Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Vasović: Šansa za turizam kroz promociju Crne Gore kao corona-free destinacije

Spasavanje turističke sezone ili ostvarivanje makar dijela prihoda, moguće je ako se odmah krene u promociju Crne Gore na međunarodnom tržištu kao “corona-free” destinacije, s obzirom na to da naša država bilježi dobre rezultate u borbi protiv pandemije, kazao je danas član Glavnog odbora pokreta URA Petar Vasović

Spasavanje turističke sezone ili ostvarivanje makar dijela prihoda, moguće je ako se odmah krene u promociju Crne Gore na međunarodnom tržištu kao “corona-free” destinacije, s obzirom na to da naša država bilježi dobre rezultate u borbi protiv pandemije, kazao je danas član Glavnog odbora pokreta URA Petar Vasović.

foto URA

“Naravno, nijesmo još sigurni kada će se otvoriti granice, bez čega nema turizma, a samim tim i prihoda, ali moramo raditi ono što je do nas. Crna Gora mora uraditi promociju kroz inostrane medije i važne turističke sajtove, te pokušati stati u red zemalja koje se na međunardom turističkom tržištu tretiraju kao “corona-free” destinacije” – saopštio je Vasović.

Istina je da i u našoj zemlji ima oboljelih od korona virusa, ali dodaje da je taj procenat znatno manji nego u nekim prestižnim destinacijama kao što su Italija, Francuska ili Španija.

“To znači da Crna Gora ima priliku da se istakne kao zemlja “manjeg rizika” i da svoj turistički proizvod ponudi građanima onih zemalja koje će u jednom trenutku otvoriti granice za nesmetani prolaz ljudi”, izjavio je Vasović.

Za URU pomoć koju nudi Vlada Crne Gore turističkoj privredi je nedovoljna i treba razmišljati o novim mjerama, ali osim pomoći u davanjima, treba razmišljati i o inovativnim mjerama.

“Za sada nismo čuli nista o tome kako možemo strukturalno da pomognemo turizam. Nije bilo riječi o vaučerima za domaće stanovništvo, a takođe ni o prodaji “hotelskih obveznica” što su samo neke od mjera koje se koriste u svijetu. To ni ne iznenađuje ako imamo u vidu da Crna Gora čak ni nema ministra turizma. Privredna grana od koje budžet zavisi u velikoj mjeri a naša Nacionalna turistička organizacija kao da ne psotoji. Do sada od NTO-a nismo čuli nijedan predlog i mjeru”, navodi Vasović.

Prihodi od turizma u Crnoj Gori za 2019. godinu iznosili su 1.1 milijardu eura što je na nivou od skoro 25% BDP.

“Ove godine se očekuje ogroman pad i pitanje je da li će uopšte biti sezone s obzirom da je na snazi i dalje mjera o zatvaranju granica”, zaključuje član Glavnog odbora pokreta URA.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve