijanju korupcije. To se svakako ne može postići planiranim smanjenjem budžeta, već osmišljenim izmjenama zakona koje će se odnositi na transparentan, otvoren i kompetitivan način izbora članova Savjeta i direktora, jačanje kadrovskih kapaciteta, uvođenje obaveznosti uvida u bankovne račune u zemlji i inostranstvu za javne funkcionere, i drugim važnim pitanjima koje obezbjeđuju mehanizme za sistemsko snaženje institucije”, navodi se u saopštenju.

CGO takođe napominje da je posljedji Izvještaj EK za Crnu Goru za 2021. konstatovao nešto proaktivniji pristup ASK-a.

”Stavljanjem ove institucije u finansijsku zavisnost od vlasti dovodi se u pitanje i retorička posvećenost neselektivnoj borbi protiv korupcije od strane te iste vlasti. Ovim potezom Vlada pokazuje jedan oblik revanšizma prema svima koji joj nisu po volji, a taj revanšizam percipiraju i naši i građani i građanke u ogromnom procentu, o čemu svjedoče i nalazi iz novembarskog CG pulsa, a čime se krši i Sporazum tri lidera iz septembra 2020. Konačno, ovo sigurno neće sigurno unaprijediti lošu situaciju u realizaciji mjerila iz poglavlja 23 i 24 koja s odnose na vladavinu prava”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve