Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

UŽIVO Sekulić: Nadam se skorom Zakonu o zaštiti građana Srbije koji rade u Vladi CG

Pratite nastavak Skupštine

Nastavljena je peta sjednice Skupštine. Na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima.

Na dnevnom redu su izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima.

U Skupštini je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

Prilikom svog izlaganja poslanik Branko Radulović istakao je da ministar Milatović, bio on odlazeći ili ne, ne zna mnogo o situaciji u kojoj se zadesio Kombinat aluminijuma. On je predložio da je potrebno, kako bi se KAP spasio, prekinuti pljačku crvenih boksita. Navodi da tu pljačku sprovodi tzv. “gospodin glazirani”, koji trenutno upravlja KAP-om.

Rekao je da je u narednom periodu potrebno sačuvati Kombinat aluminijuma, jer bez industrije Crna Gora, koliko god je razvijena turistički, ne može opstati.

Njegova poruka je: “Nemojte gasiti struju, spasite KAP!”

Kako kaže, tako je radila Slovenija, Slovačka, Češka, te da to mora sada uraditi i država Crna Gora.

Ministar Milatović, odgovarajući na pitanja poslanika, istakao je da je u prvih devet mjeseci svog djelovanja, zajedno sa svojim ministarstvom uspio da bruto državni dug sa 105% BDP-a na kraju ove godine svede na 85% BDP-a u bruto i neto iznosu.

Procenat nezaposlenosti je, kako tvrdi, i dalje u padu i da sada iznosi oko 17%, što je pad od 21% u odnosu na trenutak kada je aktuelna Vlada počela sa radom.

Branko Radulović, u proceduralnom obraćanju ministru Milatoviću, tvrdi da su legure aluminijuma i aluminijum materijali budućnosti, te da ovaj sektor ne smije biti ugašen u našoj državi.

“Posljednja nit spasa nam je aluminijum”, kaže Radulović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić reagovao je na izlaganje Milatovića i poručio da bez obzira na to što je nezaposlenost riješena zapošljavanjem po malim i srednjim preduzećima “po dubini i širini”, potrebno je sagledati i širu sliku naše države koju je pogodila pandemija i u kojoj je broj preminulih Kovid pacijenata u 2021. godini u konstantnom porastu. Ističe da, nažalost tragična, ova situacija utiče pozitivno na sliku i brojke nezaposlenosti u Crnoj Gori.

Poručuje da je zapošljavanje kojim se Milatović hvali nije tako čisto pred zakonom, s obzirom na to da su sa zeposlenima sklopljeni većinom ugovori o djelu.

Kako tvrdi, Crna Gora sada ima 9000 više nezaposlenih u odnosu na brojku prethodne vladu. Takođe, dodao je da nije za pohvaliti se da Ministarstvo Milatovića “dijeli tri litre ulja osobama u stanju socijalne potrebe”.

Poslanik Petar Ivanović iskazao je da odstupa od priče o Zakonu koji je danas na dnevnom redu, jer nema komentara na nešto što “ima tek devet riječi”.

“Ne sjećam se da ste raspisali nijedan veliki projekat, ni tender otkad ste stupili na funkciju. Vi ste sve projekte zapravo naslijedili”, poručio je Ivanović Milatoviću.

Dodao je da je Crna Gora prva država u Evropi kod koje je došao Aman, ali da je zasluga Milatovićevog Ministarstva samo to što je “Aman zatvorio vrata hotela na Svetom Stefanu”.

Ministar Milatović je u svom zaključnom obraćanju istakao da ove godine Crna Gora ima 700 miliona eura zarađenih samo od turizma, što je u odnosu na prošlu turističku sezonu značajno veća cifra. Podsjetio je da je prošlogodišnja zarada od turizma iznosila svega 140 miliona eura.

Istakao je da su dječiji dodaci ove godine, po prvi put, dostupni svoj djeci predškolskog uzrasta, te da Crna Gora ove godine raspolaže i prvim Fondom za inovacije.

U toku svog proceduralnog izlaganja, poslanik Raško Konjević se zahvalio ministru Milatoviću na tome “što ga pitanje KAP-a i sudbina 500 radnika ne interesuje”, te što je tu temu samo “prećutao”.

Poslanik Predrag Sekulić pohvalio je rad Ministarstva kada je u pitanju predlog Zakona o zaštiti zaposlenih građana Crne Gore koji su upućeni na rad u inostranstvo, ali da vjeruje da će Vlada uskoro predložiti Zakon o zaštiti građana Srbije koji rade po ugovoru o djelu za Vladu Crne Gore.

Istakao je da je prethodna vlada mnogo ulagala u razvoj Crne Gore, skoro milijardu eura u infrastrukturu, ali da je sve to “palo u vodu kada je došla nova Vlada”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve