Utorak, 5 Jula, 2022
Rubrika:

Vlada usvojila predlog o rebalansu budžeta

Premijer Dritan Abazović kazao je da će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu biti dostavljen Skupštini da se o njemu izjasni po hitnom postupku

Vlada Crne Gore utvrdila je na današnjoj sjednici Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu.

 

Premijer Dritan Abazović kazao je da će Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o budžetu biti dostavljen Skupštini da se o njemu izjasni po hitnom postupku.

Generalna sekretarka u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mila Kasalica obrazložila je razloge za donošenje izmjena i dopuna Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu.

– Izdaci su suštinski uvećani za razliku izvršenja i plan po navedenim aktivnostima – kazala je, između ostalog, Kasalica.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Raško Konjević zamolio je Ministarstvo finansija da najavljeni potencijalni rebalans odrade do kraja jula jer bi to dalo mogućnmost ministrima da u trećem i četvrtom kvartalu realizuju obaveze.

Vlada je usvojila i Informaciju o nadoknadi sredstava opštinama po osnovu smanjenja prihoda po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, prireza porezu na dohodak fizičkih lica i Egalizacionog fonda iz sredstava Tekuće budžetske rezerve.

Konjević je kazao da Prijestonica nije korisnik egalizacionog fonda, te da je potrebno da Ministarstvo finansija i socijalnog staranja isplati zaostala dugovanja iz prethodne godine.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić rekao je da je potrebno promijeniti odnos prema lokalnim samoupravama i da ova Vlada sada to mora da izmijeni i prethodno poslovanje u potpunosti reformiše. On je konstatovao da su projekti koji su donijeti u prethodnom periodu donijeli probleme lokalnim samouprava.

– Mnogo drugačiji odnos moramo imati prema lokalnim samoupravama. Mi kao Vlada zajedno sa Ministarstvom finansija i socijalnog staranja moramo da uradimo nešto za lokalne samouprave, i sa ovim sredstvima nije moguće pomoći lokalnim samoupravama – rekao je Šćekić.

Vlada je utvrdila i Informaciju o povraćaju uplaćenih sredstava po osnovu Ugovora o kupoprodaji pšenice, kao iInformaciju o ADMAS projektu.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Mila Kasalica kazala je da će taj resor pažljivo preuzeti obaveze upravljanja ovim dugovanjem.

– Obaveze iznose 25 miliona dolara, a dospjeli aunitet je 2,8 miliona dolara. Važno je sistemski i odgovorno pristupiti isplaćivanju dospjele obaveze, kako ne bismo morali da vraćamo kompletan iznos – kazala je Kasalica.

Takođe, usvojen je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Protokola 16 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i Izvještaj o radu Komisije za procjenu šteta od elementarnih nepogoda u periodu od januara do aprila 2022. godine.

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić kazao je da je Komisija imala mnogo propusta, ističući da se nada da će već na narednoj sjednici Vlade utvrditi novi sastav tog tijela koji će ispraviti greške.

Vlada je utvrdila i Izvještaj o stanju bezbjednosti saobraćaja na putevima, za 2021. godinu. Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je da nije zadovoljan kada je u pitanju stanje bezbjednosti na crnogorskim putevima.

– To pokazuje i broj nezgoda, broj poginulih i ovrijeđenih. Na takvo stanje utiču stara vozila, nesavjesnost vozača,putna infrastuktura – naveo je, između ostalog, Adžić.

On je istakao i da je stanje u bezbjednosnom sektoru na zadovoljavajućem nivou, ističući da je bilo značajnih napredaka u borbi protiv korupije i organizovanog kriminala.

– To su primijetili i naši međunarodni partneri – naglasio je on.

Vlada je usvojila i kadrovska rješenja. Premijer Abazović se zahvalio svima koji su do sada bili u javnom administraciji i dali doprinos svojim angažmanom.

– Čestitam svima koji stupaju na dužnost u nadi da će dati veliki doprinos da se Crna Gora transformiše u pravom smjeru i uhvati korak sa ozbiljnim evropskim državama – poručio je Abazović.

Na početku je ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala da taj resor formalno nije dobio Non pejper o poglavljima 23 i 24 u pristupanju Evropskoj uniji.

– Dok odlučimo da ga objavimo je zatvoreno za javnost i na taj način ne treba da ga komentarišemo. Poruke iz Brisela su jasne i konkretne i da su nam dobre šanse da budemo prva naredna članica EU – kazala je ona.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Prijestonici Cetinje za razmjenu nepokretnosti.

Na dnevnom redu su bili i Prijedlog platforme za učešće premijera Dritana Abazovića na Godišnjem sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu, Prijedlog platforme za učešće delegacije Vlade Crne Gore, koju predvodi ministar prosvjete Miomir Vojinović, na Svjetskom obrazovnom forumu, od 23. do 25. maja 2022. godine, London, Velika Britanija, te Prijedlog platforme za učešće ministra pravde Marka Kovačana Regionalnoj konferenciji „Kultura integriteta: Jačanje antikorupcijskih mjera“, Šibenik, od 22. do 24. maja 2022. godine. I ove tačke dnevnog reda su usvojene.

Najnovije

Promjenljivo oblačno

Promjenljivo oblačno u južnim predjelima prijepodne sa dužim sunčanim periodima. Ponegdje se očekuje i slaba kiša, na sjeveru moguće već tokom jutra. Vjetar slab...

Nadal: Primjetno je da napredujem

Španski teniser Rafael Nadal smatra da je uspio da podigne svoju igru na viši nivo u posljednjih par mečeva na Vimbldonu. Nakon što je maksimalnim...

Adžić: Zaštitićemo žrtve i unapređivati sistem borbe protiv trgovine ljudima

Cilj nam je ne samo da spriječimo i istražimo slučajeve trgovine ljudima, već da u najvećoj mogućoj mjeri zaštitimo žrtve, kazao je ministar unutrašnjih...

Pogledajte koliko Mbape zarađuje više od Mesija i Nejmara

Kilijan Mbape sedmično zarađuje 1,6 miliona eura od Pari Sen Žermena. “Bild” prenosi da će na godišnjem nivou francuskom reprezentativcu to donijeti nešto preko 83...

Spreman bogat ljetnji program u Narodnom muzeju Crne Gore

Narodni muzej Crne Gore, osnovan 1926. na Cetinju, predstavlja riznicu i centar istorijske baštine. Sastoji se iz četiri muzejske jedinice, obuhvata 11 objekata i...

Najčitanije

Povezano

Krivokapić o Temeljnom ugovoru: Vladu vratiti na evropski put, ako toga nema – jedini odgovor su izbori

Što se Socijaldemokratske partije tiče - zašto smo u Vladi i zašto mislimo da ta Vlada mora da se vrati na svoj evropski put...

SDP: Manjinska Vlada jedino održiva ako je fokusirana na EU i životne teme

Socijaldemokratska partija (SDP) upozorava pojedine subjekte parlamentarne većine da je manjinska Vlada formirana sa primarnim ciljem ubrzavanja EU integracija Crne Gore kao državnim interesom,...

Lovćenske straže: Mnogo je bolji zastoj u pregovorima sa EU, nego dobrovoljna okupacija

Upravni odbor Patriotskog pokretaotpora "Lovćenske straže 1990" reagovao je danas povodom aktuelne društvene i političke situacije u zemlji. Njihovo saopštenje prenosimo integralno: Patriotski pokret otpora "Lovćenske...

Medojević: Za enormno poskupljenje ogrijevnog drveta i peleta kriva je isključivo Vlada Crne Gore

Kad se naši građani budu suočili sa poskupljenjem drva za ogrijev koja će morati plaćati i po 80 eura po kubiku, umjesto 40eura kolika...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve