Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Rubrika:

Vašington pažljivo prati Crnu Goru, nova američka administracija smatra vas saveznikom i bliskim prijateljem

Vi imate veoma važnu ulogu kao šef države da podsjećate vaše građane i ostatak svijeta da je Crna Gora jedna nezavisna država sa svojom sopstvenom istorijom, i imate značajnu ulogu da se to ne zaboravi, poručio je Riker Đukanoviću

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u okviru Prespa foruma u Ohridu sastao se sa vršiocem dužnosti pomoćnika Državnog sekretara SAD Filipom Rikerom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta, visoki zvaničnik Stejt Departmenta je uz zadovoljstvo susretom sa predsjednikom Đukanovićem potvrdio da i nova američka administracija Crnu Goru smatra saveznikom, bliskim prijateljem i partnerom, ističući da su ponosni na to koliko smo zajedno uradili i dokle smo stigli.

Važnost jedinstva i zajedništva potvrđena je i na nedavnom NATO Samitu, podsjetio je Riker, što pokazuje da smo sada bliži i spremniji na izazove.

On je naglasio opredijeljenost SAD da na veoma komplikovanom evropskom putu nastave sa podrškom integraciji i reformama, jer je veoma važno da sve države Zapadnog Balkana budu integrisane i ujedinjene u EU, kao i u NATO.

“Vi imate veoma važnu ulogu kao šef države da podsjećate vaše građane i ostatak svijeta da je Crna Gora jedna nezavisna država sa svojom sopstvenom istorijom, i imate značajnu ulogu da se to ne zaboravi”, poručio je Riker.

Predsjednik je uz zadovoljstvo susretom zahvalio za ponovljene jasne poruke podrške i partnerstva sa Crnom Gorom.

On je upoznao Rikera sa viđenjem aktuelnih prilika u Crnoj Gori i regionu od njihovog poslednjeg susreta na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, promjeni vlasti na parlamentarnim izborima, što je, posebno nakon dugog kontinuiteta jedne vlasti, prilika za novu dinamiku demokratskog političkog razvoja.

“To je i potvrđeno kroz priznanje izbornih rezultata i neometanu tranziciju vlasti”, kazao je Đukanović, uz ocjenu da se sada već mogu sagledavati realni dometi i rezultati nove većine, kao i uticaj te politike na budućnost Crne Gore i stabilnost regiona, imajući u vidu i širi kontekst.

Pozdravljajući ulogu izaslanika Stejt Departmenta na Balkanu, i zajedničko djelovanje s predstavnikom EU, ukazao je na potrebu snažnijeg podsticaja EU i prisustva SAD u regionu u cilju dalje integracije, pune stabilnosti i suzbijanja uticaja trećih strana, koji se ogleda i kroz oživljavanje retrogradnih ideja iz 90-ih. U tom kontekstu naglasio je da su ohrabrujuće uredbe predsjednika SAD koje se aktiviraju, što razumije kao konkretnu potvrdu povratka SAD na ZB.

On je naglasio da je apsolutno siguran da imamo identičan pogled i ponovio je čvrstu posvećenost odbrani evropskih i evroatlantskih vrijednosti.

“Za nas je članstvo u NATO i put u EU jedini pravi izbor, koji nema alternativu”, poručio je on.

Riker je zahvalio Predsjedniku za mudrost i stavove koje visoko cijeni, tokom godina saradnje. Saglasio se sa ocjenom da SAD prate politiku EU prema regionu, ali i naglasio potrebu daljeg podsticanja proširenja EU.

On je uz zadovoljstvo zbog Predsjednikovog učešća na Prespa forumu, što je značajna prilika za razgovore, zaključio da Vašington pažljivo prati Crnu Goru, a dijalog će biti nastavljen uskoro u Podgorici.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sara
02.07.2021-15:00 15:00

Ovaj razgovor mi je previse povrsan..jer sam cula..da cak i ova organizacija radi u sastavu kriminalne Serbije..gospodin Bajden..je vec rekao da njihovi predstavnici..i EU ne rade savjesno..iako ZB..sa Serbijom..umijesana sa velikim kriminalom..Droge..Cigarete..oruzje..