Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vidovnjak

Bilo bi dobro i da ombudsman Bjeković upozori javni servis Crne Gore da ne vode kampanje protiv aktuelnog predśednika Crne Gore, koristeći opskurne nevladine organizacije i njihove opskurne prijave. Ko god se bavio ozbiljnim komercijalnim poslovima, jasno mu je da se radi o ekonomski nepismenim prijavama, pa je otvaranje predmeta od strane Specijalnog državnog tužioca i bombasta medijska masturbacija javnog servisa samo u funkciji dezavuisanja aktuelnog predśenika i očiglednog pritiska premijera – vidovnjaka i njegove najave obračuna sa njim

Za aktuelno.me

Piše: Slobodan L. Jovanović

Ne znam da li čovjek da se raduje ili da zakuka zbog saznanja da mu je na čelu vlade vidovnjak? Po logici stvari to bi bila prednost,  jer vidovnjak – premijer može unaprijed predviđeti posljedice svojih poteza i odluka. Sa druge strane, moguće je da su njegovo vidovnjnjaštvo u stvari njegove namjere i politički plan koji je namjeran da sprovede i posljedice koje želi dugoročno da prouzrokuje. Obzirom da je trenutno u tehničkom mandatu, a da u Crnoj Gori ne važe pravila kao u normalnim zemljama, čovjek mora da strijepi od vizija premijera – vidovnjaka i njegovih budućih poteza.

Kako se u Crnoj Gori, bez ikakvih institucija koje bi štitile pravni poredak i spriječile zloupotrebu vlasti, stvarna moć crpi u kontrolisanju pendreka, čini se da vidovnjak ima plan da se, sa jedne strane, tužilaštvom obračuna sa svojim glavnim političkim neprijateljima i, sa druge strane, dobije poene od rulje željne krvi, zadovoljavajući najtribalniji dio stanovništva koji ne zanimaju zakoni i pravne procedure, već samo osveta.

Slobodan L. Jovanović

Iako mi je ombudsman Siniša Bjeković, u svom odgovoru na moju kritiku, pripisao da mi je namjera da se ombudsman „počisti“,  ja ga, ustvari, pozivam da vrši funkciju koja mu je povjerena i koristi zakonske mogućnosti koje su mu date. Za početak, bilo bi dobro da se uključi u aktuelna hapšenja, zatraži po kom osnovu i na osnovu kojih dokaza su ona izvršena, da li je bilo nužno sprovoditi spektakularna hapšenja i da li su bila nužna određivanja pritvora, jer se čini u mnogim slučajevima da se radi o predstavi za pučinu grdnu, ponižavanju i unižavanju ugleda pojedinih pritvorenika u namjeri da se kampanje kriminalizovanja, koje su dugo godina uspješno vođene od pojedinih NVO, tzv. nezaviznih medija i ondašnje opozicije, potvrde brojem uhapšenih i diskredituju pojedini politički subjekti. Usput da upita specijalno državno tužilaštvo kada su namjerni da kompletiraju optužnice i na sudu dokazuju krivicu, čime bi, takođe, omogućili optuženima da dokažu svoju nevinost? Jer, koliko je meni poznato, nijedan postupak nije dobio epilog na sudu.

Treba li podśećati da će građani Crne Gore snositi obeštećenja za svaki dan pritvora ukoliko se ne dokažu optužnice i da će krivično odgovarati po članu 162. Krivičnog zakona svako onaj ko je protivpravno nekoga lišio slobode? Valjda će doći vrijeme kada će crnogorski sudovi i tužilaštva profesionalno vršiti svoju funkciju i kad će, ni po babu ni po stričevima, svi odgovarati za počinjena krivična djela. A ne selektivno samo pripadnici jedne političke opcije.

Bilo bi dobro i da ombudsman Bjeković upozori javni servis Crne Gore da ne vode kampanje protiv aktuelnog predśednika Crne Gore, koristeći opskurne nevladine organizacije i njihove opskurne prijave. Ko god se bavio ozbiljnim komercijalnim poslovima, jasno mu je da se radi o ekonomski nepismenim prijavama, pa je otvaranje predmeta od strane Specijalnog državnog tužioca i bombasta medijska masturbacija javnog servisa samo u funkciji dezavuisanja aktuelnog predśenika i očiglednog pritiska premijera – vidovnjaka i njegove najave obračuna sa njim.

Koliko je ta optužnica ekonomski nepismena govori to da se firma Stanka Subotića, Mia sa Uba u Srbiji, pominje da je preko nje „obavljan tzv. tranzit cigareta“. Može li se išta gluplje napisati? Prvo su MANS, Vijesti, Dan i mnogi drugi nazivali švercom tranzit cigareta preko teritorije Crne Gore, iako je taj tranzit odobren odlukom vlade Crne Gore i rješenjem koje je potpisao tadašnji predśednik Crne Gore, Momir Bulatović. To je jedinstveni slučaj u istoriji čovječanstva da je nešto što je odobrila vlada i predśednik države proglašeno švercom??? Šverc je po definiciji nešto što se radi „iza leđa“ države. To bi bar morao da zna svako ko je završio osnovnu školu. Ali to ne čudi od onih koji su se jedino izbirikali da uzimaju grantove za plasiranje laži.

Tranzit je po definiciji kada roba, čiji je vlasnik stranac, uđe u državu i izađe iz nje u zakonom predviđenom roku, ili je stavi pod carinski nadzor dok ne napusti teritoriju države. Volio bih da mi MANS objasni kako je moguće da je tranzit vršen preko firme Mia sa Uba koja je tada bila domaća firma, ako se zna da se tranzitira roba isključivo u vlasništvu stranca? Ako je Mia prodavala robu Italijanima, onda je to izvoz, a ne tranzit? Dakle, to su sve notorne gluposti jer je jasno da je Subotić, kao zastupnik Britiš tobaka i Japan tobaka, prodavao cigarete preko svoje ino firme Italijanima, koji su tu robu držali pod carinskim nadzorom i dalje iznosili čuvenim gliserima iz Crne Gore. To potvrđuju i inkaso naplate i keš koji je avionski izbacivan na Kipar. Da ne bude zabune kako je to nešto nelegalno, Beogradska banka je u tim vremenima svakog poneđeljka avionski izbacivala keš na Kipar i to naplaćivala 2%. Jednostavno, jedino se tako moglo poslovati u doba sankcija. Inače, svako ko se u to vrijeme bavio ekonomijom zna da je vlada Crne Gore formirala posebnu agenciju koja je naplaćivala po 20 USD tranzit za svaki masterbox.

Sva ova objašnjenja su bila nužna da se shvati sa kakvim amaterima ili prevarantima imamo posla i na osnovu čijih se prijava podižu optužnice. Po stoti put, ne može se ovakvim stvarima baviti neko ko nije završio ozbiljan ekonomski fakultet i ko nije imao ozbiljnu poslovnu karijeru u komercijalnim poslovima. Inače ćemo slušati budalaštine Vanje Čalović i njena crtanja šema povezanih kancelarija koje zastupaju trastove kao izmišljeni put novca Mila Đukanovića. Tako je to kad neko neuk počne da se bavi trastovima i kastodi računima, pa to predstavi kao svjetsku zavjeru. I sve bi to bilo Blowin’ in the wind da iza toga ne stoje opasne namjere koje nanovo mogu zapaliti Crnu Goru. Kao da nekome jeste cilj da zloupotrebom izvršne vlast i tužilaštva nanovo i nanovo sije mržnju među građane Crne Gore i stvara uslove da se kališnjikovi u crkvama pod kontrolom crkve Srbije iskoriste?!

U Crnoj Gori su zamrle sve nezavisne institucije, nevladine organizacije koje su dnevno iskakale iz svakog medija za najmanju stvar u vrijeme vlasti do 30. avgusta 2020, sada su sve dio vlasti, ili u njenoj službi, tako da nema apsolutno nikakve nezavisne ili civilne kontrole vlasti. To govori u kojoj mjeri je crnogorsko društvo regresiralo u poštovanju demokratskih principa. Tužilaštvo je postalo buzdovan u rukama izvršne vlasti, državni resursi se krčme bez ikakve kontrole, ugašena je avio kompanija i formirana druga čiji bilansi su nedostupniji od tajni Pentagona, EPCG se upropaštava prekomjernim zapošljavanjem kadrova DF-a i finansijski uništava kupovinom drugih kompanija sa upitnom poslovnom budućnošću, itd.

Očekivalo se od kancelarije ombudsmana da će bar oni štiti prava građana od neobuzdane vlasti i koristiti prava koja im zakom omogućava. Iako im Zakon o zaštitniku/ci ljudskih prava i sloboda omogućava da traže na uvid svaki dokument koji ih interesuje, da svojim izvještajima alarmiraju javnost i međunarodnu zajednicu ukoliko se krše zakoni i ljudska prava bilo koje zajednice, oni to pravo ne koriste. Da je kancelarija ombudsmana radila svoj posao kako treba tzv. Temeljni ugovor  sa Crkvom Srbije bi bio poznat mnogo ranije i kancelarija ombudsmana  je mogla zahtijevati javnu raspravu o tom dokumentu. Ovako je taj Ugovor sačinjen i potpisan na kriminalan način. Posebno zbog ogromne materijalne i duhovne vrijednosti kojima se bavio. Konačno, mi ni danas ne znamo sadržaj tog Ugovora, ne objavljuje se u Službenom listu, već moramo vjerovati u verziju koju nam je prezentirao premijer – vidovnjak, poznat po tome da mu se rijetko omakne istina.

Upravo zato kancelarija ombudsmana bi, u periodu tehničke vladavine vlade Dritana Abazovića, morala angažovati sve svoje potencijale, uključujući i potencijale koje im omogućavaju zakoni Crne Gore i nemala materijalna sredstva koja izdvajaju građani Crne Gore, da se spriječe štetočinski potezi izvršne vlasti i ne dozvoli njeno iskakanje iz okvira tehničke vladavine.

*Zabranjeno je kopiranje i korišćenje objavljenog sadržaja bez saglasnosti redakcije portala Aktuelno.me i autora teksta

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rukfaš
29.08.2022-08:01 08:01

Treba se samo sjetiti rasprave o izboru Ombdusmana prije nekoliko godina. Jedina javno iznesena zamjerka DF-a na izbor Bjekovića je bila ta što ga je predložila vlast DPS-a. Inače nijesu imali nikakvih zamjerki… To znači da su DPS i partneri predložili kandidata koji je po mjeri DF-a i četnika.

Kristina
29.08.2022-09:21 09:21

Crna Gora tone u bezvlasce ,umro je svaki vid.otpora fasizaciji zemlje ,utihnuo glas ponosa crnogorskog.Samo muk.Muk pred ponizavanjem,pljuvanjeg svega sto je ova zemlja znacila, multi konfesionalnost,antifasizam.Vjekovi se srame pred ovom najezdom primitivizma.i divljastva.Sve ovo sto se desava gore je od 1918 godine.

Džomba
29.08.2022-10:57 10:57

Mora da se bliže izbori čim se MANS opet koristi i njihove halucinogene projekcije i analize. Bili su zamukli od 30.08. one godine!

Tačno tako
29.08.2022-11:23 11:23

Treba reci da Bjekovic neće nikada kritkovati rad RTCG’, jer je Raonić predložio Bjekovica za ombudsmana jer su dugogodišnji netremice prijatelji. Takođ je Bjekovic u konfliktu interesa jer mu je žena predsjednica suda za prekršaj. inače on neće reagovati na TU da se ne zamjeri SPC i Jaonikij a bogatmi i Vladi

Sonja
29.08.2022-18:03 18:03

MANS je korumpiran s jednim ciljem zna se kojim.