Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Popović: Neophodno smanjiti menstrualno siromaštvo, krenimo sa dobrim evropskim praksama

Poslanici raspravljali o Predlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Predlogu zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Tokom nastavka Treće sjednice Drugog redovnog, jesenjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore poslanici su raspravljali o Predlogu zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost i Predlogu zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Raspravljajući o Predlogu zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, predlagač poslanik Andrija Popović iz Liberalne partije kazao je da se ovaj predlog tiče legalizacije kanabisa u zdravstvene svrhe.

Kako ističe, istraživanja su dokazala da kanabis pomaže u liječenju teških, onkoloških bolesti, zbog čega je potrebno usvojiti ovaj predlog na plenumu.

Poslanik Srđan Pavićević (CIVIS) kazao je se određenoj grupi pacijenata mora omogućiti jedan ovakav lijek. On je, međutim, iskazao dozu zabrinutosti kazavši da je mentalitet našeg društva takav da dobru ideju pretvorimo u njemu suprotnost.

“Postoji jedna doza obazrivosti prema ovoj ideji i lijeku tako da smo na odboru predložili određene amandmane. Dogovorili smo se da ova čitava priča startuje od prvog februara 2023. a da za ovo vrijeme iskristališemo priču oko onosnvih stvari pri administraciji, a to je nadzor i kontrola. Da li u Crnoj Gori postoji adekvatan sistem i institucije koje mogu da sprovedu pravi nadzor je pitanje za širi broj sagovornika”, poručuje Pavićević.

Vladimir Dobričanin (DF) smatra da je zakon nepripremljen i van saglasnosti struke sročen, ne treba da bude usvojen jer se njime ne legalizuje ljekovita supstaca, već cjelokupna materija koja, tako, može biti zloupotrebljena što predstavlja rizik.

“Ovaj zakon ne bi usvojila ni Evropa, jer je jako opasan i nije planski rađen”, kaže Dobričanin.

Predlagač Andrija Popović kazao je da je sličan prijedlog zakona podnio Skupštini prije osam godina.

”I tada je bila priča da treba da se uključi struka. Naravno od toga nije bilo ništa. Ovo je još jedna tabu tema koju je teško u Crnoj Gori u ovom momentu dovesti na svjetlost dana”, kazao je Popović.

Nakon što je iscrpljena rasprava o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, o kojem će se poslanici izjasniti naknadno, Skupština je prešla na Predlog zakona o dopunama zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Predlagač Andrija Popović, kazao je da se predlog tiče smanjenja stope PDV-a za menstrualne potrepštine žena.

”Ovim predlogom nastojimo da utičemo na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i da idemo u korak sa dobrim evropskim praksama država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije. Primjenom opšte stope PDV-a zanemaruje se činjenica da je u pitanju osnovni proizvod koji je ženama u reproduktivnoj dobi neophodan za vođenje zdravog, dostojanstvenog i normalnog života. Važećim zakonom o PDV-u, menstrualne potrebštine su tretirane kao bilo koji proizvod i nisu prepoznate kao proizvod koji je esencijalan. Menstrualni ciklus nije stvar izbora već prirodni proces i kao takav zahtijeva dostupnost odgovarajućih higijesnkih potrebština”, kazao je Popović.

Popović vjeruje da je ova tema nepravedno zanemarena.

On dodaje i da zabrinutost izaziva činjenica da Crna Gora nema podataka o menstrualnom siromaštvu na osnovu kojih bi se utvrdilo stvarno stanje.

”Povećanje cijena na globalnom tržištu nije zaobišlo ni menstrualne potrepštine pa su poskupjele oko 27 odsto. U nemalom broju slučajeva žene su primorane da štede na osnovnim sredstvima te da iznalaze zamjene i kupuju neadekvatne proizvode čime se ugrožava njihovo zdravlje ali i dostojanstvo”, objašnjava Popović.

plaćaju porez od 21 odsto kao da je u pitanju luksuz

Poslanica Tamara Vujović kazala je da svaka žena tokom života ”krvari oko šest godina”.

”To je njena biološka odlika. Tokom života žene potroše oko 5.000 eura na potrepštine i plate oko 1.000 eura poreza samo zato što su žene. Žene plaćaju 21 odsto poreza na ove potrepštine kao da je u pitanju luksuz a ne osnovne potrebe. Predlog je svrsishodan i ukazuje na jednu dobru intenciju predlagača da se smanji menstrualno siromaštvo, poboljša dostojanstvo menstrualnog perioda i omogući dostizanje pune jednakosti”, kazala je Vujović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Pe Pera
07.12.2022-13:08 13:08

A zato je milo spremio jedno dva tri šlepera vutre, da bi pomogao bolesnima, a?