Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Krivokapić: Na potpisivanju Ugovora sa SPC nije bio nijedan Crnogorac, Abazović: Čujete li vi sebe?!

Na današnjoj sjednici konstatovan je prestanak mandata direktoru Uprave prihoda i carina Radu Miloševiću

Godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji bi trebalo da bude objavljen sljedeće sedmice, bio je tema koja je dominirala na današnjoj sjednici Vlade. No, često je bilo raznih digresija – od nacionalnih i crkvenih, sve do toga kome je koji datum važniji.

Vlada očekuje izvještaje kompanija zbog potencijalne energetske krize

Tokom utvđivanja dnevno reda, ministar finansija Aleksandar Damjanović je tražio da se verifikuje prestanak mandat direktoru Uprava prihoda i carina Radu Miloševiću koji je juče podnio ostavku iz, kako je naveo, moralnih obaveza a tokom istrage o švercu cigareta. Za v.d. direktora Uprave predložio je Vladimira Bulajića.

Potpredjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović saopštio je da je naloženo privrednim kompanijama u sektrou energetike da za sedam dana dostave informacije Ministarstvu kapitalnih investicija o riziku poslovanja i analizi s obzirom na to kolika je cijena energenata.

Premijer Dritan Abazović kaže da je cilj i povećati transparetnost u kompanijama.

Informacije su i ranije tražene, ali neke kompanije nisu dostavile izvještaje.

Upravljačka struktura u kompanijama mora znati da im je prioritet ono što Vlada traži, bila ona u tehničkom mandatu, ukazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković.

“Vlada ispunjava sve svoje obaveze. Ukoliko nastane energetska kriza, ljudi će da targetiraju Vladu. Onda bi upravljači preduzeća podnosili račune Vladi. Ako neće, biće adekvatno sankcionisani”, poručio je Abazović.

Nizak procenat ispunjenih obaveza na evropskom putu, stiže Izvještaj EK

Kad je posrijedi evropski put, čekamo izvještaj Evropske komisije. To je rekla potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović. “Procenat realizovanih obaveza je 28 odsto, za ostale obaveze imamo tri mjeseca da ih ispunimo. Imamo 157 nerealizovanih obaveza. Ne pamtim ovako nizak stepen realizacije”, istakla je Marović.

Tokom sljedeće nedjelje očekuje se izvještaj EK, saopštila je Marović. “Imala sam uvid u dokument, najproblematičniji dio su politički kriterijumi i Poglavlje 23. Ton je negativniji u tom dijelu nego što bi trebalo… u ostalim djelovima je napredak uglavnom zabilježen a ponegdje i stagnacija”, navela je Marović.

Čeka se Zakon o porijeklu imovine, da li su za kašnjenje krivi Podgorica ili Brisel?

Abazović je na sjednici kazao da Zakon o porijeklu imovine nije usvojen je EU više od šest mjeseci nije poslala odgovor. “Kako da ga usvojimo”, pita se Abazović i dodaje: Proces je dvostran ali ne umanjujem našu odgovornost”, poručio je Abazović.

“Ako postoje bivši službenici Uprave policije koji mogu da založe milion eura za slobodu svog sina iz zatvora,  a imali su platu 800 eura… tu nastupa Zakon o porijeklu imovine”, rekao je premijer.

Zakon o projeklu imovine je dobio pozitivne komentare EK, uskoro će biti na Vladi a u parlamentu u novembru, saopštio je ministar pravde Marko Kovač.

“Imamo lošu komunikaciju sa Ministarstvom evropskih poslova. Ministarka Marović bi trebalo da lobira da neka mišljenja dobijamo brže iz Brisela”, smatra Kovač.

Mišljenja EK se dugo čekaju, odgovorila je Marović. “Kritika na račun MEP je opravdana i uvažavam je ali zamislite da lobiramo za sve zakone… koliko bi to zaposlenih zahtijevalo”, kaže Marović i poziva sve da ubrzaju sprovođenje obaveza na EU putu.

“Treba nam veća politička stabilnost. Oni koji izazivaju nestabilnost, treba da snose odgovornost. Ima onih koji rade i isporučuju rezultate”, istakao je Abazović i poručio:

“Još nisu prošle ni dvije godine od promjene vlasti, nismo ni pola od ustavnog mandata Vlade a urađene su tektonske stvari. Očekujem da, kad prođu četiri godine, bićemo bolji nego što smo danas, to je tektonska promjena. Važno je što piše u Izvještaju EK ali to neće biti nešto različito od ranijih godina.”

Krivokapić: Nazadujemo na EU putu, najgora ocjena do sad

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić kaže da podržava Marović. “Nije ogledalo krivo ako je naša slika takva kakva je”, rekao je.

“Bilježimo nazadovanje i nikad gore rezultate. Ko je kriv, raspravićemo, saopštio je Krivokapić. Dobili smo najgoru ocjenu do sad, dodao je on.

“Imali smo političke i nacionalne progone iz struktura”, kazao je Krivokapić.

Odogovorio je Abazović: “Te teze su opasne, znam da su vama imanentne. Niko nije imao namjeru da mijenja pregovoračku strukturu po nacionalnoj osnovi”.

“Ne možemo zavarati sebe ni javnost. U polici postoji samo priča o cvrčku i mravu. Možete svirati, guslati dok je ljeto… bojim se da mi samo guslamo a narodu stiže zima…”, naveo je Krivokapić.

Dodaje da su u izvještaju EK najgore političke ocjene.

Abazović ističe da smo i dalje lider u EU integracijama. Da smo ispunili neke obaveze, danas bi pričali o završnim mjerilima, dodao je premijer.

Opet rasprava o Ugovoru sa SPC

Krivokapić je kazao da je Abazović Vladi “nametnuo oktroisani Ugovor sa SPC kao istorijsku temu na koju je upozorila EU i time je srušio Vladu.”

Temeljni ugovor nije dio AKI-ja, nego unutrašnje pitanje CG, ističe Abazović.

“Potpisali ste ugovor u prisustvu 30 svještenika i 4 predstavnika iz Vlade, nije bio nijedan Crnogorac”, rekao je Krivokapić.

Čujete li vi sebe što pričate, pitao je Abazović. “Ne možete sjednicu Vlade da pretvarate u nacionalistički skup”, kazao je Abazović.

Krivokapić smatra da je potpisivanje Ugovora zaustavilo evropski put dok Abazović tvrdi da nije.

“Evropske integracije nisu zaustavljena zbog Ugovora nego zbog nekih političkih subjekata”, rekao je Abazović.

Pitanje Ugovora se opet aktiviralo pred 23. oktobar, pred izbore, kaže premijer.

“Već 24. ovo pitanje niko neće pominjati. DPS neće pominjati ni tokom kampanje jer su vidjeli da im ne odgovara”, kazao je Abazović.

Joković je rekao da “kao što je nekima važno ono što je bilo 21. maja 2006., tako je nekima važno ono što se potpisalo u avgustu ove godine.”

Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Raško Konjević podsjetio je na zabilješku koja se i prije mogla čuti na sjednicu Vlade a gdje se navelo kako u briselskim krugovima nije postojalo razumijevanje zašto se u ključnom pitanju za evropske integracije stavlja u fokus pitanje crkve.

“Bili smo upozoreni. Rezultat je negativan Izvještaj”, naveo je Konjević i dodao da smo skrenuli, izgubili fokus sa EU integracija. Vlada je, podsjeća, formirana da bi taj put bio ubrzan.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kaže da može na sjednici Vlade samo da se priča o zvaničnim dokumentima EU a ne internim razgovorima.

“Vlada je pala jer neko nije mogao da izdrži da da osnovna prava i slobode narodu koji je konstitutivan”, naveo je Šćekić.

Abazović je poručio da “neće dozvoliti da se pravo bilo kojeg naroda namjerno suspenduje”.

Adžić i Konjević o kriminalnim aktivnostima

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kaže da se pokušava da se imputira ovoj vladi ono što prošle nisu uspjele da urade. “Pokušavate ovoj vlasti da imputirate kriminalne aktivnosti. Iza ove Vlade će ostati rezultati a koji su već za ova 4 mjeseca veći od svih ranijih Vlada”, kazao je Adžić Konjeviću.

Ne imputiramo vam mi kriminalne aktivnosti nego SDT, odgovorio je Konjević.

Ocjena Evropske komisije za Crnu Goru je 3

U završnoj riječi, Marović je rekla da ni u Poglavlju 23 nije zabilježeno nazadovanje ali da žali što nije bilo više rezultata. Za to je okrivila parlament jer nisu izabrali nosioce opravosudnih funkcija.

“Srednja ocjena je 3. Nismo izgubili EU šansu, neće Brisel okrenuti leđa od Zapadnog Balkana”, navela je Marović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ej bre
06.10.2022-12:32 12:32

Dritko je car.

Ama dokle
06.10.2022-15:22 15:22
Reply to  Ej bre

…car hiljage i taksirata….

KLEMENTINA
06.10.2022-12:35 12:35

Krivokapić čuje sebe, no nevidiš ti sam sebe ni u komunikaciji ni u ogledalu, kad se vidiš biće kasno.

Ej bre
06.10.2022-14:03 14:03

Klementina ,ne razumem tvoj komentar. Objasni jer te vrlo cenim.