Nedjelja, 25 Septembra, 2022
Rubrika:

SAČUVAN OBRAZ CRNE GORE Glasovima DPS-a smijenjen Leposavić i usvojena Rezoluciju o Srebrenici, Demokrate ostale na demagogiji

Smjena Leposavića glasovima DPS-a čiji su se poslanici privremeno vratili na plenarna zasjedanja zbog ove tačke dnevnog reda i Rezolucije o Srebrenici, pokazuje da trenutna vlada Zdravka Krivokapića nema podršku većine stranaka vlasti, i da faktički više nema legitimitet.

Poslanici su danas u Skupštini glasali o više akata o kojima su raspravljali u prethodnom periodu – izglasana je smjena ministra pravde Vladimira Leposavića, usvojena je Rezolucija o Srebrenici, kao i Zakon o budžetu za 2021. godinu.

Rezolucija o Srebrenici i smjena ministra Leposavića izglasani su zahvaljujući poslanicima DPS-a koji su se, kako je portal Aktuleno najavio, privremeno vratili na plenarno zasjedanje.

Poslanici Demokratske partije socijalista, u Skupštinu su se vratili da bi prisustvovali glasanju za smjenu Leposavića i za usvajanje Rezolucije u Srebrenici.

Povratak DPS-a za spas obraza Crne Gore

Poslanici Skupštine Crne Gore večeras su na zahtjev premijera Zdravka Krivokapića smijenili ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića.

Za smjenu Leposavića glasala su 43 poslanika, 27 je bilo protiv, dok je uzdržanih bilo 10 poslanika. Nakon takve odluke parlamenta DF je najavio bojkot. Za smjenu ministra koja je uslijedila nakon njegovog negiranja genocida u Srebrenici glasali su poslanici DPS-a, SD-a, SDP-a, LP-a, BS kao i vladajuća URA. Demokratski front i njihovi koalicioni partneri su bili protiv, a 10 poslanika iz koalicije Mir je naša nacija, okupljene oko Demokrata bilo je uzdržano.

Nakon što je izglasano razrješenje Leposavića šef Poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović je saopštio da se desila prevara glasača.

“Desila se prevara glasača, neprincipijelna koalicija DPS-a i djelova Vlade i pozivam sve koji su dobili glasove 30. avgusta da se u najkraćem roku skupimo i dogovorimo što ćemo dalje. Do tada, dok se ne dogovorimo o tome nećemo dolaziti u plenum. Resetujemo stanje na nulu i tražimo dogovor. Neka vam je srećan DPS”, poručio je Radunović.

Poslanici Skupštine Crne Gore takođe su večeras izglasali Rezoluciju o Srebrenici.

Za je glasalo 55 poslanika, 19 poslanika DF-a i koalicionih partnera je bilo protiv, a sedam uzdržanih.

Poslanica DF-a Simonida Kordić je obrazložila amandmane na tekst Rezolucije o Srebrenici, ali oni nijesu usvojeni.

U ime predlagača i predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović je saopštio da se ne može pripisati krivica jednom narodu.

“Krivica je individualna. Prijedlog rezolucije je svrha pomirenja. Poslali smo jasan signal da je Crna Gora centar demokratije u regionu”, poručio je on.

DPS spasio obraz Crne Gore, Demokrate osvjedočeni licemjeri

Smjena Leposavića glasovima DPS-a čiji su se poslanici privremeno vratili na plenarna zasjedanja zbog ove tačke dnevnog reda i Rezolucije o Srebrenici, pokazuje da trenutna vlada Zdravka Krivokapića nema podršku većine stranaka vlasti, i da faktički više nema legitimitet.

Dragan Krapović i Boris Bogdanović: Antifašisti samo na riječima

Većina poslanika vlasti je saglasna u ocjeni da je Krivokapićeva Vlada faktički pala, i da to treba samo formalno konstatovati.

Što se tiče DPS-a, pokazalo se da je ta stranka stožer građanskih i antifašistikih vrijednosti, dok se na suprotnoj strani iskristalisala politička opcija oko Demokratskog fronta koji su otvoreno stali uz ministra Leposavića i njegovog negiranja genocida u Srebrenici.

Time što su glasali protiv smjene Leposavića i Rezolucije o Srebrenici dokazali su da su neskriveni nosioci velikosrpske politike i pobornici ideologije 90-ih koja nažalost, još uvijek ima uporište u dijelu biračkog tijela bliskog Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

I dok je sa DPS-om i DF-om političko-ideolška situacija jasna, poslanici Demokrata koji  nijesu glasali za smjenu Leposavića, već su bili uzdržani, po ko zna koji put su pokazali da su neviđeni politički licemjeri i demagozi koji se pretvaraju da se zalažu za demokratske vrijednosti krijući se iza šupljih fraza i floskula.

Ovoga puta su pokazali da su skloni da podrže politiku genocida, a njihov izgovor da nijesu glasali za smjenu Leposavića jer je to podržala Demokratska partija socijalista je toliko bijedan da ga je suvišno komentarisati.

Demokrate su nakon današnje smjene Leposavića za koju nijesu glasali u izuzetno nezgodnom položaju, jer će svoje postupanje morati  da objašnjavaju partnerima sa zapada koji su svesrdno ulagali u njih kao ”građansku političku opciju”.

Što se tiče URA-e, očigledno je da je njihov glas za smjenu Leposavića bio iznuđen,  jer da su glasali protiv mogli bi da počnu da razmišljaju o gašenju partije. Njihovim liderima međutim, ne bi smetalo da glasaju protiv smjene ministra podržavaoca genocida, samo da bi ostali u foteljama.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o budžetu Crne Gore za 2021. godinu. Za budžet glasala su 42 poslanika. 

U.P.A.

 

Najnovije

Povoljni uslovi za vožnju, duž klisura mogući sitni odroni

U većem dijelu zemlje saobraća se uz povoljne uslove za vožnju, Duž klisura i usjeka mogući nailasci na sitnije odrone. Na dionicama gdje se...

Lavrov u UN-u napao Zapad zbog “groteskne rusofobije”

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov oštro je kritikovao zapadne nacije u subotu zbog rata u Ukrajini, rekavši Ujedinjenim nacijama da Sjedinjene Države i njihovi saveznici...

Zvicer: Za sad je Crna Gora stala, ali nakon parlamentarnih izbora dobićemo šansu da...

Nikad nije bilo lako biti na braniku Crne Gore, samo je ovaj put drugačije, jer strane Institucije manipulišu crnogorskim građanima, uz svesrdnu pomoć medija...

UŽIVO Zelenski: Oslobodićemo cijelu zemlju; Ukrajina: Odesa je napadnuta kamikaza dronovima

Ušli smo u 212. dan rata u je Ukrajini. Razvoj događaja pratite na portalu AKTUELNO. 8:14 - Zelenski: Oslobodićemo cijelu zemlju Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je...

Šarec: Onaj ko misli da može bez Evrope i NATO-a se vara

Danas se čini da je Slovenija brzo ušla u Evropsku uniju, ali to su bile godine i godine. Kao Slovenac kažem da, ipak, vrijedi,...

Najčitanije

Povezano

Đukanović dostavio dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dostavio je Skupštini dopunjeni predlog odluke za skraćenje mandata Skupštini, nakon što mu ga je predsjednica parlamenta Danijela Đurović...

HRA, GA i Udruženje pravnika Crne Gore: Propust da se izaberu članovi Sudskog savjeta usporiće pregovore za članstvo u EU

Izražavamo veliko razočarenje zbog toga što Skupština Crne Gore nije izabrala sva četiri nova člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, jer je time...

Đurović sa ambasadorima Hrvatske i Ukrajine: Crna Gora snažno stoji uz ukrajinski narod, Grubišić dokazani prijatelj naše zemlje

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastala se danas sa ambasadorom Republike Hrvatske, Veselkom Grubišićem i novoimenovanim ambasadorom Ukrajine, Olehom Herasimenkom. “Izrazivši zadovoljstvo povodom zajedničkog susreta sa...

Stav u slučaju raspuštanja Skupštine: Čitanje ili tumačenje Ustava u primjeni prava

Prof. dr Đorđije Blažić Kad je riječ o institutu raspuštanja Skupštine koji je uređen članom 92 Ustava , ustavotvorac je samo uredio da se Skupština...

Komentari

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ivana
17.06.2021-19:02 19:02

Ko je ova u skupstinu sto najavljuje paravojne formacije pa jel moguce ovo ljudi drzava u Evropi

GAGA
17.06.2021-19:19 19:19

Bruke nijedan amandman nedaju opoziciji kakva je ovo vecina !

Drzavo
17.06.2021-19:20 19:20

Oce li reagovat drzava ova prijeti Crnogorcima nekima paravojnima jedinicama

Tamara
17.06.2021-19:25 19:25

Pa za ime boga ima li ovdje ministra institucije da se oglasi povodom izrecenih prijetnji u skupstinu za paravojne jedinice pa treba obavijestit Brisel pod hitno

Rovca
17.06.2021-20:25 20:25

Skupstina je prevelika ,trebaje smanjit na polovinu. Broj minitarstava redukovati za trecinu. Sa 39 ambasada preci na 15…..RTCG ograniciti na 300 ljudi. Itd. Nema nasa drzava ekonomskog kapacitets da ovo odrzava. Kad bi se to uradilo povecalebi se sanse da nasi katuni dobiju struju..

tivatski
17.06.2021-23:37 23:37
Reply to  Rovca

Rovca ti si najdosadnji na svetu.

!!!
17.06.2021-21:15 21:15

Ko ce da se kladimo da ce ga postaviti za direktora nekog jakog drzavnog preduzeca?Sacekajte malo,istrgovali su cetnici to!

pero
17.06.2021-21:42 21:42

Demokrate su isti kao DF, nema razlike.

Za !!! direktno sa rovackih katuna.
17.06.2021-23:53 23:53

Za inrelegenciju i harizmu i obrazovanje Leposavica to bi bilo ponizenje za Crnu goru. Ima nas manje od 700000 a ovakve ljude kao sto je Leposavic bacamo tamo neđe Nemamo buducnost ako se ne promenimo ili vrnemo tradiciji.

Katalonka
18.06.2021-02:40 02:40

Izgleda da kohabitacija,demokrata i dps-a.funkcionise,ipak,a URA,spasava stranku.

Sarajevo
18.06.2021-09:01 09:01

Hvala braco Crnogorci .Pozivam sve Bosnjake da ljetuju y Baru Kotoru Ulcinju