Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Skupština: Usvojen rebalans bužeta i odluka o zaduživanju

Rebalans predviđa da se manjak u državnoj kasi poveća za 170 miliona eura, kako bi se osigurala sredstva za rast plata, penzija i socijalnih davanja, kao i zaduženje do 350 miliona eura

Poslanici su sa 41 glasom podržali Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2022. godinu, kao i Prijedlog odluke o izmjenama odluke o zaduživanju Crne Gore za 2022. godinu, a o čemu su poslanici raspravljali juče.

Protiv izmjena Zakona o budžetu bio je jedan poslanik, dok je 13 bilo uzdržano.

Jedan poslanik je bio i protiv izmjena odluke o zaduženju, dok je tokom glasanja za taj akt 15 bilo protiv.

U toku glasanja o prijedlogu da izmjene Zakona o budžetu za 2022. stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore data je pauza, jer je ustanovljeno glasanje da to podržava 40 poslanika, dok je 17 uzdržano.

Nakon pauze, a kada je utvrđeno da nije bilo tehničke greške, predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je utvrdila da prijedlog o stupanju na snagu danom objavljivanja nije dobilo neophodno podršku, odnosno 40 je glasalo za, dok je 17 poslanika bilo uzdržano.

 

Razlog za ovaj prijedlog su, kako je navela Đurović, nesmetani rad u finansiranju potrošačkih jedinica i obezbjeđivanju nedostajućih sredstava u tekućoj budžetskoj godini.

Poslanik Slaven Radunović (DF) ocijenio je da je “očigledno tehnički problem”, te da se prozivkom glasa.

Poslanik Danijel Živković (DPS) tražio je potom da se prebroje i glasovi za prijedlog zakona o izmjenama i dopunama o budžetu u načelu.

– Podršku zakonu u načelu dao je 41 poslanik, a za razloge hitnosti 40. Niko od ovih 41 se nije izjasnio da nije glasao. Dešavalo se da nije bilo tehničkih mogućnosti, neko bi se izjasnio da nije glasao. Molim vas da verifikujemo kako je bilo, nemojte da pravimo lakrdiju od Skupštine – naveo je on.

Lider Demokrata i poslanik Aleksa Bečić najavio je na sjednici Skupštine da će ta partija podržati predloženi rebalans budžeta, jer je prihvaćeno 12 amandmana i predloga zaključaka koje su podnijele Demokrate.

Rebalans predviđa da se manjak u državnoj kasi poveća za 170 miliona eura, kako bi se osigurala sredstva za rast plata, penzija i socijalnih davanja, kao i zaduženje do 350 miliona eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve