Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Knežević: Da nije bilo Rusije ne bi bilo nezavisne CG; Nikolić: Veći uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori znači i veći uticaj Rusije

Skupština Crne Gore završila je pretres Prijedloga rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Iz Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokratske Crne Gore (SD), Bošnjačke stranke (BS) i Socijalističke narodne partije (SNP) su poručili da će glasati za rezoluciju, dok joj se oštro protive poslanici Demokratskog fronta (DF), Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore

Skupština Crne Gore završila je pretres Prijedloga rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Iz Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokratske partije (SDP), Socijaldemokratske Crne Gore (SD), Bošnjačke stranke (BS) i Socijalističke narodne partije (SNP) su poručili da će glasati za rezoluciju, dok joj se oštro protive poslanici Demokratskog fronta (DF), Ujedinjene Crne Gore i Prave Crne Gore.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković je na početku zasijedanja podsjetila na sadržaj rezolucije koju je ta partija sa DPS-om i BS-om predala parlamentu.

– SDP je prvog dana agresije najavila i krenula u proces pisanja ove rezolucije. Očekujemo da više od 41 poslanika podrži ovu rezolucije, jer će se time jasno pokazati ko će se staviti na stranu agresora, a ko će se staviti na stranu žrtve – poručila je Vuksanović Stanković.

Vuksanović Stanković je rekla da je pitanje rata u Ukrajini prije svega civilizacijski odnos prema bezumlju.

– Odnos poslanika koji će diskutovati pokazaće ko je za evropske vrijednosti, a ko za despotske i diktatorske, ko je za članstvo u EU, a ko je nasljednik onihn koji su nas gurali u federaciju sa Rusijom i Bjelorusijom i raznim evroazijskim integracijama gdje Crnoj Gori nije mjesto – poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da je Crna Gora uvijek bila na strani slobode.

– Bilo je među nama nažalost onih koji su podržavali agresore i nasljednici jednih i drugih će se jasno danas vidjeti – poručila je Vuksanović Stanković.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović je rekao da predložena rezolucija predstavlja tipičan primjer kako se složena i kompleksna tema tretira na površan i plitak način, “na samoj ivici političke banalnosti”.

– Juče u razgovorima sam pitao zašto je Crnoj Gori u interesu da stavljamo na dnevni red ovu rezoluciju, kad do sada nijedna država u Evropi to nije uradili. Ovdje nije važno samo odakle inicijativa, nego i čemu služi, šta je njena svrha i kakvu joj je upotrebnu vrijednost podnosilac dao – naveo je Radunović.

Ne radi se, kako je rekao, o crnogorskom ideološkom fatalizmu, već “lažnom, fingiranom, propagandnom fatalizmu koji ima cilj da diskredituje politilku konkurenciju u očima stranih ambasada”.

– Ovo aktualizovanje teme kroz ovakvu rezoluciju nema ambiciju da istu pretrese iz svih uglova i time pruži doprinos evropskoj politici, naprotiv. To je očakjnički pokušaj da se usred izazova povuče podjela na evropske i anti-evropske snage – naveo je Radunović.

On je pozvao da se kaže koji segment Nove srpske demokratije ne odgovara vrijednostima zapadne demokratije.

– Ako govorimo o uvažanju tradicije – mi kao svaka konzervativna stranka uvažavamo tradiciju, a dio te tradicije su bliski odnosi sa Rusijom. To nije sramota reći, za razliku od vas koji da ste se pitali još bi ovdje bio jednopartizam. Vaš predsjednikm je sanjao Crnu Goru kao komunističko ostrvo u moru višepartijske Evrope. Mi se zalažemo i za višepartijsku Crnu Goru, slobodu medija i demokratiju – poručio je Radunović SDP-u.

Demokratski front se, kako tvrdi Radunović, više nego većina stranaka u Skupštini, zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta suverenih zemalja i osudu vojnih akcija koje nisu utemeljene generalnom međunarodnom pravu.

– Pored poštovanja tih univerzalnih prava, mi imamo za nas jedan super važan razlog, a to je očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije. Ništa na svijetu nije crno-bijelo osim dresovi Juventusa i Partizana. Ova deklaracija se crno-bijelo posmatra u svijetu, a njega nije bilo među istim akterima kada je ova zemlja bombardovana. To je politika dvostrukih aršina i poltronstva – kazao je on.

