Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Venecijanska komisija: Ne usvajati Zakon o predsjedniku

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je da Venecijanska komisija da hitno mišljenje na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, a iz Evropske komisije su juče kazali da će podržati njihovu procjenu o tom propisu

Venecijasnka komisija preporučila je da se ne usvaja Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku. Komisija preporučuje da se predmetni amandmani ne usvajaju kroz običan zakon, pa samim tim i da se ne usvaja Zakon o izmenama i dopunama Zakona o predsedniku, i poziva na odgovornost državnih institucija, svakog poslanika i svih političkih partija da konstruktivno učestvuju u rješavanju trenutnog ćorsokaka i da pronađu konstruktivne kompromise neophodne za donošenje potrebnih vitalnih odluka, uključujući i posebno u pogledu izbora sudija Ustavnog suda, piše u Zaključcima VK-a saznaje CdM.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je od Venecijanske komisije, 9. novembra, hitno mišljenje o ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore, na koji je stavio veto i vratio ga u parlament.

Parlament je ponovo glasanje o zakonu zakazao za 12. decembar 2022.

“Predstavnici skupštinske većine, kao i parlamentarne opozicije, takođe su izrazili interesovanje da dobiju mišljenje Venecijanske komisije prije sljedeće skupštinske sjednice”, piše u zaključcima.

O pitanjima, napominje se, ustavnosti odlučuju ustavni sudovi, a Venecijanska komisija ne želi, niti ima mandat da se miješa u ulogu ovih sudova.

Međutim, navode u Venecijanskoj komisiji, Ustavni sud Crne Gore trenutno ne može da funkcioniše zbog nedostatka kvoruma, a predstoji preispitivanje zakona od strane parlamenta. U tom kontekstu, Venecijanska komisija je izuzetno prihvatila da da svoje mišljenje o ustavnosti Zakona.

“Promjena odredaba o formiranju vlasti kroz Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku koji je običan zakon značila bi promjenu Ustava manjom većinom od one koju Ustav zahtijeva (41 glas umjesto 54)”, ističe se u Mišljenju VK-a.

Iako Komisija priznaje da bi Ustav imao koristi od dodatne regulative o formiranju vlade, posebno da bi se spriječili zastoje, i razumije da zakon koji se razmatra predstavlja pragmatičan pokušaj da se riješi institucionalni ćorsokak, ona ponavlja da sve komplementarne odredbe koje utiču na sistem provjeravanja i ravnoteže predviđen Ustavom treba dodati putem ustavne revizije, po postupku opisanom u čl. 156 za koji je potrebna kvalifikovana većina.

“Venecijanska komisija žali zbog blokade Ustavnog suda, koja je rezultat nespremnosti političkih partija Crne Gore da pronađu konstruktivne kompromise. Komisija, međutim, smatra da se aktuelna politička kriza mogla izbjeći i riješiti da su se vlasti Crne Gore rukovodile principom lojalne saradnje državnih organa”, zaključuje se u Mišljenju VK.

Iz Evropske komisije su juče kazali da očekuje da Venecijanska komisija do kraja sedmice saopšti mišljenje o izmjenama Zakona o predsjedniku i podržaće njihovu procjenu.

“Pokušaj parlamenta da se izmijene predsjednikova ovlašćenja je osjetljiv u odsustvu Ustavnog suda. Mišljenje je zatraženo od Venecijanske komisije, očekujemo da ono bude objavljeno ove sedmice i podržaćemo njihovu procjenu”, kazala je Kirsi Pekuri, iz političke jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve