Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Vajs: Srpske partije u Crnoj Gori da odluče jesu li za demokratiju ili agresivni režim u Kremlju

Vajs je pozdravio napore kako bi se formirala nova proevropska vlada, koja će ubrzati proces pristupanja Crne Gore EU

Poslanik Zelenih Tomas Vajs je poručio da “predstavnici srpskih partija u Crnoj Gori moraju da odluče da li su na strani demokratije, slobode govora, i evropskih vrijednosti ili agresivnog režima u Kremlju”.

On je na Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta na kome su poslanici raspravljali  o Izvještaju o Crnoj Gori, istakao da srpske nacionalističke partije, poput DF-a, treba da zauzmu stranu i „da nema više prostora za sjedenje na dvije stolice“, piše portal RTCG.

Vajs je pozdravio napore kako bi se formirala nova proevropska vlada, koja će ubrzati proces pristupanja Crne Gore EU. Ističe da su za to potrebni razgovori sa DPS-om gdje je „mnogo političara umiješano ili osumnjičeno za slučajeve korupcije“.

– Moramo da priznamo da je DPS podržavao zapadnu i EU i NATO orijentaciju Crne Gore, uveo zemlju u NATO i bio odgovoran za relativno dobar napredak u procesu pristupanja – kaže Vajs.

Paolo Ranžel, iz Evropske narodne stranke kazao je da je šteta što je Crna Gora, koja je imala vodeću ulogu u integracijama „izgubila kapacitete da zatvori neka od poglavlja koji su važna“.

On je naglasio da su uticaj Rusije i određenih srpskih sanga, kao i konflikt između crnogorske i srpske pravoslavne crkve, uz političku nestabilnost pitanja koja izazivaju zabrinutost.

Izvjestilac iz sjenke iz stranke evropskih liberala, Klemen Grošelj, poručuje da je veliki uspjeh što se Crna Gora pridružila sankcijama EU protiv Rusije, „posebno zbog stava drugih država kandidata po tom pitanju“.

Kopredsjedavajući Odbora EP sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik, ističe da proces reformi mora biti zasnovan na političkoj aktivnosti.

“Crna Gora je s jedne strane prošla kroz mirnu smjenu političkog vođstva u avgustu 2020, ali kada pogledamo sliku sada u 2022, rezultati koje je ta promjena donijela su razočaravajući. Nije bilo napretka u EU integracijama, to je suština i tu treba biti iskren“, naglasio je Bilčik.

Šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Mihael Miler kazao je da je ovo bila izazovna godina na Crnu Goru, te da je pandemija pogodila ekonomiju koja se u velikoj mjeri oslanja na turizam. Ističe da će Komsija nastaviti da podržava Crnu Goru kroz ekonomski i investicioni plan i IPA mehanizam kako bi se poboljšala otpornost i oporavak zemlje.

Klajv Rumbold, iz Evropske službe za vanjske poslove ističe da je važno da svi politički lideri u Crnoj Gori pokažu posvećenost EU vrijednostima, stabilnosti i napretku, te da se posvete prevazilaženju podjela. NagLašava da su pro-ruski narativi u Crnoj Gori pristuni na drustvenim mrežama i na internetu, čime se snaže „mali protesti koji su se održali kao podrška Rusiji“.

Konstatuje i da su lideri DF pozvali vlasti da ostanu neutralni kada je riječ o ruskoj agresiji na Ukrajinu, kao i da su nacrt Rezolicije crnogorskog parlamenta o ruskoj agresiji podržala 44 poslanika, ali nije sazvana sjednica od strane vd predsjednika.

– Moramo da jasno kažemo da podržavamo proevropske političke snage i da očekujemo one rade na potebnim reformama kako bi zemlja postala članica EU. Kao što to i Izvještaj naglašava, građani Crne Gore odlučno podržavaju članstvo u EU i evropske integracije. Iskoristiću rečenicu koja se ovih dana može često čuti crnogorskoj politici – To je volja naroda – zaključio je Rumbold.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Milomir rakovic cirkuzant srpskog sveta
15.03.2022-19:10 19:10

Okupator vucic radi po nalogu moskve protiv evrope I oce da falsifikuje istoriju Cg

Hermeticki astrolog miljos
15.03.2022-19:14 19:14

Sve je ezoterija bre vucic je u paranoji jer kraljica elizabeta kontrolise svet a srbi su izmisljeni pre 250godina