Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Đukanović: Značaj ishoda izbora daleko nadilazi granice CG, biramo između EU i nacionalističkih iluzija

On je istakao da Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period

Predsjednički kandidat DPS-a i aktuelni predsjednik Milo Đukanović kazao je da ishod predsjedničkih izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore, te da su, kao i maja 2006. danas, oči regiona i Evrope uprte u crnu Goru.

Đukanović se zahvlio Draginji Vuksanović Stanković i Jovanu Raduloviću, predsjendičkim kandidatima na ovim izborima, koji su prenijeli poruku svojim podržavaocima za koga treba glasati 2. prila. Zahvalio se i prijateljima iz regiona koji su mu dali podršku.

– Na kraju hvala prijateljima, liderima građanskih stranaka koje su predvodile Crnu Goru na putu prosteriteta – istakao je Đukanović na završnoj konvenciji održanoj u prepunoj hali Sportskog centra Morača.

On je istakao da Crna Gora već duže od dvije i po godine prolazi veoma težak period.

– Promjena vlasti nije donijela ništa od onoga što su građani očekivali. Donijela je neodgovorno upravljanje, socijalni populizam i najveću neizvjesnot. Sve to, uz jačanje kleronacionalizma i podrivanje građanskog ustrojstva države učinilo je da međunarodni parteri Crnu Goru danas nazivaju rak ranom regiona. Nažalost, i politička i bezbjednosna slika ZB se kvari – naveo je Đukanović.

Jedino što je izvjesno, kako kaže, da svijet neće biti onakav kakvom ga znamo.

– Izvjesno je da ishod naših izbora u nedjelju po svom značaju daleko nadilazi granice Crne Gore. Kao i maja 2006. danas su oči regiona i Evrope uprte u Crnu Goru. Jer na ovim izborima crna Gora polaže civilizacijski ispit zrelosti. Zato pokažimo našim prijateljima u regionu i saveznicima da ispit koji smo položili na referendumu nije bio uzaludan i da nećemo dati nezavisnu, međunarodno priznatu, atifašističku, multietničku Crnu Goru – istakao je Đukanović.

Rezultat ovih izbora će, kako je rekao, opredijeliti pravac razvoja države.

– Biramo između nastavka evropskog puta Crne Gore i pokušaja da joj se nametne promjena kursa kretanje. Biramo između EU i nacionalističkih iluzija “srpskog i ruskog sveta”. Biramo između budućnosti i prošlosti – naglasio je Đukanović.

Kandidatura za njega nije bila izraz želje za ličnim i partijskim nadmetanjem, već, kako je rekao, isključivo pitanje odgovornosti i časti.

– Ulog u ovoj političkoj utakmici je država i njena evropska budućnost – rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora 2. aprila mora da obnovi neke od svojih važnih istorijskih lekcija.

– One podsjećaju na vrijeme Svetog Petra Cetinjskog koji je imao tešku muku da uvjeri Crnogorce da je bolje živjeti u državi u kojoj vladaju zakoni, nego u besudnoj zemlji. Nema uvjerljivijeg svjedočanstva od njegovih poslanica, o teškim iskušenjima kroz koje je prolazila Crna Gora u neprestanoj borbi između snaga koje su je vukle naprijed i onih koje su je vukle nazad, između progresa i zaostalosti. Takođe, i na Njegoševo doba i njegove napore da uspostavi unutrašnji red i uvede obavezu plaćanja poreza bez koje ne može postojati nijedna država u svijetu. Na period vladavine Knjaza Danila koji je uložio velike napore u nastojanju da oduči Crnogorce od navike da budu protiv svoje države, kao i na dugi period vladavine knjaza i kralja Nikole u kojem su mnogi Crnogorci tuđeg kralja smatrali svojim i tuđe državne interese pretpostavlali interesima sopstvene zemlje – dodao je Đukanović.

Kampanja, kako kaže, pokazuje da ni današnja Crna Gora nije imuna od takvih natruha prošlosti.

– Druga vremena, drugi akteri, ali sa istih adresa stižu nam i iste ambicije – puna podrška anticrnogorskoj politici u Crnoj Gori. Kampanja između dva kruga svela se na promovisanje novog igrača koji će biti nosilac te anticrnogorske i antievropske politike. Nakon što su ideolozi i realizatori velikodržavne, velikosrpske, anticrnogorske politike izgubili svog favorita u prvom krugu, pokušavaju sada da preko novog lica pronađu zamjenu za realizaciju svojih interesa u Crnoj Gori. Jedino što znaju da u Milu Đukanoviću, DPS-u i građanskoj koaliciji imaju nesalomivog protivnika za sve što su interesi protiv Crne Gore i njene evropske budućnosti. Ovog puta pokušavaju da naprave još perfidniji izbor, jer se građani žele zavisti evropskom retorikom protivkandidata iz pokreta prijevarnog naziva “Evropa zdaj” pozajmljenog iz perioda socijalističke Slovenije. Ne želim da vjerujem da će njima i njihovim mentorima poći za rukom da za nepune tri godine po drugi put prevare crnogorske građane, kako su to učinili sa GP URA 30. avgusta 2020. godine – kazao je Đukanović.

Za razliku od protivkandidata on se, kako kaže, ne preporučuje lijepim željama ni usiljenom kritikom svega prethodnog i drugačijeg.

– Moja referenca za novi mandat su rezultati ostvareni u prethodne dvije i po decenije. Sa mnom nema neizvjesnoti, s ponosom ističem da sam bio na čelu politike koja je sačuvala mir i učvrstila međuetnički i međuvjerski sklad – poručio je Đukanović.

Vrlo je svjestan slabosti koju je, kako je rekao, realizovala politika do 2020. godine, ali ističe i rezultate koji su imali istorijski karakter na koje bi, kako kaže, bile ponosne

– Preuzimam odgovornost i za sve slabosti koje su nas koštale gubitka povjerenja 2020. godine. Ne možete se samo dičiti vrijednim rezultatima, moramo svi znati da je čovjek satkan od vrline i mana, kao i politika i vlast. Nema vlasti koja ne kvari ljudi, posebno duga vlast. Mi sko iskazali određene slabosti i ja kao prvi čovjek te politike preuzimam odgovornos, ali i poručujem da sam spreman i sposoban da našu politiku oslobodimo slabosti i kada dođe trenutak u mnogo boljem izdanju prihvatim odgovornost za budući napredak naše zemlje – naglasio je Đukanović.

Konjević: Crna Gora na raskrsnici

Crna Gora je 2. aprila kao i mnogo puta do sada na raskrsnici koja nije samo politička već ona koja određuje dalji državni kurs na mnogo duži period nego što je predsjednički mandat, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević.

– Na drugoj strani su političke snage koje su istinski iskaz tekovina 30. avgusta – nestabilnost, zasutavljen evropski put, Crna Gora koja se prepoznaje kao veliki problem umjesto kao nekad predvodnik EU procesa, Crna Gora koja je sebe kompromitovala kao NATO članicu, koja gubi građanski karakter, u kojoj se manje brojni narodi doživljavaju kao strano tijelo, Crna GOra u kojoj se vrši progon Crnogoraca, koja je pod naletom kleronacionalizma i u kojoj se dnevno vrše Ustav i zakon – naveo je Konjević.

Poručio je da je ovim snagama još jedna politička pobjeda potrebna kako bi sve navedeno učinili još jačim.

– Čujemo da se nadaju nekakvim dvotrećniksim većinama – da bi promijenili Ustav i od Crne Gore napravili državu marionetu – poručio je Konjević.

Istakao je da je kandidat Milatović je izvršilac takve politike, selektiran kao neko ko može bolje da se sakrije od svih prethodnika.

– Ako su jedan broj građana prevarili 30. avgusta, zar je moguće da takva prevara može opet proći, ja čvrsto vjerujem da ne može – ocijenio je on.

Šehović: Polažemo najvažniji civilizacijski ispit od referenduma

Predsjednik SD-a Damir Šehović kazao je da ga ovaj skup neodoljivo podsjeća na predreferendumsku majsku veče 2006. godine kada su svi ponosno klicali: “Hoćemo državu”.

– Sedamnaest godina od tada, kada se nalazimo na niošta manje važnoj istorijskoj raskrsnici opet sa Đukanovićem na čelu svim mrziteljima svega crnogorskog jednako gordo poručujemo: “Ne damo državu”. Ne damo je onim koji pristojnoj suprotstavljaju ekstremnu, koji građanskoj suprotstavljaju šovinističku, koji evropskoj suprotstavljaju srednjovjekovnu… Zato nikada nismo imali lakši izbor. Biramo između čovjeka koji je zahvaljujući rezultatima već obezbijedio adekvatno mjesto u savremenoj istoriji Crne Gore i onoga koji je bio moinistar u najgoroj Vladi u istoriji Crne Gore. Biramo između čovjeka koga podržavaju Majke Srebrenice i onoga koji veličaju srebreničke dželate – istakao je Šehović.

On je istakao da 2. aprila polažemo najvažniji civilizacijski ispit od referenduma.

– Glasjući za Đukanovića ne glasamo ni za jednu partiju već za odrbranu građanske svetinje. Bez te svetinje ova država postaje prazna ljuštura, gola ledina, a sa njom puna kuća koja miriše na ponos i čast svih naroda i vjera koje u njoj žive. Odbranimo takvu Crnu Goru, pokažimo da smo dostojni naših predaka – poručio je Šehović.

Rastoder: Dijaspora nema dilemu, znamo šta su evropske vrijednosti i građanski karakter

Dvije hiljade kilometara ne predstavljaju nikakvu prepreku ako je domovina u srcu, poručio je predsjednik zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga Hamdija Rastoder.

On je na završnoj konvenciji aktuelnog šefa države i predsjedničkog kandidata Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića poručio da dijaspora nema dilemu i zna šta su evropske vrijednosti, građanski karakter i multietičnost.

– Zato mi kažemo Milo – nego ko! – poručio je Rastoder.

Crna Gora se vraća sebi – onamo gdje je zastala 2020. godine

Okupljenima se obratio i lider Liberalne partije Andrija Popović poručujući da Đukanović predstavlja sve one koji teže izgradnji Crne Gore kao evropske, sekularne i građanske Crne Gore, i očuvanju, sada već prekinutog, evropskog kursa Crne Gore.

– U neđelju se naša domovina ponovo vraća sebi, gdje je zastala 2020. godine. Doživjeli smo tada dolazak dvije velike pošasti – koronavirusa i nove anticrnogorske i antevropske vlasti – kazao je Popović.

Osvrnuvši se na Đukanovićevog protivkandidata i potpredsjednika Pokreta “Evropa sad” Jakova Milatovića, kazao je da on predstavlja sve protivnike crnogorske nezavisnosti i našeg članstva u NATO savezu.

Ukazao je da skoro tri godine traje crnogorski hod po trnju i otpor okupaciji i veleizdaji i njihovim težnjama da nas uguraju u “srpski svet”.

– Kroz ostvarenje njihova tri prioritetna cilja – prepis crkvene imovine naših predaka na crkvu druge države, ulazak u Otvoreni Balkan i popis stanovništva sa pokušajem dodatne asimilacija Crnogoraca i Crnogorki. Ipak, Milo Đukanović koji je 2006. godine ostvario san mnogih crnogorskih generacija, i postao istorijska ličnost. Recimo ponovo “da” našoj majci Crnoj Gori – poručio je Popović.

Lider Bošnjačke stranke Ervnih Ibrahimović je poručio da crnogorska nezavisnost 2006. godine nije obnovljena da bi je neko 2. aprila 2023. godine izdao.

– Tada smo rekli ne mračnoj prošlosti, retrogradnoj prošlosti i diskriminaciji Bošnjaka. Nećemo dozvoliti da pružimo slobodu Crne Gore na tasci velikosrpskih projekata – poručio je Ibrahimović.

Dodao je da ovaj skup ne može biti uspješan bez naše dijaspore.

-Zato sam siguran da ćemo 2. aprila pobijediti. Onima koji su htjeli da ih uplaše, dijaspora će poručiti da ne daju Crnu Goru i da je ne mogu uplašiti – poručio je Ibrahimović.

Predsjednik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka je poručio mladima da ih ne zove Milo Đukanović ili neki drugi političar nego Crna Gora.

– Hoćemo li je sačuvat?! – pitao je on.

Kovnenciji pristustvuju Sonja Biserko, Rada Trajković, Žarko Korać, Nenad Čanak, Roman Jakič i Aleksandar Olenik.

Tu je i bivša poslanica Socijaldemorkatske partije (SDP) i kandidatkinja te partije u prvom krugu predsjedničkih izbora Draginja Vuksanović-Stanković.

Okupljenima se ispred mladih partije obratila Sonja Milatović koja je poručila da u Crnoj Gori obraz i čast nijesu na prodaju.

– Mislili su da se ćutanje može kupiti radnim mjestom u državnoj upravi. Poručujemo im da živimo u Crnoj Gori gdje čast i obraz nijesu na prodaju. Mi cijenimo istinu dok s gnušanjem odbacujemo obmane i sažalijevamo povijene kičme. Mi hoćemo evropske šanse – poručila je Milatović.

Konstatovala je da konvenciji prisustvuju profesori koji su je, kako je kazala, učili da u životu, za razliku od škole, nema popravnog ispita.

– Pa hoću da zapitam: suvernisti, antifašisti, patriote, jesmo li spremni da u nedjelju položimo ovaj ispit – upitala je Milatović.

Podsjećamo, u nedjelju se održava drugi krug predsjedničkih izbora. Građani će birati između Đukanovića i potpredsjednika i bivšeg ministra u Vladi Zdravka Krivokapića – Jakova Milatovića.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
31.03.2023-16:58 16:58

Milo Spuž te čeka

Lovćen
31.03.2023-19:44 19:44
Reply to  Pe Pera

POSMRDICE!čeka ga još jedan predsjednicki mandat.