Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić smijenjen sa mjesta predsjednika Skupštine

Većinom od 43 poslanika izglasan dnevni red. Za raspravu o smjeni Bečića glasao i pokret URA

Poslanici crnogorskog parlamenta smijenili su danas predsjednika Skupštine Aleksu Bečića.

Za smjenu su glasali 43 poslanika, a protiv 36. Pored opozicije, za smjenu su glasali poslanici koalicije Crno na bijelo. Nakon smjene predsjedavanje Skupštinom preuzeo je potpredsjednik Strahinja Bulajić (DF) kao predstavnik najbrojnijeg poslaničkog kluba među potpredsjednicima.

Inicijativu je potpisalo 38 poslanika opozicije Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno, a iz Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP) kazali su da neće podržati prijedlog da se smijeni Bečić. Kako je ranije najavljeno, Građanski pokret URA će prije početka sjednice Skupštine odlučiti kako će se izjasniti o razrješenju predsjednika Skupštine Crne Gore.

Na početku sjednice Bečić je prepustio da sjednicu parlamenta vodi potpredsjednica Branka Bošnjak.

TOK RASPRAVE

Nastavljena sjednica. Glasaće se javno.

Nakon skoro šest sati završena je rasprava o smjeni predsjednika Skupštine Alekse Bečića. Rasprava je završena dužim patetičnim obraćanjem Bečića. Predsjedavajuća je proglasila pauzu od deset minuta kako bi se obavile pripreme za glasanje. Podsjetimo, za smjenu Bečića neophodna je prosta većina prisutnih poslanika.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je, u završnoj riječi, rekao da je ova sjednica pokazala ono na šta je sa Demokratskom ukazivao.

– Tek će dani pred nama potvrditi sve ono što su imali priliku da čuju građani – kazao je Bečić.

On je rekao da je 23. septembra položio zakletvu da će poštovati Poslovnik i Ustav Crne Gore da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori.

– Tu riječ sam održao i ponosan sam na to. Obećao sam neke ciljeve koje će za četiri godine izvršiti ovaj saziv. Ponosan sam što nakon godinu i po dana mogu reći da je najveći dio tih ciljeva 10 procentno ostvaren – dodao je Bečić.

Nije mu sporno, kako kaže, što je podnijeta inicijativa za njegovu smjenu.

– Ja sam neko ko je bio dugogodišnji opozicionar. Znam šta je značilo i kako je bilo biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima. Osjetio sam šta znači politički revanšizam. Zato kada sam došao na ovu funkciju želio sam da pokažem svojim primjerom, prema zaposlenima u ovom visokom domu, da je prošlo to vrijeme. Zato sam ponosan zato što niko za godinu i po dana nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vjere ili nacije. Kasnije sam kao javni funkcioner prošao mnogo toga. Vode se krivični postupci da sam praćen, prisluškivan, fabrikovane su mi afere, vodio sam dugogodišnje sudske sporove i na kraju pobjeđivao sam. Tako da ne očekujem od bivšeg režima i opozcije da navija za moje rarješenje – naveo je Bečić.

Inicijativa je za njega bila realna, ali ga je iznenadilo jedno.

– Ali nije mi jasno zašto nije bilo jedne rečenice: “Kolega Bečiću, našli smo podršku i u redovima većine, u onima koji su nas pobijedili 30. avgusta i prosto hoćemo zbog tih političkih kalkulacija da Vas smijenimo” – dodao je Bečić.

Prema njegovim riječima, apsurno je reći da se smjenuje predsjednik parlamenta zato što nije postignuta dvotrećinska većina za izborne reforme i deblokadu v.d. stanja u oblasti tužilaštva.

– Odmah će vas neko pitati: “A je li to produkt ovog saziva parlamenta?” Reći ćete: “Ne, to je nasleđe ovog parlamenta”. Pa zašto onda nijeste pokrenuli inicijativu za smjenu ranijeg predsjednika parlamenta? Reći ću vam, zato što bi to bilo apsurdno – dodao je Bečić.

Zabrinjava ga, kaže, put kojim ide Crna Gora jer nijesu bitna kadrovska rješenja u pravosuđu već okupljanje oko nekog broja koji znači neku političku trgovinu.

– Više bih volio da se okupljamo oko rješenja, a ne da se bavimo oko političkih kalkulacija i trgovina – istakao je Bečić.

Dodaje da je davao sve od sebe.

– Na mnogo toga sam ponosan, mnogo sam naučio, ali zbog čega sam žalostan je što sam vidio da mnogi pojedinci i političari usmjeravaju politiku od trenutka i onome što je profitabilno, ne žele pogledati u prošlost da vide da li su i oni sami nekad bili u poziciji onoga koga danas kritikuju – naglasio je Bečić.

Nimanbegu je odgovorio Kneževiću da će se demantovati kad-tad.

– Ono što imamo u Crnoj Gori, vi danas omalovažavate. Mi smo išli naprijed od 1990. Sjećam se kad je u Podgorici trebalo razmisliti da li ćete se predstaviti kao Genci, ili Goran. Vi to niste doživljavali – naveo je Nimanbegu.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da je izlaganje Nimanbegua dokaz da Skupština liči na psihijatriju.

– Vi ishvaliste Aleksu Bečića, samo što ga ne zvaste za kuma, niste podržali inicijativu, ali ćete glasati za njegovu smjenu. Gdje je tu principijelnost, ljudskost i tačnost? Imam osjećaj, gospodine Nimanbegu da su Vas progubili iz 20godišnje kome i da su Vas sad uveli u Skupštinu, čas tamo čas ovamo. Aja znam da ste bili tamo, potpredsjednik Skupštine i koalicioni partner DPS-a. Milan Knežević i DF neće doći na Vaše makar ga kokotom orali, niti Vi možete da nas prevaspitavate na način na koji mislite da može da se realizuje politička prevara – rekao je Knežević.

Poslanik Force Genci Nimanbegu ponovio je da će glasati za smjenu Bečića, ali je pojasnio zašto je jedini poslanik opozicije koji nije potpisao inicijativu za rarješenje predsjednika parlamenta.

– Uradio sam to iz dva osnova: iz ljudskog jer se nije znalo na koji način ćemo ići naprijed. Aleksa Bečić je pokazao razumijevanje za manjinske politike. Drugi je politički razlog – tada je u meni bilo nade da Demokrate mogu biti dio budućeg rješenja. Ali dijalog nije postignut. Jasno je da padom Vlade Krivokapića, pala cijela koalicija. Ona se urušila, ne našom zaslugom, ali mi kao opozicija težimo tome da oformimo vlast koja će voditi Crnu Goru naprijed – objasnio je Nimanbegu.

On je rekao da je ova Vlada vjerovatno pala na Cetinju koje svima mora biti upozorenje.

Milačić je konstatovao da je Joković nakon izlaganja “pobjegao” skupštinske sale, kao i u petak kada se glasalo o nepovjerenju Vladi.

– Ali ostaće upamćeno da su određene kolege iz početne parlamentarne većine, dok se dešavala najveća istorijska izdaja u Crnu Goru, pričali o intrigama i neistinama o meni – rekao je Milačić.

On je optužio Jokovića da je jedan od rušilaca Vlade.

Poslanik SNP-a Vladimir Joković kazao je da je Milačić promijenio sve ideologije.

– Molim svakoga da one koji nikad nikoga nijesu izdali ni prodali, one koji su se zakleli za crkvu na Trojčindanskom saboru, da nam ne govore kako ćemo – rekao je Joković.

Poslanik Prave Marko Milačić odgovorio je Radunoviću da će ih uvijek pozivati na proteste zbog građana.

– Sjećate li se 25. decembra kada je dan prije početka litija donijet Zakon o slobodi vjeroispovijesti. I tada sam vas pozivao da izađete na litije, i tada nijeste izašli i tada ste gušili narod – naglasio je Milačić.

On je poručio da je DF u političkom smislu “kumovi” memoranduma i ove izdaje.

– Ko je rušio Vladu? Vi. Takođe, priča da su policajci zaključavali marice – to je na nivou Informera i medija koje sada kontrolišete – dodao je Milačić.

On je optužio DF da zloupotrebljavaju srpstvo.

– Nijesu Vam valjali Vesna Bratić, Aleksandar Stijović, Zdravko Krivokapić, a sada ćete ih od blata praviti – naglasio je Milačić.

On je kazao da je DF ostao dužan Pravoj Crnoj Gori 200.000 eura.

– Radunović se bavio intrigama i nečijim ženama. Neka Vam je srećno rušenje Vlade i Skupštine – poručio je Milačić.

Poslanik DF-a Slaven Radunović poručio je Marku Milačiću da ne proziva Front za proteste, kao i da će znati sva Crna Gora za poteze tog političkog saveza kad donese odluku.

– Policajci su zaključavali marice po Podgorici da ne biste Vi uskočili. Vama je lična promocija na prvom mjestu, a nama nije. Mi ne izlazimo na proteste da bi branili nečije fotelje, a naročito ne članova porodice.

On je istakao da je Milačić sa trećeg mjesta je dobio na listi “Za budućnost Crne Gore” potrčao i napustio klub poslanika čim je došlo do prvog najblažeg spora između DF-a i premijera Zdravka Krivokapića.

– Jer je premijer gledao da obezbijedi da nema većine za smjenu i najlakše mu je bilo sa jednim poslanikom. I od tog dana generalni sekretar Vlade je gospođa Milačić – naveo je Radunović.

Poslanik Prave Marko Milačić pozvao je poslanika GP URA Miloša Konatara da objasni na šta je mislio kada je izjavio da su oni izgubili, ako Bečić ostane na čelu Skupštine.

Poslanik Prave Marko Milačić kazao je da je na sceni prevrat.

– Kada djelovi parlamentarne većine mijenjaju vlast sa opozicijom to se zove politička korupcija i izdaja. Tek ćete slušati takve riječe kolege iz Ure. Mi više nemamo parlamentarnu većinu, ona je pala u petak. Ovo je samo dodatak. Šta još vi treba da uradite da shvatite, nema više razgovora sa Urom- naveo je Milačić.

Poslanica Ure Božena Jelušić kazala je da manjinska vlada ne znači povratak DPS-a na vlast.

-Nije primjereno da nas optužuju za nešto što nije istina. Vidjetećete u narednim danima. Bilo je nemoguće ne biti protiv politike DPS-a prije izbora. Našoj grupaciji crkva ništa nije pomogla, pomogla je DF-u, možda Demokratama, navela je Jelušić.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović kazao je da se tokom rasprave vidjelo sve o čemu su pričali prethodnih mjeseci.

-Svi znaju da je Bečić problem za novu koaliciju. Znate li kako se to zove o onome što smo pričali prije izbora – to je izdaja i prodaja volje građana Crne Gore- naveo je Krapović.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da se fingiraju razgovori u okviru vladajuće većine.

-To potvrđuje prepiska sa Vajber grupe Ure, u kojoj se navodili da im Bečić smeta zbog pravljenja većine sa DPS-om. Sve je to prekrajanje izborne volje- naveo je Koprivica.

Dodao je da je smjena Bečića i smjena parlamentarne većine.

-Abazović je spreman da zabije svakom nož u leđa radi šačice vlasti- rekao je Koprivica.

Poslanik DF-a Predrag Bulatović je rekao da ne crta, već skida mete sa predsatvnika manjina.

– Vi, kao predsjednik Bošnjačke stranke treba da mi zahvalite. Ako Demokrate, SNP, Drmos i ovi koji nemaju Eskobara žele u manjinsku vladu sa UROm, a da je mi podržimo, hoćete li ući u vladu? Je li to znak multietičnosti i odvorenosti – odgovorio je Bulatović.

Poslanik BS-a Ervin Ibrahimović odgovorio je Bečiću da je amandmansko rješenje te partije bilo mnogo bolje.

,,Čuvajmo se oštrih riječi jer ovo gledaju građani. Naučimo se grešaka iz istorije, nemojte crtati mete manjinama, nemojte podizati tenzije”, poručio je Ibrahimović.

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić kazao je da se snažno zalagao da izmijeni Poslovnik i da jedno potpredsjedničko mjesto bude zagarantovano za poslanika iz manjinskih stranaka.

,,Nakon toga smo čuli da je to usvojeno kao amandman Bošnjačke stranke. 23. decembra 2020. godine grupa od pet poslanika, predstavnika pet poslaničkih klubova parlamentarne većine podnijela izmjene i dopune Poslovnika, a za ovlašćenog predstavnika ovlastila Moma Koprivica. U tom prijedlogu je predložena i normirana ova norma koja omogućava da jedno potpredsjedničpko mjesto pripadne nekom iz manjinskih partija. 28. decembra smo razmatrali taj akt, došaop je amandman BS-a kojom su tražili da taj potpredsjednik bude iz reda manjinske partije koja je najviše glasova osvojila na parlamentarnim izborima. Međutim, imajući u vidu sa poslanici BS-a nijesu prisustvovali kad se glasalo o predlogu akta, nije ni razmatran njihov amandman već je prihvaćeno ono što je bilo stanovište predlagača da potpredsjednik Skupštine iz manjinskih partije bude onaj koga predlože svi poslanici koji dolaze iz manjinskih partija”, poručio je Bečić.

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Predrag Bulatović kazao je da mu se ne sviđaju svi politički potezi Bečića, ali da ne postoje razlozi za njegovu smjenu.

– Gospodine Bečiću moram da kažem da ste bili dobar predsjednik i da nijednog razloga za Vašu smjenu nema. Nijeste prekršili Poslovnik, smiješno mi je naprosto da Aleksa Bečić nije evropski političar, nađite nešto kreativnije. Gospodo potpisnici, POSP je glasovima evropskih parlamentara odao priznanje ovom čovjeku – rekao je Bulatović.

On je istakao da je Bečić jedini pokrenuo parlamentarni dijalog, “osporavan upravo od onih koji će da formiraju manjinsku vladu”.

– Notorna neistina koja se čula u obrazloženju predlagača vezano za Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu. Cijenjeni Strahinja Bulajić je sve činio da započne dijalog, koji su kočili DPS i njegovi sateliti – dodao je Bulatović.

Prema njegovim riječima, ovo nijesu odluke koje mire, već dijele Crnu Goru.

On je naveo da mogu postojati samo politički razlozi za smjenu Bečića.

– Da se unutar parlamentarne većine obnovi dijalog i da se kaže: “Gospodine Bečiću, počinjemo ispočeka i Vaša funkcija je u raspodjeli”. Vi ste rekli da Vam do funkcije nije stalo i da se možemo dogovarati – poručio je Bulatović.

On, kako navodi, nije riječ o manjinskoj, nego koalicionoj vladi.

– Ako GP URA napravi manjinsku vladu njom će se iznevjeriti volja građana. Ako Abazović uradi ovo što je namjerio, neće on biti niti političar, niti državnik – kazao je Bulatović.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da će ta stranka glasati za razrješenje.

– Iako se poslovnički radi o tajnom glasanju vjerujem da neće biti neprincipijelnih dogovora i da će doći do smjene zakonodavne vlasti – rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, najveća zamjerka Bečiću je što je iz političkih i partijskih razloga zaustavio evropske integracije Crne Gore.

– Bez obzira na pojedine lične konflikte sa Bečićem, koji su uobičajeni u parlamentarnoj demokratiji, smatra da je naročito u posljednje vrijeme tehnički korektno vodio Skupštinu uz neke manjkavosti na polju međunarodne saradnje poslanika, zloupotrebe Parlamentarnog kanala itd – naveo je Popović.

Vjeruje, kako je rekao, da ćemo uskoro birati novog predsjednika, ili predsjednicu skupštine.

– Iskreno, volio bih da to bude neka od poslanica, mnogo su mudrije, suptilnije od nas poslanika, da se ponovi situacija iz 2001. godine, kada je poslanica Vesna Perović iz Liberalnog saveza vrlo uspješno vršila funckiju predsjednice parlamenta – poručio je Popović.