Živković: Rezolucija nije političko, već moralno pitanje

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da ne vidi razlog zašto bi ovakav akt izglasan u Skupštini i zašto ne bismo vidjeli kakav odnos imamo prema aktu ruske agresije prema jednoj nezavisnoj državi.

– Rezolucija nije političko, već moralno pitanje i civilizacijsko pitanje odnosa prema agresoru. Ono što se konkretno dešava u savremenom, civilizovanom svijetu jasan je primjer udara na evropskje vrijednosti i demokratiju. Kada jednoj naciji, ili državi pokušate da oduzmete pravo na samoopredjeljenje i odabir budućnosti i time opravdavate vojnu intervenciju, to dovoljno govori o demokratiji koja je trenutno na snazi u Rusiji i o onima koji neće podržati ovakvu rezoluciju – rekao je Živković.

Onaj ko ne osudi ovakav akt ne može, ističe Živković, biti suštinski vezan za evropske vrijednosti.

Pravdanje da se radi o potrebi demilitarizacije Ukrajine i oslobađanje od terora i čišćenje od nacista je, ističe Živković, samo dobro uvježbana floskula koja se pokušava podmetnuti čak i iz nekih krugova zemalja regiona vezano i za Crnu Goru.

– Ne moram da podsjećam na izjave pojedinih crkvenih velikodostojnika o Crnoj Gori kao maloj ukrajini. Opasnost od takvih izajva je veoma velika i svako bi morao da vodi računa o izjavama koje daje u javnom prostoru i potpirivanju podjela – naveo je Živković.

On je podsjetio da je Crna Gora odabrala svoj put nakon 2006. godine, ističući dasu politički subjekti, vođeni Df-om, pokušali da spriječe članstvo Crne Gore u NATO savez.

– Da li se to poklapa sa imperijalističkim interesima Rusije ja ne znam, ali je definitivno bio njihov stav da se ne širi NATO savez na Balkanu – naglasio je Živković.

Prema njegovim riječima, sigurno je da je ruska agresija ujedinila zapadne adrese, NATO savez, Evropsku uniju i ojačala njenu bezbjednost.

– Mora se jasno zauzeti stav oko onoga što se konkretno dešava u Ukrajini. Oni koji to ne urade ne mogu suštinski biti vezani za evropske vrijednosti. Svaki potez koji se povlači od određenih političkih subjekata bio je usmjeren na to da Crna Gora nestane kao ime i kao država. Problem je u tome što postoji dovoljno suverenističkih i građanskih snaga koje će braniti te vrijednosti. Ne vidim veliku razliku između narativa koji dolazi iz Rusije prema građanima Ukrajine od onoga koji se čuje iz susjednih država ka Crnoj Gori i našim građanima. Taj narativ ima za cilj da poremeti mir i stabilnost u Crnoj Gori – naglasio je Živković.

Mandić: Žele da naprave dječiju zamku

Poslanik DF-a Andrija Mandić kazao je da Front neće podržati ovu rezoluciju.

– Žele da naprave “dječiju zamku” gdje će mentori iz stranih ambasada da stavljaju štrikove ko je za EU, a ko nije. Mi im poručujemo da mogu da udaraju štrikove koliko hoće, mi nećemo glasati za ovu rezoluciju – poručio je Mandić.

On je istakao da je DF-u žao narod Ukrajine i da poštuju teritorijalni integritet zemlje.

– Ali ne smijemo zaboravizi da odlukom da Crna Gora uđe u NATO savez, oni glavni promoteri, izdvojio bih generala Blagoja Grahovca da je stalno potencirao činjenicu da male države kada uđu u vojni savez, nakon toga treba da odu negdje u zavjetrinu, a ne da prednjače. Odakle vam pravo da prednjačite u osudi nečega što nisu osudili drugi parlamenti. Mislite da su to evropske vrijednosti? Nijesu. Hoćete da pobjegnete od kriminala i korupcije i ključne priče koja je vezana za evropsku budućnost Crne Gore, da zaštitite vaše funkcionere, lidere i partnere iz svijeta kriminala i mislite da ćete lako prevariti ljude iz evropskih ambasada – rekao je Mandić.

On je rekao da poslije rata u Ukrajini ništa neće biti isto, dodajući da Crna Gora ne bi postojala kao država da je preko 100 godina nije podržavala Rusija.

– Imajte malo poštovanja prema onima koji su nam bili istorijski saveznici. Naravno, teritorijalni integritet svake zemlje treba poštovati, jer on štite sve nas – kazao je on.

Ivanović: Rezolucija korisna za Crnu Goru

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović kazao je da se saosjeća sa narodom Ukrajine. Kad, kako kaže, pogledate kako se ruši život u Ukrajini, ne možete biti neutralni i ne saosjećati se sa narodom te zemlje.

– Naoružavati Ukrajince i stvarati od njih žrtve nije rješavanje spora. Želimo da vidimo Crnu Goru u evropskoj zajednici, i spremni smo u tom cilju da neke stvari i “progutamo” – naveo je Ivanović.

Ne vidi, kako kaže, veliku iskrenost NATO-a i evropskih zemalja u zaustavljanju rata u Ukrajini.

– Neko reče da ova rezulucija nije značajna. Možda nije od značaja za velike sile, Rusiju i Ukrajinu, ali možda je značajna za Crnu Goru i njene građane. Sada se od nas gleda velikim očima i očekuje svaki detalj. Moramo neke stvari sagledati realno, ali biti svjestan da se to od nas traži i ovo je jedna od stvari koju moramo završiti da bi pokazali želju za ulazak u EU – naveo je Ivanović.

Bogdanović: Danas glasamo u najboljem interesu Crne Gore

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović rekao je da poslanici danas glasaju isto kao što se glasalo u Ujedinjenim nacijama.

– To je bitno i važno istaći. Najvažnije je da danas glasamo u najboljem interesu Crne Gore. Male države moraju da kurs prilagode svom interesu. A naš kurs je kurs našim susjeda i evropske zajednice. Mi smo u predvorju EU i dužni smo da usklađujemo politiku sa politikom Unije – poručio je Bogdanović.

On je istakao da Crna Gora nikada ne treba da dozvoli da bude “krvavi kusur u obračunu velikih sila”.

– Zna se ko smo i šta smo i zna se koje je naše mjesto. Ne smijemo se vratiti unazad – poručio je Bogdanović.

Pavićević: Ovdje smo da stanemo na branik univerzalnih principa

Poslanik koalicije “Crno na bijelo” Srđan Pavićević kazao je da se ovom rezolucijom mora uputimo apel da se iz sukoba u Ukrajini što prije mora izaći.

– Ovdje smo da stanemo na branik univerzalnih, civilizacijskih principa i nasljeđa. Ovdje nismo da se svrstavamo na strane, već da osudimo vojnu agresiju – poručio je Pavićević.

On je istakao da zapadu treba da pošaljemo poruku da pokušamo da izrodimo ideju koja neće biti ideja podjele, već inkluzije, ekonomskog prosperiteta, savezništva.

– Vizije su te koje treba da sprječavaju ovakva krvoprolića – naglasio je Pavićević.

Radulović: Motiv za podnošenje rezolucije njena politizacija i banalizacija

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branko Radulović kazao je da je motiv za podnošenje rezolucije njena politizacija i banalizacija.

– Nije motiv bio da se istakne posvećenost parlamenta univerzalnim vrijednostima, već da bi produbila vještačke podjele i preporučila neke za buduću vladu. Djelimično ste uspjeli, dvojica ih se u ovoj vladi na taj način ustoličilo. Degutantno je da mi prvi usvojimo ovakav dokument, a poslejdnji smo po stvarnoj privrženosti demokratskim tekovinama. Zato sam predlagao da se na Kolegijumu dogovorimo oko potrebe i sadržine rezolucije. Kolege, u pamet se oko svega ovoga – rekao je Radulović.

Stoji, kako kaže, iza amandmana poslanika Demosa Miodraga Lekića.

– Od njih će zavisiti glasanje o ovoj rezoluciji – poručio je Radulović.

Mustafić: BS će podržati rezoluciju

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Suljo Mustafić je rekao da će ta partija podržati rezoluciju.

– Riječ je o agresiji na suverenu državu protivno međunarodnom pravu, pa je rezolucija na bazi univerzalnih principa. Crna Gora slijedi politiku EU i naših NATO saveznika, ali slijeđenje politike u slučaju rata u Ukrajini je odnos civilizacijskog jer je riječ o odbrani temeljnih ljudskih prava – naveo je Mustafić.

Mustafić je istakao da je ovo odbrana humanizma i svih civilizacijskih vrijednosti, a osuda varvarstva i divljaštva koji se sprovodi u Ukrajini.

Brajović: Siguran sam da će glasati više poslanika od potpisnika peticije

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Ivan Brajović rekao je da je siguran da će za rezoluciju glasati mnogo više poslanika od onih koji su potpisali peticiju.

– Smatramo da je ona izraz solidarnosti sa narodom Ukrajine. Svakog dana pred našim očima se suočavamo sa ogromnim razaranjima, zato je važno da osudimo agresiju Rusije nad Ukrajinom – poručio je Brajović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora neće suštinski usvajanjem rezolucije dovesti do kraja rata, ali je važno, ističe on, da pokažemo solidarnost i da budemo dio svjetskog pokreta koji će doprinijeti da se riješi sukob.

– Ovo je jedinstveni odgovor da je svakome stalo da se končaju sukobi. Treba da razmislimo da dodamo u rezoluciji gdje ćemo podržati sve napore UN, Savjeta Evrope, OEBS-a da se ispitaju eventualna pitanja genocida, ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti u Ukrajini – naveo je Brajović.

Vuksanović Stanković je rekla da je pozivala poslanike da “poprave” rezoluciju ako misle da treba amandmanima.

Vuksanović Stanković: Ovdje samo DF ima mentora i to je Aleksandar Vučić

– Poznata je stara izreka koja kaže da je napad najbolja odbrana. Ovdje samo DF ima mentora i to je Aleksandar Vučić. Kao i nekima koji šuruju sa Frontom – istakla je Vuksanović Stanković.

Ona je objasnila da postoji razlika između NATO agresije i intervencije.

– Ono štzo se desilo u SR Jugoslaviji je bila NATO intervencija, kao odgovor na zločinačku i genocidnu politiku Slobodana Miloševića. Ovo što se danas dešava od strane Rusije je agresija sa ciljem da se okupira slobodna teritorija jedne države i pritom se zvjerski ubijaju civili – naglasila je Vuksanović Stanković.

Komentarišući to što su pojedini poslanici kazali da Crna Gora ne treba prva da potpisuje ovu rezoluciju, Vuksanović Stanković je rekla da su Crnogorci vazda u istoriji bili prvi.

– Nas od fašizma nijesu oslobađali ni Rusi, ni Amerikanci. Mi smo prvi dizali ustanak u porobljene Evrope 1941. godine. BNećemo bježati sa bojnog polja. Ovdje neki sebe smatraju Srbima i govore da je Kosovo Srbija. Pa što sjede ovdje, što ne pođoše da brane Kosovo? Crnogorci nikada nijesu bili zadnji, nego prvi – poručila je Vuksanović Stanković.

Ona je poručila da SDP podržava borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

– Potpuno podržavamo napore Specijalnog državnog tužilaštva u tom pravcu – poručila je Vuksanović Stanković.

Vuković: U Ukrajini se dešava potres i pretres Evrope

Poslanica DPS-a Aleksandra Vuković je kazala da se danas u Ukrajini dešava potres i pretres Evrope, ističuči da je predsjednik Rusije Vladimir Putin unazadio sve što je kroz istoriju stvarano.

– Strašno je danas čuti u Crnoj Gori riječi iz Kremlja – istakla je ona.

Vučurović: Rezolucija ne promoviše mir kao najvažniju vrijednost

Poslanik DF-a Jovan Vučurović kazao je da rezolucija otvara više pitanja koja otkrivaju njenu suštinu.

– Rezolucija ne promoviše mir kao najvažniju vrijednost. Imamo rezoluciju koja je plastičan primjer jednostranog i huškačkog dokumenta koja ne sagledava sve ono što se dešavalo u Ukrajini – naveo je Vučurović.

Ovaj dokument je, kako kaže, bezvrijedni pamflet koji je “sa neke adrese nametnut Skupštini Crne Gore”.

– Maše se ovom rezolucijom, a u Skupštini se više puta odbijala inicijativa za formiranje odbora za ispitivanje posljedica NATO bombardovanja 1999. godine na zdravlje građana. Onaj koji nema snage i dostojanstva da osudi zločine nad svojim narodom ne može biti ozbiljan sagovornik ni na ovu temu o kojoj raspravljamo – istakao je Vučurović.

On je istakao da se u Crnoj Gori u kontinuitetu pokušava sprovesti anti-ruska propaganda.

– Kažem uzaludno jer je to nelogično i nenormalno i nespojivo sa tradicijom Crne Gore. A šta je pozadina histerije? Osnovna zamisao je da se preko anti-ruske histerije plasira anti-srpski narativ koji gledamo od 30. avgusta 2020. otkad smo srušili anti-srpski režim u Crnoj Gori. Nije neke “drljevićevce” briga za Ukrajinu, već da plasiraju anti-srpski narativ i da šire mržnju prema srpskom narodu i SPC. Uzalud se predsjednik države Milo Đukanović trza, temeljni ugovor će biti potpisan narednih dana – naglasio je Vučurović.

Mitrović: Obaveza da usvojimo rezoluciju, ali i da vrata Crne Gore ostanu otvorena za ruski narod

Poslanik DPS-a Ivan Mitrović smatra daće rezoluciju podržati dvije trećine poslanika što je, kako je rekao, dobro za budućnost Crne Gore.

– Imamo obavezu da usvojimo rezoluciju i osudimo rusku agresiju na Ukrajinu, bez želje da zaboravimo 311 godina naših diplomatskih odnosa, bez želje da nam neko imputira da je neko protiv srpskog ili ruskog naroda, sa obavezom da vrata Crne Gore ostanu otvorena za ruski narod i obratno, ali ne sa obavezom da afirmišemo politiku koja dezintegriše mir u Evropi – poručio je Mitrović.

Lekić: Poslušati i šta građani misle

Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je važno poslušati šta građani misle po ovom pitanju i da unutrašnja pitanja u našoj državi ne smiju ostati u sjenci ove situacije.

Savković Vukčević: Neka idu u Moskvu, mi stojimo na Cetinju jer znamo đe nam je mjesto

Poslanica Nela Savković Vukčević kazala je da Crna Gora, bolje nego neki drugi, razumije što znači kada se otima njena kultura i istorija, negira postojanje.

– Zato što u Crnoj Gori to radi ”srpski svet” nastao kao imitacija i kopija ”ruskog sveta”. Nosioci te ideologije idu u Moskvu da se izvinjavaju što Crna Gora stavlja svoje interese ispred ruskih, a njihova crkva vidi Crnu Goru kao malu Ukrajinu. Idu u Moskvu i neka idu, mi stojimo na Cetinju jer znamo đe nam je mjesto – poručila je ona.

Bulatović: Predlagači rezolucije žele mržnju i sukobe

Poslanik DF-a Predrag Bulatović rekao je da se pojedini poslanici nadaju da će biti osnažen podanički odnos prema NATO paktu i SAD-u.

– DF se nada da ćemo imati dovoljno pameti da izađemo iz te neizvjesnosti i novog svjetskog poretka koji neće biti zasnovan na dominaciji i hegemoniji SAD-a kao dežurnog policajca. Mi danas nemamo dovoljno pameti, nego neodgovornost – naveo je Bulatović.

On je istakao da su predlagači rezolucije zaboravili kakva agresija se kod nas desila 1999.

– Milo Đukanović je 1999. bio veleizdajnik gazeći rezoluciju koja je usvojena 24. i 25. marta u Skupštini i gazeći odluke Savjeta bezbjednosti- rekao je Bulatović.

On je naglasio da su Rusi svoje dejstvo nazvali specijalna operacija.

– Vi ste je nazvali agresijom. Ova rezolucija je nepotrebna je su nadležni organi usvojili već neke stvari i ona je štetna jer se prebrojavamo. Vi koji ste je podnijeli ste demokrate i antifašisti, a mi koji diskutujemo na ovaj način sto nešto drugo. Vi želite sukobe među nama, pozivam da otvorimo dijalog i pripremimo se za post-ratovski period kako bi ovako mali izašli na “zelenu granu” – poručio je Bulatović, dodajući da Crna Gora nije nezavisna, nego podanička zemlja.

Bošković: Moramo imati poseban senzibilitet

Poslanik DPS-a Predrag Bošković saopštio je da je agresija Rusije na Ukrajinu najveći zločin koji se dešava nakon Drugog svjetskog rata. On je istakao da se usvajanjem ove rezolucije Crna Gora želi svrstati u grupu zemalja koje zajedno žele da daju odgovor brutalnoj agresiji u Ukrajini.

– Pogotovo mi moramo da budemo sa posebnim senzibilitetom, jer smo 90-ih prošli kroz pakao raspada SFRJ. Pojedini ne mogu da prevale preko usta da je u pitanju brutalna agresija, već se rukovode ruskim narativom da je u pitanju specijalna operacija. Ne može biti specijalna operacija nešto što izaziva stradanje ogromnog broja civila i zato što se dešava u granicama teritorije jedne suverene države – rekao je Bošković.

On je istakao da se često iskrivljuju istorijske činjenice na ovim prostorima.

– Dobro je poznato da NATO Alijansa nikada nije intervenciju u SRJ nazivala “Milosrdni anđeo”, već “Saveznička sila”. Sve je to propaganda koja je od strane Miloševićevog režima pokušala da opravda gnusan zločin prema jednom dijelu svog stanovništva, prije svega Albanaca na Kosovu – pojasnio je Bošković.

Na konstatataciju poslanika Bulatovića da je Đukanović 1999. bio izdajnik, Bošković je rekao da Crna Gora može da bude srećna i ponosna što je Đukanović bio tada na čelu države.

– I što je svojim diplomatsko-liderskim sposobnostima uspio da sačuva ogroman broj života u Crnoj Gori i sačuva državu od materijalnog razaranja – poručio je Bošković.

Sekulić: Usvojiti rezoluciju zbog crnogorske istorije i tradicije

Poslanik Predrag Sekulić smatra da se rezolucija mora usvojiti zbog crnogorske istorije i tradicije, jer to dugujemo našim precima.

– Nemamo pravo da ćutimo jer to znači da u međuanrodnom pravu uvodimo zakon jačeg, a to nije dobro – kazao je Sekulić.

On je istakao da mu je žao mi je što se u parlamentu čuju “nesrećne paralele u odnosima Rusije i Ukrajine i onog što je današnja Crna Gora”.

Striković: Staviti do znanja na čijoj smo strani

Poslanik SDP-a Adnan Striković je kazao da teza da se Crna Gora utrkuje da prva usvoji rezoluciju nije tačna, već da su to odradile brojne države prije nas.

– Ovom rezolucijom moramo staviti do znanja čitavom svijetu đe je Crna Gora i na čijoj smo strani – kazao je Striković.

Knežević: Da nije bilo Rusije i Putina Crna Gora ne bi imala državu

Poslanik DF-a Milan Knežević je rekao da podnosioci inicijative treba da drže sliku Putina i da svako jutro i veče treba da mu kažu: “Spasiba, Vladimir Vladimirovič Putin”.

– Da vam nije bilo Rusije i Putina 2005. i 2006. godine Crna Gora nikada ne bi postala nezavisna i međunarodno priznata država. Zato ovim pamfletom osuđujete Mila Đukanovića, Duška Markovića, Milana Roćena, Ranka Krivokapića, Raška Konjevića jer ste ruskim parama trasirali put države koja se pretvorila u DOO “Skaj” – naveo je Knežević.

Dodaje da podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali je protiv sankcija Rusiji.

– Dok bude Draginja prijetila da će da kidipe na Kremlj i da uhapsi Lavrova, Šojgua, okrenite se na crnogorske plaže da vidite što ste učinili sa autističnom spoljnom politikom. Niđe nikog na plažama, kao da smo preselili sve australijske ajkule, više je galebova i pasa lutalica nego ruskih i srpskih turista – naveo je Knežević.

On je istakao da je Vuksanović Stanković palo na pamet da bude predsjednički kandidat.

– Malo joj je da kidiše na Vučića, no još hoće da uhapsi Vladimira Putina. Nemam dijelu da su kojim slučajem živi Sveti Petar Cetinjski, Vladika Sava, Vladika Vasilije, Peta Drugi, Knjaz Danilo i kralj Nikola da bi bili u klupama DF-a, a da je kojim slučajem živa Medlin Olbrajt nemam dilemu da bi umjesto Draginje Vuksanović Stanković obrazlagala ovu rezoluciju. Zato sam ponosan što sam na ovoj strani i što će DF glasati protiv rezolucije – poručio je Knežević.

Nikolić: Veći uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori znači i veći uticaj Rusije

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da je činom ruske agresije na Ukrajinu i geopolitička igra Rusije na Balkanu dobila novu dimenziju, posebno u kontekstu situacije u Crnoj Gori.

– Nije tajna da je Rusija hibridno i direktno posredstvom Crkve Srbije i nekih politčkih partije, novcem i obavještajno, kao i putem svojih medija godinama snažila svoje prisustvo u Crnoj Gori. Crna Gora još nije potigla punu funkcionalnu geopolitičku nezavisnost od ruskog imperijalizma, prevashodno zahvaljujući uticaju SPC koja je ključna ispostava ruskog imperijalizma na Balkanu. Veći uticaj Crkve Srbije u Crnoj Gori znači veći uticaj Rusije u Crnoj Gori. To znaju svi, samo se neki od nas još uvijek prave da to ne znaju. Ta situacija je konstatovana i u Evropskom parlamentu, zato je pod posebnim oprezom ovo što rade aktuelne državne strukture u pogledu snaženja SPC u Crnoj Gori kroz potpisivanje ugovora kojim joj se žele dati prava koja joj ne pripadaju. Niko nije protiv ugovora, ali taj ugovor mora biti u skladu sa Ustavom i u skladu sa istorijskim činjenicama – naveo je Nikolić.

Dobričanin i Milačić protiv, Strujić Harbić za

Poslanik Ujedinjene Vladimir Dobričanin je rekao da će glasati protiv rezolucije, kao i poslanik Prave Marko Milačić.

Poslanica BS-a Kenana Strujić Harbić je rekla da smatra da o ovom pitanju ne bi ni trebalo da se vodi rasprava. Ona je poručila da će ta partija glasati za rezoluciju.

Vuksanović Stanković je u završnoj riječi rekla da je iz većine diskusija zaključila da će rezolucija dobiti veću podršku od broja 41.

– Glasanjem za ovu rezoluciju jasno će se pokazati ko je za evropske, a ko protiv evropskih vrijednosti, ko je na strani agresora a ko na strani žrve. Ovdje su u pitanju civilizacijske vrijednosti – ponovila je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da se ovom rezolucijom jasno osuđuje agresija Rusije na slobodnu, nezavisnu državu.

– I mi sigurno nećemo dozvoliti ovdje da se stvara nikakav “ruski svijet” ili “srpski svet”, nego ćemo se kao nezavisna, suverena država i članica NATO-a, koja dijeli evropske vrijednosti, glasanjem za ovu rezoluciju jasno opredijeliti đe je put ove države – navela je Vuksanović Stanković.

Ona je istakla da niko ovdje nema podanički odnos.

– Ko ga ima neka se sam prepozna, ko su mentori iz Beograda sam neka se prepozna. Ovo nije rezolucija protiv Rusije i naroda i istorijskih, kulturnih vrijednosti ruske civilizacije, ili kojom se podržava spaljivanje ruskih knjiga, već dokument o osudi agresije nad Ukrajinom – naglasila je Vuksanović Stanković.

Smatra da je živ Draža Mihailović da bi bio predsjednik DF-a.

– Ne bih podizala spomenik Lavrovu, ali bih poslaniku Milatoviću iz DF-a, to je prava slika Fronta da evropske političare treba voziti u vagone Sibira, a Volodimira Zelenskog strpati u čečenske zatvore – rekla je da je Vuksanović Stanković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
27.07.2022-14:54 14:54

Nijeste valjda očekivali da DF osudi Rusiju. Rusija ih je finansirala i finasira, pa oni moraju kao ovce bez mozga da bleje kako im je rečeno.

COL
27.07.2022-17:09 17:09

Da se Rusiji ‘48 nije reklo Njet Oni peđa bi se sigurno zvao Joža, a njegov drug milanče zvao bi se Serijoža….Peđiška prijeti nekakvim neprijateljstvima ne svatajući da je preko dvadeset godina prošlo od kad je prestao biti moćan da ikome prijeti jer je tada pučikan sa jednog kanabea kojeg se nadam miševi davno iźedoše. Nikad više Peđuška nećeš doći u situaciju da možeš nekome prijetiti davno se spjevala doskočica pazi leđa ide peđa…