Subota, 28 Januara, 2023
Rubrika:

Damjanović: Trenutno nemamo političku stabilnost za popis, realno za godinu dana

Zakonodavni odbor je 26. oktobra, sa četiri glasa za i tri protiv, ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljaju o Prijedlogu zakona o popisu stanovništa, domaćinstava i stanova, koji je Vlada utvrdila 2. juna.

Zakonodavni odbor je 26. oktobra, sa četiri glasa za i tri protiv, ocijenio da je predloženi zakon u skladu sa Ustavom.

Sjednicu možete pratiti na linku ispod:

Tok sjednice:

Završena rasprava, poslanici će se izjasniti naknadno

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović je kazala da će se o ovom pitanju izjasniti naknadno.

Ona je najavila da parlament sjutra neće raditi.

Damjanović: Predlog Zakona će dobiti neophodnu većinu, popis će biti naredne jeseni

Ministar finansija Aleksandar Damjanović je kazao da su završili glavni dio posla raspravom u parlamentu.

– Ovaj predlog Zakona će dobiti neophodnu većinu, nadam se da će biti podržan i od strane kolega koji nijesu u parlamentarnoj većini. Prosto je naša potreba da, kad već to nijesmo mogli zbog pandemije i drugih okolnosti, da to uradimo negdje na jesen – u oktobru ili novembru – kazao je Damjanović.

Knežević: Anketari DPS-a bi pitali volite li više pse ili mačke, muči li vas prostata pred zoru i dajete li prednost trotinetu ili skejtbordu

Slušajući tumačenja iz DPS-a i njihovih koalicionih partnera lako se može doći do zaključka da se popis može i mora održati ako bi se ispunili određeni uslovi – a to je da svi oni građani koji bi željeli da se izjasne kao Srbi, da govore srpskim jezikom i da idu u Srpsku pravoslavnu crkvu, da to ne mogu da urede, rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Milan Knežević.

On je kazao da bi se onda popis ekspresno održao do 31. decembra jer bi onda sve moglo – “i Litvanac, i Čečen, i bananamen, samo ne bi mogao Srbin”.

– Ovo nije ona Crna Gora iz priča naših predaka onih junaka sa Grahovca, Vučjeg dola.. Ovo je  neka Crna Gora izašla iz nekih NVO epruveta u kojima su stali svi oni anacionalni, aistorijski elementi po kojima smo se odlikovali i kao narod i kao država. Ako bi kojim slučajem bili živi Petar Prvi, Drugi, Marko Miljanov, Kralj Nikola, Janko Vukotić i učestovali u ovom popisu, na osnovu pitanja koje bi postavljali ankretari DPS-a pitanja bi bila sljedeća: Zamislite da pitaju Petar I Petrovića Njegoša: Volite li više pse ili mačke, muči li Vas prostata pred zoru? Dajete li prednost trotinetu ili skejtboru? Kako biste opisali doživljaj subjektivni kada je u pitanju promjena vremena? Da li su Vas mučili u osnovnoj školi fizičko ili likovno – to će biti pitanja ukoliko popis bude organizovao Jevto Eraković. Vjerovatno će biti i pitanje “koji je Vaš subjektivni osjećaj seksualne opredijeljenosti, a koji objektivan” jer se ta pitanja nalaze u nekim zapadno-evropskim državama gdje nije izgleda uputno saopštavati pol, i sopstveni, ni pol članova porodice – rekao je Knežević.

On je poručio da bi danas trebalo da se pošalje jasna poruka da “ovaj popis ne predstavlja nikakav sukob između jednoga naroda koji je posvađala DPS-a koja je naglašenim anti-srpskim narativu gradila ovu državu stvarajući je kroz privatne latifudije i feude”.

Jelušić: Najviše bih volje da nema nacije, jezika i vjere u popisu ali ova zemlja od toga odstupiti neće

U osvit osamdesetih je izašla statistika u Americi prema kojoj je po broju televizora Jugoslavija bila svrstana u korpus zapadnih zemalja, vrlo bi bilo interesantno gdje bi se sada nalazila Crna Gora, poručila je poslanica Građanskog pokreta URA Božena Jelušić.Ona je poručila da nam je popis nesumnjivo potreban jer moramo znati gdje smo.

– Popis je uslov da počnemo da donosimo razvojnu strategiju Crne Gore. Ne bi trebalo zaboraviti da su migracije trenutno sudbina svijeta. Njemci migriraju u Švajčarsku, Švajcarci u Ameriku, iz Azije migrijraju u Evropu, svako negdje.. Sigurno ćemo se suočiti sa promjenom naših kulturoloških i svih drugih normi, jer ćemo vjerovatno radnu snagu dobijati sa udaljenih destinacija – kazala je Jelušić.

Ona je kazala da je činjenica da je etnoidentifikacija  bila jednaka političkoj identifikaciji.

– Polemike oko toga da li nacija, jezik i vjera trebaju da budu dio popisa, ja bih najviše voljela da ih nema, ali činjenica je da ova zemlja od toga odstupiti neće jer je kod nas etnoidentifikacija jednaka političkoj identifikaciji – poručila je Jelušić.

Ona je kazala da je savršeno moguće da će doći do politizacije rezultata.

– Ja se pitam šta će biti, i šta će se epohalno dogoditi ako se ispostavi da se više ljudi izjašnjava da govori srpskim jezikom, ili da su etnički Crnogorci.. Šta će se to fundamentalno u ovoj zemlji promijeniti? To znači da je cilj popisa politizacija i destabilizacija i ovo što čujemo u parlamentu definitivno jeste politizacija – kazala je poslanica GP URA.

Ona je kazala da je pitanje kakvi će biti rezultati i šta će to promijeniti u načinima našeg života.

– Oće li ovo sve više postajati zemlja mrtvih predaka, dok živi potomci idu da žive na zapad u zemlju koje garantuju bolje perspektive. Ne mislim da bi se trebalo boriti za zemlju mrtvih predaka nego za zemlju živih potomaka – poručila je ona.

Jelušić je kazala da joj je žao ako bilo koja politička grupacija etnoidentifikaciju koristi kao političku identifikaciju.

– I mislim da će im se to uvijek obiti o glavu – dodala je ona.

Jelušić je poručila da “nam se jedino neće obiti o glavu ako budemo razmišljali o razvoju ove države”.

– I da taj cijeli etno folklor ostavimo kao dio intimnog stanja stanovništva, koje zašto da se i popisu ne verifikuje, prosto zato što još nijesmo zreli da priznamo da nam je potrebnije građansko društvo – kazala je poslanica GP URA.

Ona je istakla da je interesuje da li su pronađeni mehanizmi evidentiranja pitanja rodnih dispariteta.

– Vlasništva kad su u pitanju žene, ekonomske aktivnosti žena i one ekonomske aktivnosti žene koje su nevidljive i neuhvatljive jer ulazi u domen vaninstitucionalnog – sivog. Da li postoji ijedan mehanizam i da li je popis kasnije osnov za publikaciju muškarci i žene u Crnoj Gori. Čini mi se da bi od prave važnosti za Crnu Goru bilo ne da zna koliko je Srba i Crnogoraca, nego da muškarci i žene konačno ostvare veći stepen ravnopravnosti – zaključila je Jelušić.

Nastavljeno zasijedanje, Aleksić: Ovo će biti prvi slobodan popis nakon Drugog svjetskog rata

Nema nikakve sumnje da će popis biti izuzetno važan događaj, to će biti prvi slobodan popis nakon Drugog svjetskog rata, poručio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Budimir Aleksić.

On je kazao da je popis trebalo da sprovede Vlada Zdravka Krivokapića, te da je i ova Vlada mogla da predloži Skupštini usvajanje ovog zakona.

– Popis je neophodan da bi imali temelj za razvoj zemlje, strategija razvoja zemlje gradi se na osnovu rezultata popisa, međutim, u Crnoj Gori popis je bio sredstvo za etnički inžinjering i za kreiranje etinčke strukture stanovništva – ocijenio je Aleksić.

On je poručio da je jedan od prioritetnih zadataka svake demokratske vlasti da na popisu obezbijedi slobodno izjašnjavanje svakog pojedinca.

– A ko neće da se izjasni, ne mora – dodao je on.

Đurović dala pauzu: Nastavak zasijedanja u 16 sati i 15 minuta

Predsjedavajuća Danijela Đurović je dala pauzu od pola sata.

Skupština će sa zasdijedanjem nastaviti u 16:15

Koprivica: Niko ne smije biti nagrađen ili kažnjen zbog svoje etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti

Da su prilike u demokratskom smislu zrele, popis bi zaista bio jedan statistički postupak, ocijenio je poslanik Demokrata Momo Koprivica.

– Pravo na lično samoodređenje svakog čovjeka je neprikosnoveno. U demokratskom i građanskom društvu niko ne smije biti nagrađen a ni kažnjen zbog svoje etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti – poručio je on.

On je poručio da održiva država ne može počivati na samoj jednoj vjeri i naciji, već na pravdi.

– Pravda je temelj države i osnov i izvor prava – dodao je Koprivica.

Martinović: Popis nije kataklizma, tako ga predstavljaju generatori svih političkih kriza

Ovo jeste veoma značajna tema i podijelio bih je na dva aspekta: popis u Crnoj Gori trebalo bi da se održi jer su državi nužno potrebni podaci zbog sprovođenja određenih javnih politika, sa druge strane mislim da kada govorimo o popisu ne bi trebalo da govorimo da se dešava nešto tenzično ili kakva “kataklizma”, poručio je poslanik Demorkata Vladimir Matinović.

On je poručio da bi poslanici trebalo da utiču na to da se popis tretira kao tehnička stvar koja pomaže državi da dobije podatke, i da svaki građanin bez bilo kakve vrste pritisaka i ucjena, izjašnjava slobodno i kako on želi.

– Svako drugo poimanje popisa ide na štetu vitalnih interesa naše države i svih građana, bez obzira na to kako se izjašnjavaju – rekao je Martinović.

On je poručio da bi popis trebalo da bude vrsta praznika demokratije, ” a ne da se pretvara u nove podjele i u nešto u čemu smo živjeli punih 30 godina”.

– Danas na tome da se popis predstavlja kao kataklizma radi bivši režim – rekao je on.

Martinović je poručio da su “oni generatori svih političkih kriza”:

– Upravo oni koji danas najavljuju blokiranje i neizbora sudija Ustavnog suda, oni koji žele da zarobe i druge instutucije.. – rekao je Martinović.

Mugoša: Nije normalno da vlada određuje termin popisa, predlažemo da ne bude prije 1. novembra naredne godine

Poslanik SD-a Boris Mugoša je kazao da je termin popisa važan, iako je saglasan da nema uslova da se popis održi.

– Nije ni normalno da u zakonu stoji da vlada određuje kad će da se održi popis, tako da moramo dati neki termin i zbog toga smo predložili da to ne bude prije novembra sljedeće godine – rekao je Mugoša.

On je dodao da se taj datum može mijenjati.

– Nijesam optimista da će se i do novembra stvoriti uslovi – rekao je on.

Poslanik SD-a je poručio da će ovaj popis samo dodatno iskomplikovati ionako komplikovanu situaciju u Crnoj Gori.

– Kao ministar finansija kažete da ćete povući zakon ako maknete pitanja o nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti, je li to svrha popisa? Do tih podataka se može doći na hiljadu drugih načina, ne treba nam popis za te podatke – rekao je Mugoša.

Radunović: Crna Gora je veliki Šavnik, dolazi da glasa ko hoće – živio ovdje ili ne

Poslanik DF-a Slaven Radunović je kazao da je ranije preskočio da se osvrne na ljude koji ne žive u Crnoj Gori.

– Trebalo je da se primijene međuinarodni statistički standardi da bismo objasnili da nam birački spisak nije uredu – rekao je Radunović.

On je kazao da nije samo “pitanje Srba i Crnogoraca, nego što će se nakon popisa vidjeti da Crna Gora nema ni 600 hiljada stanovnika – uz sve koji su se doselili u međuvremenu”.

– Pitanje je hoće li Crna Gora imati i 550 hiljada stanovnika. Ovdje se godinama ubjeđujemo da ljudi koji ne žive u Crnoj Gori nemaju prebivalište u ovdje, nego tamo gdje rade, gdje šalju djecu u školu i gdje se liječe – samim tim nemaju pravo glasa. E, sad ćemo na popisu da vidimo ko živi – a ko ne živi u Crnoj Gori. Svaki građanin Crne Gore koji se ponovo doseli ovdje dobrodošao da glasa. Sada je čitava Crna Gora jedan veliki Šavnik. Dolazi da glasa ko god hoće, živio ovdje ili ne živio – rekao je Radunović.

Damjanović: Dijelimo stav da popis mora biti rasterećen dnevne politike, zadnji voz za njegovo održavanje

Popis mora proći u demokratskom duhu i biti potpuno rastrećen dnevne politike, svi dijelimo isti stav, poručio je ministar finansija Aleksandar Damjanović.

– Očekivanje je da ćemo kroz ovu raspravu i pripreme za obavljanje popisa voditi ka tome da bude zaista relaksirano od upliva dnevne politike ili bilo kakvog upliva koji bi narušio samu intenciju popisa – poručio je Damjanović.

On je rekao da ljude koji su otišli iz Crne Gore ne možemo pitati zašto su otišli, jer nijesu tu.

– Ako bi od članova familija tražili razloge, došli bi u situaciju da razlozi nekog odlaska van ne korespondiraju u velikom broju sa slučajevima ostanka ili produžavanja boravka. Pitanje je da li bi dobili ono što tražimo – rekao je Damjanović.

On je kazao da postoje drugi mehanizmi – da se kroz ankete odgovori na pitanja zašto ljudi odlaze iz države, da li je to materijalni momenat, ili ima i zasićenja načinom života i društvenim okolnostima..

– Saglasan sam da pričamo o ozbiljnom fenomenu koji pravi veliku štetu državi – dodao je Damjanović.

On je poručio da ne bi trebalo odložiti popis, te da je trenutno “zadnji voz” za održavanje popisa naredne godine.

– Ukoliko postoji saglasnosti i volje trebalo bi da definišemo period popisa – rekao je Damjanović.

Ministar finansija je kazao da bi to mogli da budu 1. oktobar i 1. novembar naredne godine.

– Ako ste saglasni to može da bude i na predlog poslanika iz više klubova, može i predlog Vlade da bude – rekao je on.

On je rekao da bi trebalo svi da se izjasne da bi se dobila kompletna statistička slika.

– Mi tu sliku nemamo. Nemamo ozbiljne javne politike, promišljene i realizovane jer nemamo input. Kada govorimo o popisima, zašto ne stoji stvar da dvije trećine država EU nemaju ova pitanja, jer oni rade registarske popise. Sve države regiona rade klasične popise i sve države regiona imaju ova pitanja. Bez ta tri pitanja ja bih ovaj zakon i povukao, ako bi takav stav većine bio parlamentarne većine – kazao je Damjanović.

Kao kandidati za članicu EU mi ćemo uraditi sve da sprovedemo prirpeme da i mi imamo iz postojećih registara sproveden popis.

– Znate li kakvi su registri? Pa mi tu nemamo elementarne stvari i zbog toga radimo ovaj klasični popis – kazao je Damjanović.

Strujić-Harbić: Odložiti donošenje zakona o popisu, digitalno popisivanje bi unaprijedilo proces

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Habrić je poručila da bi trebalo odložiti donošenje zakona o popisu.

– Čini mi se da je ovo još jedna politička prilika kojom se žele zamaskirati neispunjena obećanja koje su pojedine političke partije dale građanima Crne Gore – kazala je ona.

Strujić-Harbić je ocijenila da u predlogu zakona postoje određene manjkavosti, koje je bilo moguće izbjeći uz malo političke volje.

– Prevashodno mislim na mogučnost potpisivanja digitalnim putem koje je uspješno sprovedeno u Hrvatskoj 2021. godine, kada je bila epidemija u cijelom svijetu. Građani koji su to željeli su imali mogućnost da se u periodu od dvije sedmice registruju na portalima e građani, na kojima su u dosta jednostavnoj proceduri obavili potpisivanje i sami ispunili popisnicu. Oni koji nijesu imali pristup internetu ili su informactčki neopismenjeni, imali su mogućnost da ih popišu popisivači na terenu. Cijenim da bi ovakvo rješenje olakšalo popisivanje u Crnoj Gori i da bi građani koristili ovu opciju – rekla je poslanica BS.

Ona je poručila da “donošenje zakona o popisu, a pritom nemati određeni termin popisa, niti referentni momentat popisa, zaista nešto što nije zabilježeno u praksi i što nemoamo u uporednom iskustvu”.

Sa aspekta legitimiteta, ona cjenjuje da je sporna odredba da Vlada Crne Gore određuje period sprovođenja popisa jer trenutno imamo tehničku Vladu sa ograničenim kapacitetom djelovanja.

– Tako da bi momenat popisa morao biti utvrđen ovim zakonom, što nije učinjeno – podvukla je Strujić-Harbić.

Pavićević: Nije nam potreban popis pun strasti u kojem je neko na pobjedničkoj a neko na suprotnoj strani

Popis u Crnoj Gori služi isključivo da bi se prebrojavali, ocijenio je poslanik Srđan Pavićević, ističući da je to crnogorski “El klasiko”.

– Prebrojavamo se, to je najomiljenija disciplina u Crnoj Gori, blago onima što ih ima malo više i teško onima što ih ima imalo manje. Popis u normlanom svijetu služi kao vodič državnih politika, daje statističke podatke koji opredjeljuju državne politike iz domena ekonomije, socijalne politike, zdravstva, obrazovanja, privrede, turizma. Tome služi popis, a nama da se prebrojimo – poručio je Pavićević.

On je rekao da moramo znati koliko nas ima, i da nam popis determiniše koliko je ljudi napustilo ovu državu i zbog čega.

– Ajde da vidimo zbog čega ljudi napuštaju sjever, zbog čega nam idu mladi ljudi. Da vidimo zbog čega su ljudi iz Petnjice i Rožaja otišli u konvojima – rekao je Pavićević.

On je poručio da nam nije potreban popis pun strasti “u kojoj je neko na pobjedničkoj, a ne ko na suprotnoj strani”.

– Šta će se desiti ako bude više Crnogoraca ili Srba, hoće li ovo da postane nacionalna država? – upitao je Pavićević.

On je poručio da “postojanje nacionalne dominacije” podrazumijeva nacionalnu hegemoniju, što je opasnost.

– Crna Gora je sastavljena od suprotnosti koje su izutetno komplementarne i čine jedno jedinstvo – poručio je Pavićević, ističući da Crna Gora u sebi ima “crnogorsku i srpsku nacionalnu bit”.

– Kao osnove pravoslavno-hrišćanske biti, koje su toliko vezane da čine jedno jedinstvo – dodao je Pavićević.

Mugoša: Podnijećemo amandman da se iz popisa izostave pitanja koja se tiču nacionalne, etičke pripadnosti, vjere i nacije

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša je poručio da je popis neophodan i da su benefiti višestruki, ali moramo učiniti sve kako bi se dobili kvalitetne podatke koji će uticati na niz javnih politika.

– To treba da nam je fokus u popisu jer on za to služi. Ne bi trebalo da dozvolimo da prikupljanje bilo kojih drugih podataka utiče na kvalitet ovih, a bojim se da stvaramo atmosferu oko popisa gdje će fokus biti na onim podacima koji nijesu važni za kreiranje ovih razvojnih politika i da će upravo insistiranje na tim podacima uticati na kvalitet onih koji su važni i koji bi trebalo da nam pomognu da donosimo adekvatne dugoročne politike u Crnoj Gori. Zbog toga jesam za to da se prikupljaju podaci koji treba da se prikupljaju, koji su vezani za obrazovnu, zdravstvenu, regionalnu, socijalnu i politiku demografskog razvoja – kazao je Mugoša dodajući da “tu dolazimo do izazova pred kojim se nalazimo – izazov činjenice da će zbog instistiranja na prikupljanju podataka o nacionalnoj pripadnosti, vjeri i jeziku doći do stvaranja amosfere da će se napraviti predizborna kampanja na bazi popisa”.

On je kazao da će se fokus u zemlji, ali i van nje, ugroziti kvalitet drugih važnih podataka.

– Pogledajmo i uredbu Evropskog parlamenta i Savjeta evrope koji su obavezni podaci, a koji opcioni podaci. Nije slučajno da su opcioni podaci o nacionalnoj i etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku. Vidimo i stav Eurostata i ekonomskog komiteta UN koji takođe kažu da su ovo opcioni podaci. I kad pogledate strukturu popisa u Evropi, samo u jednoj trećini se prikupljaju ovi podaci, to se ne dešava ni u Austriji, ni u Belgiji, Italiji, Španiji…

On je poručio da bi Crna Gora trebalo da ide ka modernim statističkim praksama najvećeg dijela razvijenih društava.

– To nema veze sa dnevnom politikom jer ti podaci na kojima se insistira, statistički ne služe za bilo što – kazao je Mugoša.

On je kazao da će SD podnijeti amandman da se iz popisa predviđenog izostave pitanja koja se tiču nacionalne, etičke pripadnosti, vjere i nacije.

– Moramo da radimo na afirmaciji koncepta građanske države. Građanin je nosilac suvereniteta u Crnoj Gori – poručio je Mugoša.

Poslanik SD-a je dodao da se moraju jačati i afirmisati manjinska prava.

– Ali nije popis jedini način za to – dodao je Mugoša.

On je rekao da ne želi da svodi priču na to ko je koje nacionalnosti.

– Po meni je nevaspitano da nekoga pitate šta ste po nacionalnosti – jer ovaj drugi treba da vas pita zašto me to pitate. Znači li da sam bolji ili lošiji čovjek u odnosu na nacionalnost? – upitao je Mugoša.

Boganović: Demokrate popis doživljavaju kao praznik slobode

Popis stanovništva u svijetu je statistička stvar, analiza stanja i konstatacija stvarnosti, tako je svuđe bez kod nas, poručio je poslanik Demokrata Aleksandar Bogdanović.

On je kazao da kod nas političke elite ovu statističku stvar pokušavaju prevesti u političku.

– Pa umjesto da na ovom popisu saznamo da li imamo više stanovnika, domaćinstava, stanova, poljoprivrednika, penzionera, djece, mi mjerimo da li ćemo imati više Crnogoraca, Srba, Bošnjaka, muslimana, pravoslavaca ili katolika.. To je politička sramota – poručio je Bogdanović.

On je rekao da nije sporno i potrebno je da se nacionalna i vjerska odrednica nađe na popisnom listu.

– Ali je sporno kad se svaki sekund koristi da se nacionalne i vjerske podjele podgriju – poručio je Bogdanović.

Poslanik Demokrata je kazao da je njihova politika jasna i precizna jer su takvi i njihovi principi.

– A to je da omogućimo građanima da se izjasne i bez straha kako god žele jer je to sloboda. Demokrate su nastale iz te slobodarske potrebe da se pruži šansa svakom čovjeku i građaninu da se izjasni bez pritisaka i ucjena, bilo da goovrimo o političkoj, vjerskoj, nacionalnoj ili bilo kojoj drugoj pripadnosti. A sloboda je za Demokratsku Crnu Goru najvažnija stvar, jer ako jedan nije slobodan, niko nije slobodan. Zato popis domaćinstava stanovništva i stanova Demokrate doživljavaju kao praznik sloboode i demokratije – poručio je Bogdanović.

Ivanović: Zalažemo se za slobodno izjašnjavanje građana

Poslanik Socijalitičke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović je poručio da je monopol DPS-a godinama uticao na slobodno izjašnjavanje građana.

– A mi koji ćemo glasati za ovaj zakon se zalažemo za slobodno izjašnjavanje građana – poručio je Ivanović.

On je rekao da se Vlada Duška Markovića, kada se oćekivalo da se ovakav zakon donese, pravdala da će u avgustu biti izbori.

– Ali mi smo tražili zakon, a pola godine treba do njegove primjene – kazao je Ivanović.

On je zahvalio ministru finansija Aleksandru Damjanoviću što se založio da ovakav zakon danas bude na raspravi u Skupštini.

– I od danas pola godine do njegove primjene, možemo očekivati da to bude maj mjesec, ako to ne ometu neki izbori koji se mogu desiti u narednoj godini – rekao je Ivanović.

On je poručio da je popis značajan za svaku državu i svako društvo.

– Možda su se u DPS-u plašili popisa zbog evidencije stanova. Da vidimo kome su sve i šta davali. Ne želim da licitiram ali jedno je tačno – građani Crne Gore će potpuno slobodno moći da se izjasne i po nacionalnoj, etničkoj i svakoj drugoj pripadnosti. Ta sloboda će sada doći do punog izražaja i ne sumnjam u to. Što se tiče kvaliteta i principa koji su potrebni mislim da je to Zakon u potpunosti regulisao – poručio je Ivanović.

Radunović: Popis je proba za Crnu Goru koja se u posljednjih par decenija obrukala

Popis je proba za državu Crnu Goru, koja se nažalost, u posljednjih par decenija, obrukala, poručio je poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović.

On je rekao da se država “obrukala” jer je popis željela da sprovodi u vrijeme kad je država mogla da kontroliše sve poluge vlasti, i da na neki način upravlja budućim podacima koji će se dobiti na popisu.

– 1991. godine je sprovpđen popis u Crnoj Gori. Dosta je tada uloženo da se pojasni da ne bi trebalo niko od popisne komisije da djeluje na to kako će ljudi da se pišu. Došlo je do ozbiljnih zloupotreba i jedna se dogodila u mojoj kući, kada popisivač nije htio da upiše mene, koji sam odsutan, kao Srbina. Jeste ženu koja je bila prisutna. Tada sam dobio poziv da dođem na jedan sastanak sa ljudima koji su se žalili na popis. I popis je ponovljen u dijelu grada koji je radio taj popisivač. Znate što je čudno, što je svih 18 ljudi koji su se žalili bili Srbi. Svi su imali istu zamjerku, niko nikome nije pravio problem da ga upišu kao Crnogorca, Bošnjaka, Roma, samo kao Srbina – rekao je Radunović.

Vukićević: Crna Gora neće nestati ako se ispostavi da ima više Srba, nema potrebe da od popisa pravimo nacionalno pitanje

Izvjestiteljka Zakonodavnog odbora Maja Vukićević je kazala da je odbor sa četiri glasa za i tri uzdržana ocijenio da je predlog zakona u skladu sa pravnim sistemom. Ona je kazala da je odbor odlučio da podnese više amandama koji su tehničke prirode.

– Tokom rasprave na odboru nijesmo čuli nijedan valjani pravni argument zbog čega popis ne bi trebalo da bude sproveden, čili smo samo da ako se na popisu utvrdi da ima više Srba da će Crna Gora nestati, što je neozbiljna i neprihvatljiva argumentacija – poručila je Vukićević.

Ona je istakla da je popis statistička kategorija, te poručila da nema potrebe da se od toga pravi nacionalno pitanje.

– Nikako ne smijemo da zaboravimo da smo živjeli u ambijentu koji je kreirao režim Demokratske partije socijalista (DPS) gdje se ljudi nijesu mogli slobodno izjasniti – kazala je Vukićević.

Đurović: Popis je političko pitanje, zbog asimilacije Srba u Crnogorce

Poslanik DF, Dejan Đurović kazao je da popis u Crnoj Gori predstavlja političko pitanje,

– U procesu razbijanja srpskog naroda u bivšoj Jugoslaviji, kreatorima projekta glavno oružje postaje popis stanovništva. Dominantna srpska svijest u Crnoj Gori na kraju i posle II Svjetskog rata je mijenjana kako bi se Srbi preveli u Crnogorce i da se novostvorena nacija odvoji od srpske. Ovo je rađeno u početku tako, da kreatori projekta iz KP govore da su Crnogorci i Srbi isto te da je to zbog federelizacije Jugoslavije. Ovo je onda razrađivano kroz partijske instrukcije, kvaziobrazovanje, radio i TV sadržaj – rekao je Đurović.

Damjanović: Trenutno nemamo političku stabilnost za popis, realno za godinu dana

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović kazao je da je Vlada utvrdila zaključke koje je dostavila parlamentu.

– Zaključak četiri je definisao da će se period popisa utvrditi u saradnji sa Parlamentom – rekao je Damjanović.

– Ovo je vid uvažavanja i potrebe da vlada ne prejudicira datum održavanja popisa. On ne može biti održan kad su izborne kampanje. Ne može biti održan ni u ljetnjim ni zimskim mjesecima. Bilo bi poželjno da bude održan u situaciji elementarne političke stabilnosti. Mi je trenutno nemamo. Objektivno iz ove vizure stvaramo uslove da se on sprovede nakon nekog vremena – rekao je Damjanović.

On je kazao da je realno, da bi popis morao da bude održan u oktobru ili novembru naredne godine.

– Pola godine je neophodan period za pripremu državnih organa i lokalnih samouprava i da se kroz stabilnost i političko okruženje, dobro je da imamo period da se spremimo – rekao je Damjanović i najavio da će sprovođenje popisa koštati pet miliona eura.

Riječ je prema njegovoj ocjeni ključna aktivnost za Monstat.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
22.11.2022-14:11 14:11

Popis treba da bude popis a ne politicko pitanje, slobodno i jasno. Svuda u svijetu se na popisu postavlja pitanje nacije i vjeroispovjesti.

marco1951
22.11.2022-17:13 17:13

Damjanovicu dje ides,popis je statistika ne politoka,jelusicka dje ceš emigrirati,ni sama neznaš,aleksicu doktore emigriran kod picoustog i svi ostali iz palamentarne vecine

Nacertanije
22.11.2022-18:06 18:06

Srbija ce uloziti ogromna finansijska sredstva, izvrsice nevidjenu medijsku i propagandnu agitaciju preko TV i radio kanala, novina, portala, popova SPC, ruske i BIA agenture i svoje pete kolone ovde. Cilj je da broj Srba bude sto veci i da nakon popisa pokusaju da izvrse internacionalizaciju svega toga da bi eventualno promjenili Ustav i od gradjanske i sekularne napravili drzavu naroda sa SPC kao jedinom i drzavnom crkvom. Nakon toga i ulaska u otvoreni balkan zapocece sa zestokom anti NATO kampanjom radi izlaska CG iz tog saveza i odrzavanja eventualnog referenduma o tome. Put u EU je vec zaustavljen i… Pročitaj više »