Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Venecijanska komisija za vikend ponovo o Zakonu o Sudskom savjetu i sudijama

Jedna od tačaka plenarne sjednice, zakazane za danas i sjuta, biće i naknadno mišljenje o ovom nacrtu. Radi se o najvišem tijelu pravnih eksperata Savjeta Evrope

Venecijanska komisija saopštila je da će 11. i 12. marta raspravljati ponovo o nacrtu izmjena i dopuna Zakona o Sudskom savjetu i sudijama Crne Gore.

Jedna od tačaka plenarne sjednice, zakazane za danas i sjuta, biće i naknadno mišljenje o ovom nacrtu. Radi se o najvišem tijelu pravnih eksperata Savjeta Evrope.

Prethodno, krajem decembra prošle godine VK je u prvobitnom mišljenju pohvalila Ministarstvo pravde Crne Gore “što je organizovalo inkluzivnu, demokratsku i transparentnu javnu raspravu o Zakonu, i što je podnijelo zahtjev za mišljenje u oktobru 2022. godine, prije finalizacije izmjena”.

Venecijanska komisija ohrabrila je tada vlasti da nastave sa dobrim radom na ovim izmjenama i dopunama u cilju potpunog usklađivanja sa standardima, ali naglašava da će se velika pažnja morati posvetiti praktičnoj implementaciji novog teksta.

– Kao što se pokazalo u praktičnoj primjeni ovog zakona, zakoni na papiru se ne mogu uvek primjeniti u praksi – navela je u decembru

Venecijanska komisija tada je istakla da Zakon, generalno gledano, ide u dobrom pravcu, da uvodi jasnije odredbe o imenovanju i premještaju sudija, podstiče internu mobilnost, predviđa jasan i sistematizovaniji sistem ocjenjivanja, precizira nove odredbe o Komisiji za Etički kodeks, pojačava odgovornost i transparentnost tako što se Sudskom savjetu povjerava mogućnost pokretanja disciplinskog postupka. To je tada izvdojeno u mišljenju Venecijanske komisije.

Ipak, krajem decembra napomenuli su da dvije ključne teme – prisustvo ministra pravde u Sudskom savjetu i poteškoće pri izboru uglednih članova Sudskog savjeta – ne mogu se obrađivati bez zadiranja u ustavna ovlašćenja drugih organa.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve