Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Saslušana tri kandidata za sudiju Ustavnog suda; Aković istakao glavni adut: Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin

Ustavni odbor konstatovao je juče da 26 kandidata ispunjavaju zakonske uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore na osnovu javnog poziva od 25. decembra. Danas su saslušana tri kandidata za sudije Ustavnog suda - Marijan Aković, Marijan Beganović i Narcisa Maja Bošković. Aković je već na početku saslušanja istakao svoj najveći adut naglasivši da je Srbin!

Ustavni odbor obavio je konsultativno saslušanje tri prijavljena kandidata za izbor četvoro sudija Ustavnog suda.

Sjednicu je pratio veliki broj zainteresovanih za ovaj proces, a među njima  i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Aković: Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin

Danas su pozvana tri kandidata za sudiju Ustavnog suda, a prvi je Marijan Aković koji je već na početku saslušanja istakao svoj najveći adut naglasivši da je Srbin!

Aković, koji je na saslušanje došao obučen kao da ide na kamionsku pijacu da istovara krompir, na početku izlaganja istakao je da vjeruje da će napokon doći do deblokade ustavnog procesa.

Naglašava da motiv za apliciranje mu nije karijerizam, te da nije član nijedne partije.

“Na ovu kandidaturu dolazim kao Srbin, čovjek koji živi u Crnoj Gori”.

Kazao je da ne gradi iluzije da će biti izabran za sudiju Ustavnog suda.

Istakao je da mu je stalo da se deblokira Ustavni sud.

“Zamolio bih da napokon dozvole da se deblokira Ustavni sud. Ukoliko se ne odblokira Ustavni sud odgovorna je Evropska unija”, naveo je Aković.

Vesnu Pavićević iz DPS-a zanimalo je na koji način bi Aković njegovim radom doprinijeo radu Ustavnog suda, te da li je tokom rada imao vrstu rada i edukaciju kao sudija?

Aković je kazao da je frapiran uslovima u kojem rade zaposleni Ustavnog suda.

“Pokušao bih da u što kraćem roku pristupim stvaranju optimalnih uslova za rad kolega sudija”, dodao je Aković.

Jovanku Laličić iz DPS-a zanima koji je motiv Aković da se prijavi na konkurs?

Aković je istakao da objektivno vidi da treba izbrati depolitizovanog sudiju US, koji je aplicirao bez ličnog i političkog interesa te da je jedan od tih.

“Nema tog lidera koji bi mogao uticati na donošenje moje ustavne odluke. Dvadeset godina se ne bavim politikom. Nikad ne bi konkurisao u drugom navratu izbora sudija, stavio bi tačku na to ako ne bi bio izabran sad. Moja percepcija je takva da teško može doći do izbora sudija US i ovog puta”.

Beganović: Sud da bude otvoreniji

Drugi kandidat Marijan Beganović je u uvodnom izlaganju podsjetio da je već treći put pred Ustavnim odborom.

Ponovio je da već dvije decenije radi u pravosuđu.

“Motivacija ne posustvaje, ovdje sam i treći put, isključvo zbog profesionalnog doprinosa i napredovanja”, kazao je Beganović.

Beganović je na pitanje Moma Korpivice iz Demokrata kako ocjenjuje rad Ustavnog suda, odgovorio da je mišljenja da je sud bio dosta zatvoren prema javnosti i da je potrebna reorganizacija.

“Ne vidim problem da sud bude otovoreniji i da ima godišnje  konferencije za štampu”.

Kako je rekao, ukoliko bude izabran za sudiju, na prvoj sjednici će inicirati poziv članovima Ustavnog odbora za posjetu tom sudu.

Prema njegovim riječima, predstavnik Ustavnog suda mora sarađivati sa izvršnom i zakonodavnom vlašću.

“Ostajem pri ranijem stavu da bi prilikom izmjene zakona o Ustavnom sudu, trebalo razmisliti da sudije Ustavnog suda moraju imati položen pravosudni ispit”, dodao je Beganović.

Beganović je kazao da je Bošnjak, pripadnik manje brojnog naroda i da je pored stručnih referenci jedan od motivia za prijavljivanje bio da kao pripadnik tog naroda bude sudija Ustavnog suda.

Bošković: Vjerujem da mogu da doprinesem radu Ustavnog suda

Narcisa Maja Bošković je istakla da je svjesna težine funkcije na kojoj se kandidovala.

“Vjerujem da mogu da doprinesem radu Ustavnog suda”, rekla je Bošković

Vesnu Pavićević je zanimalo kakav je stav Bošković povodom današnje situacije koja se desila sa sutkinjom Svetlanom Vujanović.

“Milsim da je ona na ovaj način diskriminisana, iz tog razloga me interesuje vaše mišljenje. Da li su žene diskiminisane u tom smislu”, pitala je Pavićević.

“VD Vrhovnog suda saopštila da Vrhovni sud nije dobio rješenje Upravnog suda, dakle takva odluka nije izvršiva. Sudski savjet prema tome da se odredi”, rekla je Bošković.

Dodaje da Ustav propisuje prestanak sudijske funkcije.

“Imamo različito normiranje, zakon o radu govori 66 godina života, ne pravi rodnu razliku, Zakon o PIO pravi tu razliku. Postoji neusklađenost i to pitanje je trebalo ranije da bude riješeno. Kao žena smatram se sposobnmom da radim ono što profesionalno može da radi i svaki moj kolega muškog pola”.

Laličić je pitala da li je Bošković potrebna dodatna obuka za sudiju Ustavnog suda, s obzirom na to da je taj rad drugačiji od onog u Osnovnom sudu, a ona je kazala da ne misli da bi joj to bilo neophodno.

Ona je kazala da bi Ustavni sud trebalo da ima godišnji izvještaj kao i svi ostali sudovi.

“A transparentnost je iznad svega”, podvukla je ona.

Kad je u pitanju nacionalno izjašnjenje, Bošković je navela da sve narode osjeća kao iste.

“Islamske sam vjeroispovijesti, poštujem svoju vjeru…”, navela je Bošković.

Kordić je pojasnila da kandidati nisu obavezni da se izjasne o nacionalnom izjašnjenju, te da to mogu uraditi i pismeno.

“Ne postoji nikakav pritisak da kandidat kaže bilo šta na tu temu. To pitanje ne bismo ni pokretali da ne postoji član zakona o Ustavnom sudu i da nije bilo prigovora opozicije i predstavnika partija koje predstavljaju manje zastupljene narode, u vezi sa izborom kandidata u prethodnom ciklusu”, dodala je Kordić.

Konstatovano da 26 kandidata ispunjavaju uslove

Ustavni odbor konstatovao je juče da 26 kandidata ispunjavaju zakonske uslove za izbor četvoro sudija Ustavnog suda Crne Gore na osnovu javnog poziva od 25. decembra.

Na sjednici je razmatran izvještaj Komisije koja je pregledala dokumentaciju 27 kandidata koji su konkurisali za sudije Ustavnog suda, a odbačena je prijava Blagote Mitrića jer je bila nepotpuna.

Na javni poziv prijavili su se i Marijan Aković, Snežana Armenko, Alija Beganović, Narcisa Maja Bošković, Nikola Golubović, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić i Snežana Jonica.

Prijave su podnijeli i Fadil Kardović, Danica Kovačević, Jovan Kojičić, Sanja Maslenjak, Darko Mugoša, Medina Mušović, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Ivan Radojičić, Savo Rašović, Faruk Resulbegović, Jelena Ružičić, Momirka Tešić, Edmond Ujkaj, Azra Cama, Maja Šćepanović, Amer Šukurica.

Na posljednjem glasanju u parlamentu niko od četiri predložena kandidata za sudije Ustavnog suda nije dobio potrebnu većinu, ni u prvom ni u drugom krugu glasanja.

Ustavni sud, od ukupno sedam, ima samo troje sudija i od septembra prošle godine nema kvorum za odlučivanje.

Sudije Ustavnog suda bira Skupština Crne Gore na 12 godina, dvotrećinskom, odnosno tropetinskom većinom glasova poslanika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
17.01.2023-16:34 16:34

A vidji Srbine Akovicu dok “dodjes na funkciju”na koju si se prijavio kao Srbin dodji do Cetinja da me povuces da upalim,oslabio mi akumulator,tvoje je samo da vuces,imam ful opremu.

RIR
17.01.2023-19:17 19:17

…ovaj je ka’ u pjesmi Miša Kovača / nijesam /umjesto toga ide “ JESAM ja od onih kako vjetar puše…” !
imali smo i Sava Fatića /1918 / “nijesmo vise Crnogorci od danas smo srbi…”
ovoga potencijalnog sudiju ce sigurno izabrati —takvi im trebaju…