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar kazao je da su ranije predložili izlazak iz krize konceptom formiranja evropske manjinske vlade.

-Izašli smo sa tim konceptom jer smatramo da je Crnoj Gori neophodno pomirenje kao i povećanje životnog standarda- naveo je Konatar,

Kazao je da su predložili manjinsku vladu kako bi se ubrzale reforme na putu ka EU.

-Crna Gora nema vremena da čeka i ako idemo ka izboru nove vlade mi u Crnoj Gori nemamo luksuz da postoji šum ili blokada saradnje između Skupštine i buduće vlade- rekao je Konatar.

Ponovio je da je u manjinskoj vladi neće biti DPS-a.

-Crna Gora smo svi mi i ne možemo ostati vječito podijeljeni 41/40- rekao je Konatar.

Kazao je da je prepiska koja se pojavila na društvenim mrežama iz jedne od Vajber grupe Ure autentična.

-Ja sam ponosan što se ta prepiska pojavila jer nijeste mogli da vidite nijednu ružnu riječ za naše političke protivnike- rekao je Konatar.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Vladimir Joković apelovao je na sve da se smire strasti.

-Nije sudnji dan niti ovog parlamenta niti bilo čije karijere. Gospodine Bečiću imali smo više razloga da vas ne izaberemo nego da vas smijenimo. Razumijete našu poziciju- kazao je Joković.

Dodao je da nema razloga da glasaju za smjenu Bečića.

-Ali, kada pričamo o svemu što se dešavalo mislim da smo od početka iznevjerili volju građana. Niko nije glasao da budu ministri oni koji su bili i da ne budu oni koji su učestvovali na izborima- naveo je Joković.

Kazao je da ništa nije dogovoreno o manjinskoj vladi.

-Svi ti spiskovi koji se pojavljuju ko će biti premijer, a ko ministar, nijesu tačni- rekao je Joković.

Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je da građani ne treba pretjerano da slave ali ni da padaju u depresiju nakon pada Vlade.

 

-Parlamentarna većina mora da se restartuje na pravim osnovama. Na nečemu što je građanska i evropska Crna Gora- naveo je Radulović.

Kazao je da je inicijativa za smjenu Bečića besmislena.

-Aleksa Bečić je dobar čovjek. U kontekstu dešavanja koje smo i mi sami opstruirali, najviše se napredovalo ovdje i on je najviše napredovao. Sa njegovom smjenom taj put do Brisela biće trnovitiji a možda i nedostižan- naveo je Radulović.

Poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić kazala je da su Demokrate umjesto evropske pozicije preuzeli desne pozicije uz populistički diskurs.

-Predsjednik parlamenta je svoju državnu poziciju koristio za partijsku, do mjere da su internet platforme Skupštine pretvorene u platformu za promociju Demokrata i njihovog predsjednika- kazala je Strujić Harbić.

Dodala je da Bečić nije pokrenuo dijalog u parlamentu sa ciljem mirenja podijeljene Crne Gore.

Poslanik Demosa Miodrag Lekić kazao je da je protiv smjene Bečića iz više razloga.

-Uloga DPS-a u ovom procesu je još iza kulisa i nije poznata. U institucionalnom smislu je pogrešno da se bavimo smjenom predsjednika Skupštine. Nijesam pobornik protesta, ali oni su realnost i desiće se. Imajte u vidu da mi sada nemamo Vladu koja je stabilna. Ulazimo u riskantnu situaciju ako hoćemo da “obezglavimo” i Skupštinu- rekao je Lekić.

Poslanik Socijaldemokrata Damir Šehović kazao je da su imali dobru saradnju sa Bečićem.

-Onda se postavlja logično pitanje zašto to činimo? To radimo iz jednog razloga principijelnog – parlamentarna većina koja je izabrala Bečića više ne postoji. Ta većina je prestala da postoji u petak i bilo bi neprirodno da većina koja je izabrala premijera i predsjednika parlamenta Bečić ostane na toj poziciji- pojasnio je Šehović.

Dodao je da nakon izglasavanja nepovjerenja Bečiću, Crna Gora ulazi u novu fazu u kojoj nema pravo na grešku.

-To znači da treba se formira nova evropska većina od 49 poslanika koja će značiti da ćemo lakše doći do željenih reformi. Što se SD tiče da bismo bili dio te većine, moramo oko nekih stvari da se dogovorimo- rekao je Šehović.

Poslanik DF-a Milan Knežević kazao je da mu je suđeno da koga je god predložio smjenjuju djelovi doskorašnje većine sa DPS-om.

-To znači da u sljedećem sazivu ne bi bilo dobro da bilo koga predlažem- naveo je Knežević.

Kazao je da je DF spreman za dogovor i nakon smjene Bečića u okviru postojeće većine.

-To ja naša obaveza zbog građana koji su nam dali podršku. Svi smo na predizbornim skupovima govorili da nećemo praviti nikakve aranžmane sa DPS-om. Zato očekujem da pokažemo odgovornost i državničku spremnost i da sačuvamo izbornu volju u okviru većine- precizirao je Knežević.

Prema njegovim riječima, nije suština priče funkcija Bečića.

-Svađao sam se sa mnogima ali to nije razlog da ne sjednemo za sto nakon sjednice. DPS smo porazili na izborima i nemamo pravo da ih vratimo. URA ne može da relativizuje činjenicu da smo pobijedili na talasu litija i dominantno srpskog naroda. Još jednom vas pozivam da budete dio dogovora koji će značiti poštovanje izborne volje- kazao je Knežević.

Dodao je da ako se iznevjeri izborna volja doći će do protesta u svim gradovima.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković, u ime predlagača, kazao je da je logično da opozicija podržava smjenu vlasti.

-Prethodnih 14 mjeseci često smo govorili da je to period izgubljen za Crnu Goru. Izgubljeni jer smo vidjeli kako su se ponašali. Taj proces je prolazio nadgornjavanjima i ucjenama. Izgubljeni su jer je Crna Gora došla u veliku krizu. Tu odgovornost jednaku imaju i čelni ljudi izvršne ali i zakonodavne vlasti- naveo je Živković.

Dodao je da u parlamentu nije pokrenut dijalog o ključnim procesima.

-Drugu stvar zbog koje smo podnijeli inicijativu je i reforma izbornog zakonodavstva. Tu nije ništa urađeno. Ne mislim da je samo odgovornost u toj oblasti na predsjedniku parlamenta, ali on je najodgovorniji za dijalog koji je izostao- naveo je Živković.

Kazao je i današnje zasjedanje važno jer se, kako je dodao, pokazuje odgovornost prema građanima.

-Smjenom Vlade Zdravka Krivokapića doveden u pitanje i legitimitet predsjednika parlamenta. DPS će glasati za razrješenje Bečića i za smjenu svih segmenata vlasti koje ne žele da budu dio rješenja i ubrzavanja procesa pristupanja Evropskoj uniji- poručio je Živković.

14:43 Sjednica parlamenta je nastavljena nakon pauze.

Bošnjak je dala pauzu od pola sata kako bi na Kolegijumu bio dogovoren dalji način rada. Uvodni dio obilježila je polemika među poslanicima DF i Demokrata i poslanika URA Miloša Konatara. DF je predložio da se sjednica o smjeni Bečića odloži do petka kako bi se pokušao napraviti novi dogovor. To su odbili URA i DPS koji insistiraju da se danas završi rasprava o smjeni Bečića. Bečić koji često učestvuje u polemici pokušava da odbrani svoju poziciju nudeći dogovor i oprost pokretu URA uz poruku da će mirno prepustiti funkciju. Njegova partija Demokrate, ipak, najavljuje da će u slučaju smjene Bečića “dići cijelu Crnu Gore na noge”.

Konatar je poručio Bečiću da nema nikakvog razloga za nervozom.

-Ako ste već citirali Marko Miljanova a onda govorili sve suprotno, ne vidim potrebe za tim. Nemojte da branite izbornu volju 20.000 građana koji su nas glasali. Dozvolite nama da branimo tu volju- naveo je Konatar.

Kazao je da je juče Bečić rekao da je spreman da se izvini građanima.

-Ne treba da se izvinite građanima, nego nama- kazao je Konatar.

Bečić je kazao da se vidjelo da postoji većina da se razriješi sa mjesta predsjednika Skupštine.

-Vjerujem da vam je kolega Konatar odagnao sve sumnje. Ja i Konatar se znamo duže nego ja i Abazović. Poštovani kolega Konatar, ako će kad biti Marko Miljanov biće to danas. Vidjeli ste koliko je meni stalo do moje funkcije. Ali mi je stalo do izborne volje građana. Pokazao sam odgovornost. Tvrdili su mnogi da ću opstruirati, uvijek sam bio na braniku poštovanja i Ustava i Poslovnika- naveo je Bečić.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković pozvao je da se poštuje Poslovnik i dogovor sa sjednice Kolegijuma predsjednika.

-Sve drugo bismo smatrali opstrukcijom. Vidjeli smo da je parlamentarna većina pokušala da se dogovori i nije uspjela, zato je ovo pokušaj opstrukcije- naveo je Živković

Šef poslaničkog kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar kazao je da poštuje stav Bečića da nema ništa protiv da se raspravlja o razrješenju i da brani svoje dostojanstvo.

-Ali i ja imam takođe obavezu da branim dignitet i dostojanstvo potpredsjednika Vlade i predsjednika Ure. Kada je bila priča o smjeni Abazovića iz DF-a su kazali da će to podržati. Niko od nas ih nije prozvao izdajnicima i dilerima. Ne mislim da je korektno nekoga nazivati izdajnikom, korumpiranim čovjekom a onda reći neću da glasam za njegovu smjenu. Da znam da je Abazović i “I” od izdajnika i da je korumpiran ja bih glasao za njegovu smjenu istog momenta- naveo je Konatar.

On je dodao da bi trebalo da se danas nastavi sjednica o usvojenom dnevnom redu.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović kazao je da bi odgađanje bilo kršenje Poslovnika.

-Usvojen je dnevni red, sjednica se može odložiti do pola sata, ali sjednica vanrednog zasjedanja mora danas završiti- naveo je Popović.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da kada su krenuli da razrješavaju vicepremijera Abazovića, bez obzira na sve izrečeno, nije mu trebalo ni pet sekundi da odluči da glasa protiv.

-Kada bi me neko pitao da li sam za razjrešenje bilo kog funkcionera koji je izabran na bazi dogovora većine i izborne volje, odmah bih rekao da sam protiv. Kad mene neko pita da li sam za koaliranje sa DPS-om za to mi ne treba ni pet sekundi- naveo je Bečić.

Kazao je da sve može dozvoliti, osim dvije stvari.

-Da izdam one koji su mi dali povjerenje, i da se neko igra sa mojim imenom. Apsurdno mi je da nekom treba vrijema da li je spreman da sačuva izbornu volju građana. Ako je nekome potrebno neko vrijeme od pet, deset minuta da se razabere i odluči da li će ostati unutar parlamentarne većine, ali neka druga igranja sa mojim imenom neću dozvoliti- naveo je Bečić.

Šef poslaničkog kluba DF-a Slaven Radunović kazao je da je Crna Gora na prekretnici.

-Posebno je ugrožena izborna volja građana. Ne mislimo da je ovo što je posljednjih dana izrečeno u većini da ne smije da bude razlog da ne možemo razgovarati i vratimo na kolosjek. U ime poslaničkog kluba DF-a tražim da se sjednica pauzira i da damo prostora dijalogu i da se sjednica nastavi u petak u 12 sati. Da sjednemo i još jednom razgovaramo i sve svoje ljutnje i strahove razriješimo, jer nijesmo bilo ko. Nijesmo bilo ko, već ljudi koji imaju odgovornost ove države- naveo je Radunović.

Poslanici su se prozivkom izjasnili o dnevnom redu. Za raspravu o smjeni Bečića bilo je 43 poslanika, dok je protiv bilo 37. Za glasanje o inicijativi glasali su poslanici pokreta URA.

Šef poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović tražio je da se o dnevnom redu izjasne prozivkom.

-Onaj koji danas glasa za dnevni red ujedno je i glasao i za razrješenje predsjednika i formalizaciju koalicije sa DPS-om. Mi to nećemo dozvoliti i za slučaj smjene i uspostavljanja nove većine cijelu Crnu Goru dižemo na noge- naveo je Bogdanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

12 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Haso
07.02.2022-12:28 12:28

Na sve su spremni ova zla CETNICKA!

Bosna
07.02.2022-13:29 13:29

Sjeverne Koreje i CRNE GORE -VLADA  skola KIM JONG-UN slicna ka jaje jajetu  Ovaj Becic oce silom da VLADA Nikad vise ne dozvolimo da nam CRNU GORU UNISTAVAJU KAO OVA CETNICKA VLADA!

Bosna
07.02.2022-13:58 13:58

Ovaj Bogdanovic ka DRAZA MIHAJLOVIC drzi govor Mi to nećemo dozvoliti i za slučaj smjene i uspostavljanja nove većine cijelu Crnu Goru dižemo na noge- naveo je Bogdanović. Cetnice Bogdanovicu prosla su ta tvoja Drazina vremena kad ste mogli CIJELU CRNU GORU DA PALITE I UNISTAVATE ! Oces da dizes cijelu CG na Noge da rusite i palite to lazes da cete moc- ima nas mnogo vise koji ce mo ti stat na tvoj rep pomahnitali i braniti je od takvih Cetnika kod VUCICA  pa tamo pali i rusi !

COL
07.02.2022-14:11 14:11

Poštovani gospodine Bečiću kad smijenjeni morate biti uradite to muški ka LJUBO ČUPIĆ, da vas pamte po hrabrosti, a ne po nečem drugom.

Cicvara
07.02.2022-15:36 15:36

Aktuelno uh slomih Televizor Ovaj dosadni stari Lekic pola rijeci pojede dok izgovori tako da nista ne poveze sta prica -Micite ga u Penziju !

Crnogorka
07.02.2022-15:46 15:46

Cetnik Saranovic dajte mu inekciju protiv BJESNILA vrijedja i prijeti!

MUSTAFA
07.02.2022-17:47 17:47

Nema tih majki maniskih naroda koje bi dale nekog da bude pod cizmom ovih ZLIKOVSKIH CETNIKA kad se ovo razbjesni nedaj boze sa njima u koaliciju!

Mrkla noc
07.02.2022-18:51 18:51

NEMA NISTA LJEPSE GLEDAT I SLUSAT NEGO KAD SE CETNICI IZMEDJU SEBE TUKU I SVADJAJU EEEE OCI POVADILI!

KEEKEEEC
07.02.2022-19:36 19:36

Ponosan si sto si smijenjen zato sto nijesi znao da je vodis nacionalisticki aj polako kuci jesili bio ponosan na 5 septembar kad si nas ranjavao i trovao na CETINJU!!

KEEKEEEC
07.02.2022-19:48 19:48

Ponosan si sto si Cetnikusu Bratic stavio za Ministarku zlo koje je mrzjela sve sto je Crnogorsko aj ne opravdavaj se znamo ko si i stosi ADIO ADIOOOOOOOOO Bole cemo bez tebe zivjet!

KEEC
07.02.2022-19:49 19:49

DAJ PREKIDAJTE VISE OVG DOSADIJO JE I SALI SKUPSTINSKOJ!

Mrs-Mrs
07.02.2022-19:52 19:52

PLACI MALA PLACI HEHEHEHEHEEHHHHEEEE OJ HAHHHAHAAA DA JE VJECNA CG NOCAS NA CETINJE POVEDITE BECICA I DEMOKRATE DA IM POKAZEMO STA SU NAM URADILI 5 SEPTEMBRA TRAG VAM SE UTROO I NIKAD SE NE VIDJELI NECEMO VAM ZABORAVIT 5 SEPTEMBAR SPLACINE CETNICKE!!