Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vidoje Žarković dobija spomenik u Plužinama

Nekadašnji visoki crnogorski i jugoslovenski funkcioner Vidoje Žarković dobiće spomenik u Plužinama, odlučila je Vlada Crne Gore.

Nekadašnji visoki crnogorski i jugoslovenski funkcioner Vidoje Žarković dobiće spomenik u svom rodnom mjestu Nedajno u opštini Plužine, odlučila je Vlada Crne Gore.

Vidoje Žarković dobija spomenik u Plužinama

Na jučerašnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost za podizanje spomen-obilježja, izgradnjom spomenika Vidoju Žarkoviću, prije isteka zakonskog roka.

Inicijativu za izgradnju spomen obilježja pokrenuo je SUBNOR Crne Gore.

“Tim povodom konstatovano je da životni put i djelo Vidoja Žarkovića, njegov doprinos antifašističkoj borbi i ideji, čine ga istaknutom ličnošću, koja je zaslužna za društveni i kulturni razvoj Crne Gore, te da je simbolika koja se želi očuvati podizanjem spomen-obilježja od trajnog značaja i ne postoji rizik da će biti devalvirana u narednom periodu”, saopšteno je iz Vlade.

Žarkovic je rođen 1927.godine u selu Nedajno, blizu Žabljaka, a preminuo je 2000. godne.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. Vidoje Žarković je obavljao više visokih državnih i partijskih dužnosti u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. U posttitovskom periodu bio je predsčednik Predsčednistva SFRJ i predsčednik Saveza komunista Jugoslavije. Bio je predsčdnik Skupstine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve