Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji opet podržava Otvoreni Balkan koji vodi podjelama

Srbija, koja je bila inicijator i glavni korisnik razvoja ove inicijative, godinama ne može da nastavi putem evropskih integracija jer ne ispunjava postavljene kriterijume, dok je proširenje njihovog uticaja na Zapadni Balkan stvorilo dalju destabilizaciju

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji, odgovarajući na pitanja o inicijativi „Otvoreni Balkan“ koju zagovara srpski predsjednik Oliver Varhelji, kaže da „regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i inkluzivnoj regionalnoj saradnji, može donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju“

Poslanik Evropskog parlamenta iz Bugarske Angel Džambacki, u pitanju upućenom Varheljiju, kritikovao je njegovu podršku „Otvorenom Balkanu“ navodeći da je neprihvatljivo da komesar izražava podršku inicijativi koja jasno vodi ka podjelama i, istovremeno, ozbiljnoj zabrinutosti oko motiva projekta.

“Srbija, koja je bila inicijator i glavni korisnik razvoja ove inicijative, godinama ne može da nastavi putem evropskih integracija jer ne ispunjava postavljene kriterijume, dok je proširenje njihovog uticaja na Zapadni Balkan stvorilo dalju destabilizaciju”, navodi Džambacki.

Zbog toga je uputio pitanja Evropskoj komisiji i Varheljiju.

“Na kojim pretpostavkama je komesar Varhelji zasnovao svoju podršku inicijativi ,,Otvoreni Balkan“? Kakva je budućnost Berlinskog procesa ako Evropska komisija podržava projekte van tog procesa i da li će projekti povezani sa inicijativom za ,,Otvoreni Balkan“ biti finansirani iz sredstava EU koja su dodijeljena Zapadnom Balkanu u okviru instrumenta za pretpristupnu pomoć “, glase pitanja ovog poslanika.

Odgovarajući na njih, Varhelji ističe da „regionalna integracija, zasnovana na pravilima EU i inkluzivnoj regionalnoj saradnji, može donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju“, potvrđujući stavove Džambackog da podržava projekat Vučića.

“EK nastavlja da u potpunosti podržava zajedničko regionalno tržište kako su se dogovorili lideri partnera sa Zapadnog Balkana na samitu Berlinskog procesa u Sofiji 2020. Komisija priznaje i žali zbog nedostatka napretka u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta među šest partnera sa Zapadnog Balkana. Ovaj nedostatak napretka zadržava važne dobitke, posebno za preduzeća, investitore i potrošače”, ističe Varhelji.

Dodaje i da svaka inicijativa koja vodi ka dubljoj regionalnoj ekonomskoj integraciji može biti korisna.

“Međutim, to bi trebalo da se radi na inkluzivan način. Lideri Zapadnog Balkana stoga moraju da postignu napredak u implementaciji zajedničkog regionalnog tržišta, uz konstruktivan angažman svih strana. Ovo je važno kako bi se ostvarile pune prednosti regionalne integracije, kako bi se što bolje iskoristile investicije u okviru ekonomskog i investicionog plana i bolje povezao cio region sa jedinstvenim tržištem EU”, zaključuje Varhelji.

Podsjećamo, Varhelji je krajem prošle godine, otvoreno favorizovao ,,Otvoreni Balkan“ i kazao da je važno da se u tu regionalnu inicijativu uključe i preostala tri partnera – Podgorica, Sarajevo i Priština. Evropski je istakao da je inicijativa ,,Otvoreni Balkan“ prva koja je izvorno došla sa Zapadnog Balkana i da je važno što se trojica lidera zalažu i spremni su da ga prošire i na ostale.

Džambacki nije jedini evropski poslanik koji je posumnjao u Varheljijevu pristrasnost kada je u pitanju Srbija i Vučić.

Forsiranje Srbije

Grupa poslanika iz grupa Socijaldemokrate, Zeleni/Evropska slobodna alijansa i Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu, među kojima su i Tanja Fajon, Klemen Grošelj, Tineke Strik i Tomas Vajc tražili su nedavno od Evropske komisije odgovor na pitanje – kada će istražiti izvještaje i tvrdnje koje su iznijeli radnici komisije da je Oliver Varhelji ignorisao pitanja koja se odnose na vladavinu prava u Srbiji, a koje su mediji objavili još 5. oktobra.

List Politiko je objavio 5. oktobra tekst u kome optužuje Olivera Varheljija da forsira ulazak Srbije u EU bez ispunjavanja kriterijuma i nauštrb drugih država kandidata za članstvo, čime navodno ne vodi politiku Evropske komisije, već ,,njegovog pravog šefa Viktora Orbana“.

Pozivajući se na izvore iz Evropske komsije, list je naveo da su Varhelji i članovi njegovog kabineta pokušali da ,,izbrišu“ ili ,,zamažu“ jezik u zvaničnim i internim dokumentima o neuspjesima Srbije u demokratiji, uprkos već objavljenim ,,upozoravajućim i dramatičnim procjenama“ o vladavini prava u Srbiji nevladinih organizacija i nezavisnih analitičara.

Takođe, grupa od 30 poslanika Evropskog parlamenta zatražila je da se Varhelji, ,,kazni zbog svog ponašanja u Bosni i Hercegovini“, dodajući da poslanici optužuju komesara da sprovodi svoju i politiku Viktora Orbana, a ne Evropske unije i Evropske komisije.

Crna Gora protiv

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je nedavno da Vučić inicijativom ,,Otvoreni Balkan“ pokušava da se predstavi kao faktor regionalne saradnje, a da je ,,u stvari riječ o čovjeku koji ruši suverenost susjednih država i stabilnost regiona“.

On je rekao da postoje druge inicijative poput Berlinskog procesa koji ,,otvara značajne perspektive za povezivanje regiona i infrastrukturno povezivanje sa EU“.

“Sada se kao alternativa pokušava predstaviti ,,Otvoreni Balkan“. Na nju u Crnoj Gori gledamo sa rezervom. Većina ideja koje pokreće ,,Otvoreni Balkan“ su već sadržane u drugim inicijativama, počev od Berlinskog procesa, CEFTA… Rezon nam je da ne treba množiti inicijative već koristiti njihove kapacitete posebno onih koje su pod patronatom Berlina i Brisela “, kazao je Đukanović.

Odlazeći premijer Zdravko Krivokapić rekao je prošle sedmice da je zvanična Srbija pokušala da ucijeni Crnu Goru obećanjem da će joj obezbijediti osnovne životne namirnice ako bude dio ,,Otvorenog Balkana“, dodajući da ne vjeruje u tu inicijativu.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bakljava
18.04.2022-08:02 08:02

Đukanović se prepao od ekonomski, diplomatski i vojno jake Srbije. Čuvaj more da ga ne odnosu u Tiranu, Skoplje ili Beograd.. :)

Bugarin
18.04.2022-09:16 09:16

Koji djavo ponovo u to ludilo da se spajamo kad smo jedva na velike muke od zla izasli i rijesili  SE od neprijatelja- okupatora i da nas ponovo u vatru gorinu da gorimo -SVAKOM REC MRS I STO DALJE SAPE OD CRNE GORE!

Ana
18.04.2022-19:34 19:34
Reply to  Bugarin

Bugarski mediji pišu da si uvalili CG gmo pšenicu sa isteklim rokom trajanja koja je godinama čamila u bugarskim robnim rezervama.