Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Crno na bijelo predlaže manjinsku vladu: U njoj ne mogu biti DF i DPS, a mogu je podržati svi

Nudimo da mi formiramo manjinsku vladu, sa željom da konsenzus bude što širi i bude najmanje na nivou 49 poslanika. Cilj je da odblokiramo put ka EU - poručio je Abazović

Vladajuća koalicija Crno na bijelo predložila je danas koncept za rješenje političke situacije u Crnoj Gori koji podrazumijeva formiranje manjinske vlade. Njihova ideja nije vremenski ograničena, ali u toj koaliciji vjeruju da bi do kraja radne sedmice trebalo očekivati stavove svih političkih partija.

Model

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da su obavili mnogo konsultacija u prethodnom periodu i da su donijeli odluku da predlože model manjinske vlade koju, kako je kazao, može da podrži svako, ali da u njoj nema mjesta za Demokratsku partiju socijalista i Demokratski front.

-U Vladi Crne Gore koju bi mi formirali, manjinsku, ako me pitate sa kim, mislim da bi oni koji su potpisnici memoranduma imali prioritet u onome što bi bilo upit prema njima, ne aludirajući da oni to žele ili ne žele. Svi sa političkog spektra centra mogu da budu upitani. Mislim da u ovom trenutku, logično je, da za DF i DPS ne bi bilo mjesta u manjinskoj vladi – kazao je Abazović na pres konferenciji koalicije “Crno na bijelo”.

Ako njihov prijedlog ne uspije, kako je dodao, kao opcija ostaje raspisivanje izbora i vraćanje mandata građanima.

– Mi smo 30. avgusta ostvarili istorijski cilj i nakon toga nisu stvari iste. Razbijeni su svi politički monopoli. Ne dijelim mišljenje razočarenja radom Vlade, mislim da je uradila mnogo stvari – rekao je Abazović uz ocjenu da je propustila da uradi pojedine stvari zbog nedostatka podrške koalicija parlamentarne većine- ističe Abazović.

Od početka su, ističe, podržali Vladu maksimalno.

– Kao odgovorni ljudi koji pokušavaju da iznalaze rješenja odlučujemo da vodimo proaktivnu politiku. Nikada nećemo podržati bilo kakav politički kukavičluk, sjutra da bude izglasavanje nepovjerenja vladi poći ćemo u opoziciju, ali ćemo voditi proaktivnu politiku. Svaki kamen koji je veliki nije mogao nas da promaši u toku velike galame na političkoj sceni Crne Gore. Mi nudimo model kao moguće rješenje, niti ga kome namećemo, niti insistiramo da se podrži. Nudimo da mi formiramo manjinsku vladu, sa željom da konsenzus bude što širi i bude najmanje na nivou 49 poslanika. Cilj je da odblokiramo put ka EU – poručio je Abazović.

Glavni odbor Građanskog pokreta URA je, naglasio je, jednoglasno podržao model manjinske vlade.

-Da podrži vladu može svako, ali da uđe u nju – nisam siguran. To će vrijeme pokazati – naveo je Abazović.

Ako njihov koncept dobije podršku, Abazović kaže da inicijativu o izgalsavanju nepovjerenja Vladi mogu pokrenuti kad god.

Ako, kako dodaje, ne dobije podršku “neka inicijativu podnese ko god hoće” i u tom slučaju će, prema njegovim riječima, podržati vladu do kraja mandata, odnosno 2024. godine.

– Za ministre postojeće vlade biće mjesta ako se ja budem pitao. Možda neko ne bi sam želio, ali ne postoji nikakav problem – kazao je Abazović i dodao da štiti svoje kolege.

Dodaje i da je ova Vlada uradila mnogo dobrih stvari, a zbog parlamentarne većine nije uspjela da uradi više.

-Navijam da nas podrži Demokratski front i Demokratska partija socijalista- kaže Abazović.

Kako je kazao, svaka vlada dobija podršku za nešto što radi.

-Kad se izgubi podrška, ide se na izbore. Treba li da zaključamo parlament Crne Gore? Neka svako bira. Bilo bi fenomenalno da nas podrže i DF i DPS, ali da li je to realno sumnjam – naveo je Abazović.

Ekspertska vlada se pretvorila u suprotnost

Predsjednik CIVIS-a Srđan Pavićević kazao je da se ideja ekspertske Vlade pretvorila u svoju suprotnost jer nije ni približno realizovala ono što se od nje očekivalo, i da takvoj politici i stagnaciji ne mogu da daju podršku.

On je na pres konferenciji koalicije “Crno na bijelo” koju čine CIVIS i GP URA kazao da se zalažu za manjinsku Vladu koja će biti dovoljno prostrana za svakog ko dijeli njihove ideje.

-Naša su vrata širom otvorena. Što se tiče ovih drugih, smatram i apelujem da shvate da smo na pragu stvaranja Vlade nacionalnog preporoda i pomirenja. Ona podrazumjeva da jedan drugome budemo brat a ne naprijatelj. Sve naše razlike treba da ostavimo u domenu naše intime a da se prema državi ponašamo shodno zakonima i ustavu- istakao je Pavićević.

Dodaje da smatra da dovoljno zrelosti, hrabrosti i elementarnog poštenja nose svi sa kojima ima dobre odnose.

-Smatram da svi učine sve što je u njihovoj moći da podršku ovoj Vladi daju na bazi koncentracione podrške, da je daju svi. Sve mimo toga je farsa, uvod u dezintegraciju i put u ništa, ovo je jedini pravac- kazao je Pavićević.

On je kazao da je danas, nakon 13 mjeseci od promijene vlasti konstatovano da je dinamika promjena, tranzicije i kvaliteta tranzicije na nezavidno lošem nivou.

Koalicija ,,Crno na bijelo“ danas formuliše prijedlog izlaska iz političke krize.

-Teško da vidimo iskorak koji se od nas očekivao. Suočeni sa tom činjenicom, konfuzne hibernacije, mi više nismo imali pravo da to posmatramo zatvorenih očiju i nijemi. Takvoj stagnaciji ne možemo da damo zeleno svijetlo- kazao je Pavićević.

Dodaje da je Vlada eksperata bila autentična i originalna ideja u kontekstu razmišljanja da tranzicija bude što bezbolnija.

-Znajući kom narodu pripadamo znali smo da je pred nama period izazova i smatrali smo da je ta vlada bila dobar model da se smire strasti. Nažalost, ideja ekspertske Vlade se pretvorila u svoju suprotnost, odnosno od te ideje preuzet je samo naslov a onda je ta ideja promovisana u ličnom autorskom pravu onoga koji je voljom izbora dobio da je realizuje- istakao je Pavićević.

Kako je kazao, iz koalicije “Crno na bijelo” odlučili su se za novi potez za demokratsku evoluciju Crne Gore.

-Ovo nije ni malo ishitren potez, već je prošao analizu- istakao je.

Dodaje da je građanima 30. avgusta obećana nada, ali da nade sada nema.

-Mi moramo da tražimo model kako iz ovoga da izađemo. Vlada eksperata je propala ali moramo tražiti način kako da iz toga izađemo. I CIVIS i GP URA su jedinstvenog stava. Borićemo se do poslednjeg daha za našu ideju, koja je moderna, civilizovana, evropska i građanska Crna Gora- kazao je Pavićević.

On je istakao da šalju poziv svim demokratskim građanskim opcijama, da zauzmu što više crnogorskog političkog prostora.

-Samo takav prostor ostavlja sve manje prostora za ekstreme. Ekstremi će se naći na marginama naše stvarnosti, tamo im je mjesto jer nas ne vode nigdje- navodi Pavićević.

“>

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
17.01.2022-12:36 12:36

Svaka cast doktore -to je to !
sjajnog profesora dostojan sin !!

RIR
17.01.2022-15:34 15:34
Reply to  RIR

…povlačim pohvalu ….
doktor saznajem Četničina —AUF !
“kruška pod krušku —ali ako nije nizbrdica “
= nizbrdica !

COL
17.01.2022-13:23 13:23

Bješe li to onaj što ga jedva spasiše kazne zbog malverzacija na poslu…

gagi
17.01.2022-15:49 15:49
Reply to  COL

Upravo taj konj preletac “bez krila”ali vjest da sebe “velica”no takvih ka njega ima na stocni pazar oho ho.

Ivanisevic
17.01.2022-19:27 19:27
Reply to  gagi

Gagi vrlo si pismen ka da si diplomira sa šesticom na FCJK !

gagi
17.01.2022-15:48 15:48

Koje licemijerje od Albanskog cetnika “bilo bi idealno da ga podrzi DPS i DF”da bi bez njih napravio nekakvu slalameriju da se “koci na nevarena noga”greote od terijera iz Ulcinqno ako se desi da “napravite tu skalameriju”obavezno “jako mjesto spijuna za tu “ljudsku velicinu”Jankovica goveda Gnu a za Adzica on moze slobodno biti koordinator pedofilije ka Joanikije u SPC.

Ivanisevic
17.01.2022-19:22 19:22

Gagi džabeti što si pojača komentare,izgubijosi titulu kralja.Uzmi antidepresive ali batali lozu!

MiloVujovi
17.01.2022-22:23 22:23

Cus Manjinska vlada,sa Abguzovicem Adzicem Jelusickom Kantarom Mega izdajnici Svega Crnogorskoga i ovaj Pavicevic cetnik sa Dna Kace đece izdajnici iz URE zavrsili su posa za crkvu srbije i sada su za njih postali Otpad sto je i Ocekivano,Izdali su Crnu Goru i Crnogorsku Naciju,Prodali su i Prepisali Cijelu Nasu Kulturnu Bastin Nasu Povijest Nase Otete Hramove tj.Nasu Dusu,Najodgovorniji su za Zlocinacki Krvavi Pir i Bombaski Napad na Cetinje koje u svojih 550.g.Nijedan Neprijatelj nije takvo Ponizio a i Mi ga Izdali bez ispaljenog fiseka,jedina Opcija su Novi izbori đe se Mi Moramo Udruziti u Jedan Puk Crnogorski i Vratiti… Pročitaj više »