Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović nije razriješena: DPS, URA, SNP, SDP, BS svojim glasovima sačuvali predsjednicu Skupštine

Ukupno je glasalo 78 poslanika. Protiv smjene je bilo 45, a za je bilo njih 32. Jedan listić bio je nevažeči

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović ostaće na toj funkciji nakon što je protiv inicijative za njenu smjenu, na današnjoj sjednici, glasalo 45 poslanika.

Ukupno je glasalo 78 poslanika, a za je bilo njih 32. Jedan listić bio je nevažeči.

Rezultat glasanja je potvrdio da su DPS, SNP, URA, SDP, SD, BS i poslanik albanske partije sačuvali visoku funkcionerku SNP na poziciju predsjednice parlamenta.

Podsjetimo, inicijativu za smjenu Đurović podnijeli su poslanici Demokratskog fronta i Demokrata, a o njoj je rasprava počela na sjednici Skupštine 2. septembra kada je data pauza. Sjednica je nastavljena danas.

Tok rasprave:

Nakon kratkog rada i polemike i neparlamentarne atmosfere, na zahtjev kluba poslanika DPS ponovo je određena pauza od 15 minuta.

Nakon pauze pristupilo se tajnom glasanju.

Mandić traži odgovor od Đurović

Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić pitao je predsjednicu Skupštine Crne Gore da li bi raspisala vanredne predsjedničke izbore u istom terminu kad i parlamentarne.

Mandić je pitao i da li će Đurović pomoći da se formira parlametarna većina, onako kako se, kako navodi, dogovorila bivša parlamentarna većina.

-Ako dobijemo vaš odgovor da, mi ćemo istog momenta povući svoje potpise za inicijativu za vašu smjenu i ona više neće postojati- kazao je.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je da u slučaju da Đukanović raspušti Skupštinu, kazala je da je spremna da uradi sve u skladu sa Ustavom i zakonom.

-Sve što je moguće uraditi u skladu sa Ustavom i zakonom spremna sam da uradim- kazala je.

Nakon govora Đurović poslanici DF-a su joj poručili da raspiše vanredne predsjedničke izbore.

Andrija Mandić je pozvao da uradi, kako kaže, samo ono što je u skladu sa Ustavom, aludirajući na ono što je već zatražio a tiče se predsjedničkih izbora.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković zatražila je pauzu u trajanju od 15 minuta. Taj potez može se smatrati kao odgovorom na isti postupak poslanika DF, Demokrata, URA i SNP koji su 2. septembra zatražili pauzu, a sjednica se tek nastavlja danas. Predsjedavajuća sjednicom potpredsjednica Branka Bošnjak uvažila je zahtjev Vuksanović-Stanković za pauzom, ali i dodala da je neophodno da se obave organizacione pripreme jer se o inicijativi glasa tajno.

Đurović: Inicijativa za moju smjenu u neskladu sa ustavnim prinicipom vladavine prava

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović kazala je na sjednici posvećenoj njenom razrješenju,kazala je da je ponosna na to što je bila na čelu parlamenta.

-S obzirom da sam druga žena istoriji na ovom mjestu, ističem da mi je bila čast i zadovoljstvo što sam imala priliku da vodim Skupštinu. Nakon šest godina sam okupila sve predsjednike političkih subjekata koji su zastupljeni u parlamnetu kada su se pokrenula goruća pitanja u zemlji – rekla je ona.

Trudila sam se da imam ravnopravam tretman prema svim poslanicima i poslanicama, bez obzira na bilo koju pripadnost. Pokušavala sam biti promoter istinske evropske Crne Gore, dodala je Đurović.

Rekla je i da je inicijativa za njenu smjenu u neskladu sa ustavnim principom vladavine prava.

Kazala je i da pojedini žele destabilizaciju države i njenih institucija.

Paunović: Ne rušiti jedinstvo

Poslanica Milosava Paunović iz SNP-a imali jaku ženu, sve uvrede i sabotaže podnijela dostojanstveno, ženski hrabro.

“Propala je namjera presjednika Crne Gore Mila Đukanovića da raspusti parlament. Ako smo krenuli u priču da formiramo novu Vladu, a Đukanoviću ostaje samo da dodijeli mandat Miodragu Lekiću, treba da ostanemo u dobrom duhu i da to ne rušimo. Đukanoviću nije prošao plan da nas sve ovdje raspusti i treba da idemo ka formiranju vlade”, kazala je ona.

Jelušić: Nećemo glasati za smjenu Đurović

Poslanica GP URA Božena Jelušić kazala je da njena partije neće glasati za smjenu Danijele Đurović, presjednice Skupštine.

-Ona je svojim derlovanjem pokazala odmjerenost, sporemnost za komprimos, podnijela je mnoge uvrede. Ons je ta koja je na kraju radila svoj posao ni bolje ni gore ali zaista nimalo lošije od svih muškaraca. Ona je jedna od samo dvije žene koja je bila na čelu ovog doma – rekla je Jelušić.

Poslanica SNP Milosava Paunović rekla je da treba da se ide ka tome da se formira Vlada na čelu sa Miodragom Lekićem.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve