Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Đukanović: Odnosi sa Poljskom jako dobri; Duda: Sasvim prirodno da se CG primi u EU

Đukanović je kazao da su odnosi između dvije države prijateljske

Naši odnosi sa Poljskom su jako dobri, a potencijal za njihovo unapređenje takođe je inspirativan – rekao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na konferenciji za medije povodom zvanične posjete predsjednika Poljske Andžeja Dude.

Ovo je, kako je istakao, prva posjeta od obnove nezavisnosti i to joj daje dodatni značaj.

– Odnosi između naše države su veoma prijateljska, saradnja otvorena i plodotvorna i ostvarujemo dobru saradnju u okviru NATO-a – istakao je Đukanović.

 

Posvećenost Poljske, prema njegovim riječima, namijenjena je čitavom Zapadnom Balkanu i zahvalni su da se u Varšavi razumije važnost da se nastavi politika proširenja i da se evropska budućnost učini doglednom.

– Zahvaljujući takvoj podršci Crna Gora je ostvarila članstvo u NATO-u i vjerujemo da ćemo biti prva sljedeća članica EU – rekao je Đukanović.

Važno je, kako je istakao, da razumijemo da je između stabilnosti i EU integracija znak jednakosti, a vjeruju da je put do pouzdanije stabilnosti put usvajanja sistema evropskog sistema vrijednosti.

– Ozbiljno razmišljamo o tome kako unaprijediti ekonomsku saradnju. Poljske kompanije su prisutne u Crnoj Gori, uglavnom u oblasti rudarstva – naveo je, pored ostalog, Đukanović.

Predsjednik Poljske je ocijenio da bi Evropska unija bila konkurentna mora primati nove države i sasvim je prirodno da se Crna Gora primi u EU.

– Poljska je pristalica politike proširenja i da se Crna Gora primi u EU. Već je došlo da integracije u NATO pakt, jer je Crna Gora član, i dobar je primjer za države u regionu i pokazuje koji smjer razvoja treba izabrati, koji je koristan za bezbjednost – istakao je Duda.

Nada se da će Crna Gora uskoro postati članica EU.

– Ne shvatam politiku evropskih država koje su usporile proces integracija. I to nakon Bregzita kada je jedna od država izašla iz EU. Misim da bi odgovor na to trebalo da bude primanje novih država – ocijenio je Duda.

Između Crne Gore i Poljske, kako je rekao, ne postoje nikakvi konflikti i negativni aspekti u saradnji.

– Drago nam je da sve više poljskih turista dolazi u Crnu Goru. Računam da ćemo u narednim godinama napraviti intenzivniju saradnju i da će Crna Gora biti još interesantnija poljskim turistima. Želim i da poljskih investicija bude više – kazao je Duda.

Pozvao je, kako je dodao, predsjednika Crne Gore da posjeti Poljsku.

– Nadam se da ćemo organizovati forum koji će promovisati Crnu Goru – naveo je Duda.

Razgovarali su, kako je dodao, o bezbjednosti i svim pojavama na Zapadnom Balkanu.

– Razgovarali smo i o krizi na granici Bjelorusije i Poljske. Bjeloruske vlasti guraju ljude na poljsku granicu gdje dolazi do nereda. Mi moramo štititi našu granicu od ilegalnih migracija – istakao je Duda.

U Crnu Goru je, kako je dodao, stigao i još jedan kontigent od 60.000 vakcina protiv koronavirusa.

– Uradiću sve da aspiracije Crne Gore ka članstvu u EU budu što prije realizovane – poručio je Duda.

Rusija i uticaj

Duda je naveo da mu je važno što je bio u prilici crnogorskom kolegi predstavio situaciju na bjelorusko – poljskoj granici i koje sve opasnosti mogu proisteći iz toga.

– Rekao sam da zbog pitanja vezanih za naše obaveze prema Evropi da ćemo mi štititi tu granicu i pružati humanitarnu pomoć. Pružamo pomoć i svima onima koji su prešli poljsku granicu. Za sada nijedna veća grupa migranata nije uspjela da uđe na teritoriju Poljske – naveo je poljski predsjednik.

Đukanović je kazao da postoji strah od ruskog hibridnog djelovanja, te da “mi to živimo posljednjih šest godina”.

– Cilj je da osujetu evropsku i evroatlantsku perspektivu Zapadnog Balkana. Taj front je u međuvremenu učvršćen zato što je ruski hibridni uticaj podržan od adresa u samom regionu. Crna Gora je uspjela da odoli tom pristiku, pokušan je državni udar sa ciljem da se spriječi ulazak Crne Gore u NATO i Crna Gora nastavlja putem učlanjenja u EU – istakao je Đukanović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Đukanović: Podržaćemo svaku inicijativu za smjenu Vlade, ovih dana ćemo je dodatno osmisliti | Skala radio
17.11.2021-14:59 14:59

[…] inicijativu dodatno osmisliti”, kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanja novinara na Cetinju nakon sastanka sa predsjednikom Poljske Andžejom […]