Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: Stalo nam je do CG i Z. Balkana, nije na EU da plaća ono što su drugi uzeli

Varhelji je kazao da je ovo divan dan.

Evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelji došao je danas u Crnu Goru i donio prve doze Fajzer vakcina. Njega je dočekao premijer Zdravko Krivokapić, koji se zahvalio Varheljiju, predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i svim građanima EU na ovim vakcinama.

“Obradovao nas je u ove radosne dane Varhelji. Crna Gora je dobila podršku sa vakcinama koje su joj potrebne kako bi zaštitili zdravlje građana. Zahvalni smo Ursuli fon der Lajen i svim građanima EU. To mora da se cijeni i pamti. Mi u ove dane radosti dočekujemo dragog prijatelja, jer je Varhelji istinski naš prjatelj”, kazao je novinarima Krivokapić.

Varhelji je kazao da je ovo divan dan.

“Počinjemo da isporucčujemo što smo obećali. Vakcine su tu da pomognu Crnu Goru jer nam je stalo do Crne Gore i Zapadnog Balkana. Stalo nam je do građana Crne Gore”, uvjerava Varhelji.

On je podsjetio da će Crna Gora dobiti preko 42.000 doza Fajzer vakcina.

“Isporučivali smo maske, respiratore i drugu medicinsku opremu, a sada prevazilazimo i najveći izazov, a to su vakcine. Uvjeren sam i znam koliko ljudi čeka da se ovo desi. Nije bilo lako da ovo organizujemo. I mi u Evropi imamo svoje nestašice, ali smo tu”, rekao je Varhelji.

Evropski komesar se zahvalio autrijskoj Vladi koja je “bila uz nas u ovom teškom izazivu”.

“Hvala Austriji, jer zasluga ide i njima, a ne samo EU. Zajedno sa Covaxom isporučićemo oko milion doza državama Zapadnog Balkana. Ovo je tek početak. Ovo je radostan dan jer se nadam da ćemo sa ovim obezbijediti vakcinaciju zdravstvnih radnika i najranjivijih grupa”, poručio je Varhelji.

Nije na EU da plaća ono što su drugi uzeli

Varhelji je poručio je da EU radi na pronalaženju mogućeg rješenja, kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima oko otplade duga za auto-put, ali je i dodao da EU ne može da plaća zajmove koje su drugi uzeli.

Komentarišući kineski dug za izgradnju dionice auto-puta Varhelji je kazao da EU radi na mogućem rješenju, kako bi se Crna Gora suočila sa problemima koje ima od ranije.

“Nije nama da razmatramo finansijsku situaciju u zemlji, nije nama da plaćamo zajmove koje su drugi uzeli”, kazao je Varhelji i dodao da o tom pitanju imaju komunikaciji sa Vladom.

Varhelji je poručio da EU prati jako blisko reformu tužilaštva u Crnoj Gori.

“Već smo razgovarali više puta sa premijerom Krivokapićem. Mislimo da institucionalne promjene moraju i treba da se rade samo ako su u otpunosti u skladu sa Ustavom”, poručio je Varhelji, odgovarajući na pitanja novinara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve