Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: Ubrzati pregovore sa Crnom Gorom

On je danas ministre evropskih poslova zemalja članica EU, upoznao sa isporukom vakcina Zapadnom Balkanu kao i sa stanjem u pregovaračkom procesu

Ključno je da Savjet EU usvoji pregovaračke okvire za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao i da se ubrzaju pregovori sa Crnom Gorom i Srbijom, ocijenio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

On je danas ministre evropskih poslova zemalja članica EU, upoznao sa isporukom vakcina Zapadnom Balkanu kao i sa stanjem u pregovaračkom procesu.

„Obavijestio sam GAC (Savjet za opšte poslove) danas o dobrim vijestima o ponovnoj isporuci COVID19 vakcina Zapadnom Balkanu i o trenutnom stanju procesa pristupanja. Ključno je da Savjet EU usvoji pregovarački okvir za Albaniju i Sjevernu Makedoniju što prije i održi prvu međuvladinu konferenciju sa njima, kao i da ubrza pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“, napisao je Varhelji na Tviteru.

Njemački državni sekretar za Evropu Mihael Rot izjavio je uoči sastanka ministara da je EU posvećena jasnoj i odgovornoj evropskoj perspektivi za Zapadni Balkan i pozvao EU da održi obećanja prema tom regionu.

Podsjetio je na stagnaciju u dogovorenom napretku integracija Albanije i Sjeverene Makedonije i naglasio da je u interesu svih da pristupni pregovori sa Tiranom i Skopljem počnu „sto prije“.

Rot se osvrnuo i na najavljenu isporuku 651.000 vakicina Zapadnom Balkanu ocijenivši da je u pitanju još jedan jasan signal solidarnosti EU sa partnerima u regionu.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve