Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO: Pred poslanicima ministar Đurović

Na pitanja odgovara ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović

U toku je posebna sjednica Prvog redovnog zasijedanja u 2022. godini.

Na pitanja odgovara ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović.

Plenarna sala je na početku sjednice bila sablasna, u njoj je bilo svega nekoliko poslanika.

Završetak programa ekonomskog državljanstva do kraja godine

Zbog čega je minimalan iznos bankarskih garancija u postupku sticanja ekonomskog državljanstva smanjen na 2,5 miliona na milion, interesovalo je Zdenku Popović (Demokrate).

“I pored ozbiljnih upozorenja predstavnika Evropske komisije, umjesto da ukinete ovaj program, vi ste donijeli odluku kojom olakšavate ko zna kakvim biznismenima sa of-šor destinacija da dobiju zlatni pasoš”, konstatovala je ona.

Na to je Đurović kazao kako će aktuelna Vlada završiti priču o ekonomskom državljanstvu.

“Ovaj zakon donijela je 41. Vlada, nastavila 42, a ova će da završi ovaj program potpuno svjesni svih upozorenja. Mogli smo ili da ga prekinemo u pola posla, što bi bio veliki gubitak i za investitore i za državu, ili da im omogućimo rok da završe te projekte i da sa tim rokom završimo program ekonomskog državljanstva. On će biti završen krajem godine”, istakao je Đurović.

Popović je konstatovala kako je program ekonomskog državljanstva postao problematičan zbog slučajeva Šinavatra, Pue i Dahlan, te da je on nanio veliku štetu ugledu Crne Gore.

“Umjesto da ste ukinuli ovaj program, vi ste donijeli i olakšavajuće kriterijume za sticanje ekonomskog državljanstva”, ponovila je ona.

Da li ste Vi nelegalni graditelj?

Popović je potom Đurovića upitala – “jeste li Vi nelegalni graditelj”.

“Da li ste svoj poslovni objekat na Zabjelu počeli da radite u skladu sa zakonom? Da li ste na početku prijavili gradnju, da li ste dobili sve dozvole i saglasnosti nadležnih organa? Ako jeste, zašto Vam je građevinska inspekcija zaustavila gradnju”, upitala ga je.

“Mislite li da sam ja lud?”

Đurović je odgovorio da bi se iselio iz Crne Gore kada bi to bilo tačno.

“Mogli ste da mi najavite ovo pitanje, da Vam donesem svaki papir koji tražite, i one za početak gradnje. Da li Vi smatrate da sam ja toliko neznaven, da sam lud, da počnem da gradim krucijalnu investiciju za kompaniju bez papira”, naglasio je, dodajući kako je prijavio gradnju, dobio UT uslove, dobio dozvolu od Glavnog grada i da ima svaki papir.

Rekao je da će “lično srušiti” objekat ako neko dokaže da fali jedan jedini papir.

“Objekat nije zapečaćen, radovi su pri kraju. Bio je period od mjesec kada je inspekcija provjeravala detalje, provjeravali su ih 10 puta i svaki papir je validan i sve što se gradi je u skladu sa zakonom”, dodao je.

Popović mu je na to odgovorila kako će biti prilike da se utvrdi da li je sve pokriveno papirima, i to od početka gradnje.

Vučinić: Šta će biti sa Željezarom?

Maksim Vučinić (Radnička partija) kazao je kako je 229 radnika nikšićke Željezare pred otkazima, upitavši Đurovića šta planira da preduzme ako “Toščelik” ostane pri toj namjeri.

“Fabrika od nacionalnog značaja 2012. prodata je u bescijenje, a u ugovoru o prodaji nema nikakve klauzule. Turski vlasnik nije uspio ni da održi tehnologiju na onom nivou na kojem je zatekao, izgubili su tradicionalne partnere i sada žele da izvrše prenamjenu te fabrike”, istakao je Vučinić.

Đurović: Interesuju se iz regiona, nadamo se da ćemo do septembra naći investitora

Đurović je poručio da su do sada imali više sastanaka sa upravom, ali i sa Miodragom Davidovićem koji je izrazio spremnost da preuzme Željezaru.

“Vlasnici su istakli da nijesu odustali od prodaje i da su spremni da uđu u pregovore ako postoji investitor”, rekao je on, naglasivši da djelovanje Vlade onemogućava to što je Željezara danas privatna kompanija.

Vlada će nastaviti da preduzima mjere kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje, konstatovao je on. Interesovanje je, dodao je, pokazalo i nekoliko uspješnih kompanija iz regije.

“Nadamo se da će se do septembra naći novi investitor”, kazao je, poručivši kako ipak ne može reći ništa konkretnije.

Rakočević: Šta će biti sa Svetim Stefanom?

Nikola Rakočević (DPS) pitao je Đurovića da li je na pomolu dogovor sa investitorima na Svetom Stefanu i da li će taj sadržaj biti otvoren ove sezone.

“Važno je kao poruka da je Crna Gora u stanju da poštuje preuzete obaveze i ugovore, ali i da nađe zajednički jezik sa kredibilnim stranim investitorima. To bi bila i poruka drugima koji žele da investiraju”, ocijenio je on.

Đurović: Zakupac u ovom momentu nije spreman da otvori hotelske kapacitete

Dolaskom Amana, Sveti Stefan vratio je stari sjaj, kazao je Đurović, dodavši da su postojala pitanja koja su se ticala korišćenja zone morskog dobra.

“Činjenica je da zakupac u ovom momentu nije spreman da otvori hotelske kapacitete, ili dok Vlada ne pruži garancije da imovinom mogu upravljati na način na koji to zakupac i Aman zahtijevaju, ili dok se ne okončaju tekući arbitražni postupci”, precizirao je on.

“Prvi u regionu uvešćemo kvalitetnu 5G mrežu”

Poslanik URE Miloš Konatar pitao je Đurovića o tome šta će država preduzeti u cilju podrške IT sektoru ali i start-up projektima.

Đurović je na to kazao kako ćemo biti prva država u regiji koja je na kvalitetan način uvela 5G mrežu, što će uticati podsticajno na te, ali i druge privredne oblasti. Govorio je i o subvencijama, ali i o podršci mladim preduzetnicima, koja je – između ostalog – predviđena novim zakonskim rješenjima.

Uskoro opširnije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve