Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

LOKALNI IZBORI: DPS apsolutni pobjednik u Petnjici; Mandić proglasio pobjedu u Mojkovcu; Na Cetinju SDP ulazi u vlast

Na Cetinju DPS je osvojio najviše glasova 43 odsto, ali moraće da ima koalicionog partnera ukoliko budu željeli da formiraju vlast. Najlogičniji partner je SDP koji je osovojio 22 odsto (13 odsto na prošlim izborima) i SD-LP koji za sada imaju cenzus.

U Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju danas su održani lokalni izbori. DPS je ostvario apsolutnu pobjedu u Petnjici, gdje će imati 17 od ukupno 31 odbornika. U Mojkovcu neizvjesno, sve stranke su prešle centus. Najviše glasova osvojio je DPS oko 44 odsto, ali državna koalicija DF, Demokrate, Ne damo Mojkovac (lista bliska premijeru Zdravku Krivokapića) i Ujedinjena imaju 17 mandata. Međutim, pregovori oko formiranje većine biće vrlo složeni, jer su stranke vlasti u svađi.

Na Cetinju DPS je osvojio najviše glasova 43 odsto, ali moraće da ima koalicionog partnera ukoliko budu željeli da formiraju vlast. Najlogičniji partner je SDP koji je osovojio 22 odsto (13 odsto na prošlim izborima) i SD-LP koji za sada imaju cenzus. URA i Demokrate osvojile su 11 odnosno deset odsto glasova. Lista Stara garda LSCG dobila je povjerenje devet odsto građana.

Pratite LIVE BLOG na PORTALU AKTUELNO

Socijaldemokratska partija osvojila je tri puta više glasova u odnosu na prethodni saziv cetinjskog parlamenta, saopštio je nosilac liste te stranke, Nikola Đurašković.

Kako je pojasnio, riječ je o rastu sa 900 na preko 2.000 glasova.

– To je nesumnjivo najveći rast među svim akterima današnjih izborima. Posebno se zahvaljujem građanima koji su dali poseban šmek našoj listi. SDP je pokazao da su interesi građana i Cetinja iznad partijskih interesa, dali smo prostor stručnim ljudima i pokazali da nam je cilj depolitizovana i kvalitetna gradska uprava – kazao je Đurašković.

Kazao je da je SDP bio na braniku antiratne Crne Gore 90-ih, izborio nezavisnost države i njen ulazak u NATO i bio na njenoj strani 5. septembra.

Upitan sa kime će SDP u koaliciju na Cetinju, Đurašković je kazao da je sada vrijeme za slavlje, a da će se sjutra razgovarati o tome.

22:03 Ražnatović: DPS sa prirodnim koalicionim partnerima ima oko 70 odsto glasova na Cetinju

Miloš Ražnatović iz DPS Prijestonice obratio se javnosti.

“DPS je ostala najjači subjekat na Cetinju. Imamo oko 42-43%, vjerovatno ćemo imati neki pad u odnosu na ono što su bila naša očekivanja, ali očekujem oda će DPS biti i u naredne 4 godine biti okosnica Vlasti kao i do sada što je bila”, kazao je on.

Kako je dodao, proevropske snage osvojile su oko 70 % glasova.

“Imali smo ambicije da samostalno osvojimo vlast, to ovoga puta nije uspjelo, ali nadamo se da ćemo sa koalicionim partnerima uspješno vršiti vlast na zadovoljstvo svih građana Cetinja”, dodao je Ražnatović.

21:44 Prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora na Cetinju raspored mandata na Cetinju izgleda trenutno ovako: DPS- 15 mandata, SDP – 7 mandata, URA – 4 mandata, Demokrate -3 mandata, Stara garda LSCG – 3 mandata, SD 1 mandat.

21:45 Podaci za Mojkovac na osnovu 100 odsto obrađenih glasova. DPS 2398 glasova – 14 mandata, DF 1323 – 8 mandata, Demokrate 735 – 4 mandata, Ne damo Mojkovac – 349 2 mandata, URA 334 glasova 2 mandata, Ujedinjena 328 glasova – 1 mandat.

21:41 Na Cetinju, prema 79 odsto obrađenih glasova DPS osvojio 43 odsto, SDP 22 odsto, URA 11, Demokrate 10 odsto, Stara garda 9, SD-LP 3 odsto.

21:33 U Petnjici, na 90 odsto obrađenih glasova prema podacima DPS rezultati su sljedeći – DPS ima 17 mandata, BS 6, SPP 3, Demokrate 2, SD 2, SDP 1.

21:26 Lider Demokratskog fronta, Andrija Mandić saopštio je da je DPS izgubio vlast na danas održanim izborima u Mojkovcu.

– Došlo je do promjene vlasti. Formiraćemo je sa tradicionalnim koalicionim partenerima kojima čestitamo. Čestitamo budućnost Crnoj Gori i ovom gradu. Dobićemo novog gradonačelnika. Taj novi gradonačelnik biće naš mladi političar koji je zaslužio da postane prvi čovjek ovog grada. Vesko Delić je novi gradonačelnik Mojkovca – kazao je Mandić.

Nosilac liste “Ne damo Mojkovac”, Radonja Vuković kazao je ranije novinarima da je na osnovu 80 odsto prebrojanih glasova Demokratska partija socijalista izgubila vlast u Mojkovcu.

Kako on tvrdi, prema tom uzorku, DPS bi imao 14 mandata.

– Mojkovac kao i Crna Gora će da krenu putem oporavka, DPS će doživjeti poraz kao i 30. avgusta prošle godine – kazao je on.

DF je prema tim preliminarnim rezultatima osvojio sedam mandata, Demokrate četiri, a preostale tri opozicione liste po dva. Poručio je da od ostalih opozicionih aktera očekuju “najmanje izvinjenje za sve što su u predizbornoj kampanji radili protiv nas”.

21:25 Kraj Demokratske partije socijalista u Mojkovcu – naveo je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru.

Građanski pokret URA je, prema njegoivm riječima, duplirala glasove.

– Čestitam građanima Mojkovca na odlučnosti da promjene lokalnu vlast – rekao je Abazović.

21:23 Demokratska Crna Gora osvojila je osam procenata podrške birača na lokalnim izborima u Petnjici, saopštio je predsjednik stranke Aleksa Bečić.

-Potvrda naše građanske profilacije upravo rezultat u Petnjici. Demokrate zabilježile rast od oko 150% i ostvarile 8% podrške- napisao je Bečić na Tviteru.

21:18 Opštinske izborne komisije na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici danas nijesu dobile nijedan prigovor povodom regularnosti izbornog procesa. Biračka mjesta zatvorena su u 20 časova, a uskoro se očekuju i prvi nezvanični rezultati, koje će saopštiti predstavnici stranaka koje su učestvovale na današnjim izborima.

21:02 DPS ima apsolutnu većinu u opštini Petnjica, saopštio je nosilac liste Erol Muratović. On je saopštio da ta partija ima 17 od ukupno 31 odbornika.

-Danas u Petnjici je pobijedila Crna Gora. DPS ima apsolutnu većinu. Nastavićemo da vodimo opštinu. Smatram da nema poraženih pozivam sve da zajedno radimo za dobro ove opštine- kazao je Muratović za TVCG.

20:57 Za sad Socijaldemokratska partija ostvaruje sjajan rezultat na Cetinju – saopštio je na Tviteru šef medijskog tima ove partije Mirko Stanić.

20:50 Izborni materijal pristiže u Opštinske komisije, javljaju nam reporteri.

Opštinske izborne komisije na Cetinju, u Mojkovcu i u Petnjici očekuju kako će preliminarne rezultate današnjih lokalnih izbora objaviti do ponoći. Rezultati se očekuju iz štabova ranije, nakon 21 sat.

20:21 Prema nezvaničnim informacijama OIK-a, u Mojkovcu je do 20 sati glasalo 83% birača.

20:00 Zatvorena biračka mjesta u Mojkovcu, Petnjici i Cetinju. Izborni dan protekao bez većih nepravilnosti.

Prema podacima Opštinske izborne komisije Mojkovca do 19 sati glasalo je 80,23 odsto, odnosno 5.467 birača. Nije bilo prijavljenih nepravilnosti i incidenata na biralištima.

Na parlamentarnim izborima 2020. godine, izlaznost u Mojkovcu je bila 85.89 odsto, a na posljednjim lokalnim 2017. godine 83.57 odsto.

Na Cetinju je do 19 časova glasalo 63,8 odsto birača prema podacima koji su saopšteni Pobjedi iz OIK.

Prema podacima OIK Petnjica do 19 časova glasalo je 2.816 grđana, ili 44,96 odsto upisanih.

Liste

Glasačko pravo u Mojkovcu imalo je 6.814 birača. Tamo je, podsjetimo, u trci učestvovalo šest izbornih lista: Ujedinjena Crna Gora-Ujedinjeni Mojkovac, Ne damo Mojkovac, koalicija DPS-SD-LP, Demokrate, GP URA i Za budućnost Mojkovca.

Na Cetinju je potvrđeno osam izbornih lista, a glasačko pravo imalo je 13.753 birača.

Na izborima u Prijestonici učestvovale su: Stara garda LSCG, Ekološka Knjaževina Stara Crna Gora, Demokratska partija socijalista (DPS), Socijaldemokratska partija (SDP) i građani. U izbornoj trci na Cetinju bili su i Građanski pokret (GP) URA, Socijalistička narodna partija (SNP), Demokratska Crna Gora i koalicija Socijaldemokrate (SD) – Liberalna partija.

Sedam izbornih lista učestvovalo je na izborima u Petnjici, na kojima je pravo glasa imalo 6.264 birača.

U Petnjici su na glasačkom listiću bili Stranka Pravde i pomirenja, SDP, Socijaldemokrate, Bošnjačka stranka, DPS, Demokrate, SNP.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Neko tamoo
05.12.2021-20:20 20:20

A zapravo manje nego prije 4 god u mojkovcu hehe dostaje bilo srpske okupacije

MiloVujovi
06.12.2021-00:25 00:25

Vakat je vise i zadnja je Ura dase na izbore na Lokalnom i Drzavnom Nivou izlazi Ujedinjeni sa Jedinstvenom Listom “CRNOGORCI SVI ZA CRNU GORU” DPS ide vasionskom brzinom ka Dnu,poslije Dovođenja Crnogorske Drzave do ovog danasnjeg Sloma,DPS je izvrsio svjesno ili nesvjesno Samoubistvo,pustio je Krepalog popo i crkvu srbije Okupatorsku ilegalnu sektu da nas Sve Preveslaju umjesto dasu imali Muda da ih Ukinu(trebaju da UCE od Multicetnicke vlasti kako se Brutalno i Podmuklo Osvajaju Svoji Ciljevi po cijeni Ubijanja Crnogoraca kao glinenih Golubova) zastosu se Odavno Stekli Svi Pravni Uslovi dase Ukine,i na kraju Pustilisu vise od 120.hiljada srbijanskih… Pročitaj više »

đed
06.12.2021-00:42 00:42

Mladić proglasio pobjedu u Mojkovcu!

gagi
06.12.2021-06:25 06:25

U opstinama Cetinje i Mojkovac “prosrpske stranke” i njihovi privjesci nesto slave,a izgubili toliko da ce se “poklati izmedju sebe”ko ce u odbornike,dakle na Cetinju moze URA samo da “pusi”ostale procrnogorske stranke treba da formiraju vlast tako da se Sole Jankovic sa osnovnom skolom moze “pitati ka do sad”tj.nista,jer njima je “vazno”da je DPS u padu,no Sola jadnoga muci SDP i Nikola Djuraskovic,greote,o clanovima koji su sinoc bili uz Albanskog cetnika o tom potom(dio ljudi su ili narkomani ili fukare od fukara)to dobro znaju Martinovici koji nijesu ni rodjaci i slicni njima,a ima ih,bit ce ono sto i do sada… Pročitaj više »

Bot
06.12.2021-06:57 06:57

DPS je pobijedio samo u zaostalim krajevima, gdje je osnovna politika otići i napuštati zemlju bez želje načinjeti e uslovnom za život. Kod takvih koji ne žele da se bore za svoju dobrobit, kod takvih drps pobijeđuje.