Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Vidimo se na naslovnim stranama

Dok su bili u opoziciji funkcioneri nove svetosavske vlasti i te kako su znali da kritikuju Demokratsku partiju socijalista (DPS) za "gušenje nezavisnih medija", a sad se ponašaju po modelu nacističkih cenzora u Njemačkoj 1933.godine. Nova vlast očigledno treba da shvati da će od sad  biti pod lupom javnosti i medija, što je prirodno jer je to uobičajena praksa demokratije za koju su se navodno zalagali.

Funkcioneri i simpatizeri nove vlasti u Crnoj Gori očigledno su hipersenzitivni kada je u pitanju stav javnog mnjenja i medijske objave.  Osjetljivost na kritiku ne treba da čudi s obzirom da konglomerat na silu sklepanih partija od kojih većina ima dijametralno suprotne programske orjentacije jedva suzbija unutrašnje tenzije i međusobna trvenja.

Lideri svetosavske vlasti osjetljivi na kritike

Kada tome dodamo kompromitujuće nacionalističke i fašističke snimke, sumnjive poslove njihovih nalogodavaca i tajkuna saradnika, zakulisne radnje, zapaljive izjave i prijetnje najviših funkcionera tri “pobjedničke” koalicije ne treba da čudi njihov patološki strah od javnog suda, koji je već prerastao u hajku na medije i neistomišljenike.

Nova vlast koja je na sva zvona nakon izbora proglasila “oslobođenje” Crne Gore ironično je već krenula u obračun sa kritičarima. Svoje krajnje bizarno poimanje slobode svetosavci ispoljavaju kroz pokretanje tužbi, prijetnje, psovke, zastrašivanje novinara, a u naletu “demokratičnosti” i “tolerancije” funkcioneri nove vlasti najavljuju gašenje medija.

Očekivana hajka

Kakav će odnos nove vlasti biti prema medijima, dalo se naslutiti i prije izbora kada su dvije novinarke RTCG-a  Tanja Šuković i Snežana Rakonjac bile izložene javnom linču od Srpske pravoslavne crkve (SPC) i njenih političkih saradnika samo zato što su u dokumentarnom filmu podsjetile na konstantni govor mržnje lidera svetosavske opozicije Amfilohija Radovića.

Obračun sa neistomišljenicima i kritički nastrojenim medijima koji su najavili prije 30. avgusta, nakon izborne pobjede odmah su počeli da sprovode u djelo. Prije desetak dana uslijedila je  krivična prijava protiv analitičara i publiciste Ranka Đonovića koju je zbog autorskog teksta objavljenog u Dnevnim novinama Višem državnom tužilaštvu podnijela NVO čiji je osnivač i izvršni direktor budući premijer Zdravko “Rukoljub” Krivokapić.

Krivokapićeva NVO je tužila analitičara i publicistu jer je 14. septembra u tekstu (koji je portal Aktuelno prenio) analizirao uzroke i posljedice izbornog rezultata. Ovakvo postupanje, kako smo već pisali, nezapamćeno je u demokratskom svijetu, tim prije što Krivokapić i njegova ekipa svetosavskih cenzora traže krivičnu odgovornost za iznošenje sopstvenog političkog stava.

Svetosavski hajkači

Ovo je samo jedan od eksplicitnih primjera preosjetljivosti nove svetosavske vlasti na medijske kritike. Primjera ima još mnogo, a ovom prilikom nabrojaćemo samo neke najupečtljivije koji su se desili u postizbornom periodu nakon što su velikosrpske koalicije osvojile vlast.

Marko Bato Carević bi da javnost zažmuri na afere, otimačinu, klerikalno nasilje i vraćanje Crne Gore u srednjevjekovno mračnjaštvo

Portal Aktuelno posljednjih mjeseci je pod brutalnim napadima internet huligana koji naše uredništvo svakodnevno vrijeđaju, prijete, upućuju kletve. Srpska pravoslavna crkva (SPC), samo dan nakon izbora i proglašenja velikosrpske pobjede, tužila je portal Aktuelno, a prijetnje i vrijeđanje su nakon toga prešle na novi, viši nivo.

Naš portal i njegovo uredništvo počeli su da budu predmet vrijeđanja i prijetnji na svetosavskim forumima na društvenim mrežama, gdje smo očigledno označeni kao smetnja njihovim političkim i nacionalističkim planovima.

Treba takođe podsjetiti da je i lider koalicije “Crno na bijelo“ Dritan Abazović samo četiri dana nakon izbora poručio je da treba ugasiti portal CdM. RTCG je odavno na meti – prvo su napali novinarku Tamaru Nikčević i njenog gosta Milorada Popovića, jer su se valjda “bezobzirno” usudili da kritikuju novu svetosavsku vlast.

Posebna priča je linč koji je novinarka Javnog servisa Duška Pejović doživjela zbog pitanja koja je u intervjuu postavila novoj megazvijezi na političkom nebu Crne Gore Dritanu Abazoviću.  Povodom, sad već famoznog, intervjua oglasili su se i iz koalicije „Za budućnost Crne Gore“ sa zahtjevom Savjetu RTCG da preispita način na koji je Pejović vodila intervju.

Lider URA-e je inače gostujući na Javnom servisu, svečano poručio da je najbolje da rukovodstvo ove kuće samo ode…

Zdravko “rukoljub” Krivokapić želi da zaboravi ovaj snimak

Mediji su takođe naišli na žestoke kritike i mnoštvo prijetnji i uvreda u komentarima i na četničkim forumima bliskim novoj vlasti nakon što su objavili snimak mandatara u najavi Krivokapića na četničkom šenlučenju sa velikosrspkim teroristom Nikolom Kavajom.

A znali su da kritikuju DPS

Primjera ima još mnogo, a i ovo je sasvim dovoljno da bi konstatovali da je nova vlast veoma osjetljiva na kritike medija. Dok su bili u opoziciji funkcioneri nove svetosavske vlasti i te kako su znali da kritikuju Demokratsku partiju socijlista (DPS) za “gušenje nezavisnih medija”, a sad se ponašaju po modelu nacističkih cenzora u Njemačkoj 1933.godine.

Nova vlast očigledno treba da shvati da će od sad  biti pod lupom javnosti i medija, što je prirodno jer je to uobičajena praksa demokratije za koju su se navodno zalagali.

Treba li još podsjećati da će svaki pokušaj pritiska na novinare da ih ućutkaju naići na odgovarajuću međunarodnu reakciju? Tu se stvari nijesu promijenili u posljedenjih 20-ak dana od kad su pobijedili na izborima.

Hipersenzitivnim, novopečenim, funkcionerima svetosavske vlasti, sa druge strane, nikad nijesu smetale stotine laži i najbrutalnijih uvreda koji su beogradski tabloidi bliski srbijanskoj BIA-i i njihove domaće ispostave iznosili svakodnevno o državi Crnoj Gori i Crnogorcima. Takođe im nijesu smetale stotine neprovjerenih (da ne kažemo lažnih) tekstova domaćih “nezavisnih” medija o bivšoj vlasti čiju je okosnicu činio DPS, a za koje su “nezavisni” mogli da budu tuženi desetine puta.  U najmanju ruku licemjerno.

I za kraj, novoj svetosavskoj vlasti, u ime uredništva portala Aktuelno poručujemo: VIDIMO SE NA NASLOVNIM STRANAMA!

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
25.09.2020-16:59 16:59

Vjerujte mi na rijec da im je bolje “da taknu unu isod krsa zvecarku”nego gospodina Milorada Popovica.Za sad samo toliko.