Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Usvojen Zakon: Lokalni izbori najkasnije do 30. oktobra

Glasao je 61 poslanik, 45 za, 16 protiv, bez uzdržanih

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su Zakon o lokalnoj samoupravi, kojima je predviđeno da izbori u Podgorici i 13 opština budu održani u jednom danu, a najkasnije 30. oktobra.

Glasao je 61 poslanik, 45 za, 16 protiv, bez uzdržanih.

Prethodno je bilo predviđeno da se ti izbori održe 30. oktobra, ali je predlagač Miloš Konatar iz URE amandmanom naveo da to bude krajnji rak za održavanje lokalnih izbora.

Kako je protekla današnja rasprava pročitajte u tekstu ispod.

Bulatović: Pravo u Crnoj Gori prestaje da postoji, onda će sve biti dozvoljeno

”Usvajanjem ovog zakona, a očito će biti usvojen, pravo u Crnoj Gori prestaje da postoji”, rekao je Predrag Bulatović iz DF-a.

”A onda će sve biti dozvoljeno.  Ovome je prethodilo rušenje jedne parlamentarne većine i formiranje druge koja vraća DPS na vlast. Glavni akteri toga su URA i SNP. Protivnici ove Vlade moraju da ozbiljno razmisle o objedinjavanju vaninstitucionalne borbe protiv ove Vlade”, kazao je Bulatović.

Navodi da je aktuelnu Vladu formirala američka ambasada i Evropska komisije.

”Neophodno je naparaviti svih ljudi koji nijesu učestvovali ni u čemu da se borimo protiv kriminala i korupcije, koje su u sprezi za dijelom vlasti”, rekao je Bulatović.

Tokom polemika Dragan Ivanović iz SNP-a je rekao da je Predrag Bulatović svojevremeno istjerao Momira Bulatovića iz SNP-a.

Bulatović je rekao da Ivanovića treba ”locirati kao glavnog aktera pormjene izborne volje”.

”Nije Joković glavni, Vi ste glavni. A što smo Momir i ja imali politički i lično, to smo rješavali dok je Momir bio živ. Nemojte o tome, jer vama to ne pripada”, kazao je Bulatović obraćajući se Ivanoviću.

Bečić: Crna Gora pokazuje da je zemlja čuda 

Aleksa Bečić iz Demokrata je kazao da Crna Gora pokuzuje da je zemlja čuda i antidemokratskog ponašanja.

”Žao mi je da smo zapali u duboku krizu. Zemlja smo čuda jer smo svjedočili tome da su poslanici suprotno zakonu sazvali sjednicu i donosili nakrupnije odluke. Zemlje smo čuda je imamo partije koje imaju više ministara nego poslanika. Zemlja smo čuda jer ne mogu oni koji su dobili povjerenje građana na jednoj platformi, mijenjati tu platformu i tako varati građane”, kazao je Bečić.

Kaže i da onda ne treba da čudi što danas na dnevnom redu imamo ovaka predlog zakona, koji kako tvrdi ni po čemu nije slučan onome koji je predložen prošle gopdine.

”Tada sam sazvao sastanak povodom tadašnjeg predloga, a sada nije bilo nikakvog dijaloga”, dodao je Bečić.

”Ovo je direktan udar na dijalog vlasti i opozicije sa jedne strane, a sa druge strane predstavlja paničan bijeg od izbora. Niko od suda naroda neće pobjeći, uvjeren sam da ćemo imati i vanredne parlamentarne izbore”, rekao je Bečić i ponovio da će ukoliko se ovaj predlog usvoji i stupi na snagu, Demokrate povući iz odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Pejović: Imamo neuređen izborni sistem, svi smo za to pomalo krivi

Daliborka Pejović iz DPS-a smatra du su pomalo svi krivi zato što ova priča još traje.

”Upravo oni koji sada najviše kritikuju rješenje, nijesu pokrenuli to pitanje. Imamo izborni sistem koji nije uređen niti se izgleda ima namjera da se on uredi. Nema više priče o dijalogu, plašim se da ga moramo tražiti na nečemu drugom. Stalno se kuka o materijalnom statusu građana, a jesmo li čitali da izbori koštaju od 5 do 11 miliona eura. U nedostatku adekvatne većine trebamo barem doći do jedne tačke objedinjavanja izbora. Zato ću uz sve rezerve glasati za ovaj predllog”, kazala je Pejović.

Brajović: Čućemo sve argumente za i protiv i na osnovu njih se opredijeliti 

Ivan Brajović iz SD-a je podjećajući da su bili i protiv izbora Vlade i predjsednici parlamenta, ali ćemo se prema njima odnositi kao izabranim predstavnicima građana.

”Slažemo se svi da je dobro da imamo izbore u jednom danu, a to je i interes građana. Najbolje bi bilo da do toga dođemo kroz zajednički rad na odboru. Očigledno ovdje za to nema spremnosti, jer da je ima to se moglo završiti i u prošlom sazivu parlamenta”, kazao je Brajović.

On se nada da su predlagači dobro promislili o predlogu zakona.

”Čućemo argumente i jedne i druge strane, i za i protiv ovog predloga, a opredijelićemo se prema onome što vidimo da je najbolje za interes građana”, rekao je Brajović.

Radulović: Sudnji dani pred nama, uhvatila nas je spirala samouništenja

Branko Radulović iz PzP-a je čestitao izbor predsjednici Đurović, jer nije bio na sjednici na Cetinju.

”Nijesam bio, jer nijesam htio sam da idem”, kazao je Radulović i dodao da voli da ide na Cetinje.

”Da sam išao rekao bih im da nije dolično onako se odnijeti prema djeci. Fukarski je prevati pjesme koje pjeva Tompson”, kazao je Radulović.

Poručio je da su pred nama ”sudnji dani za Crnu Goru i za svijet”.

”Uhvatila nas je spirala samouništenja, Crna Gora je u čeljustima kriminogenog režima, sprege kriminala, policajaca, pravosuđa i političke vrhuške, koja i danas njom upravlja”, rekao je Radulović.

On je pozvao na povlačenje predloga zakona i potom dogovor o izbornim pitanjima.

Vuksanović Stanković: Predlog zakona ustavan jer je u javnom interesu

Draginja Vuksanović Stanković iz SDP-a je prigovorila poslanicima Demokrata zato što predsjednicu parlamenta zovu poslanicom.

”Ona je i za vas predsjednica, ako poštujete državu. Ali vi pokazujete da je ne poštujete”, dodala je Vuksanović Stanković.

Na to je poslanik Boris Bogdanović rekao da Danijela Đurović za njih ostaje poslanik, a ne predsjendik parlamenta. ”Jer ste izabrani na nelegalno sazvanoj sjednici parlamenta”, kazao je Bogdanović. Njegov partijski kolega Vladimir Martinović je rekao da na mjestu na kome sjede Danijela Đurović, može da sjedni bilo ko od poslanika.

”Ovo je za nas kvazi Vlada, a vi ste za nas poslanica Đurović”, rekao je Martnović obraćajući se predsjednici parlamenta. Za razliku od demokrata, poslanici DF-a su tokom sjednice kazali da je za njih Danijela Đurović predsjednica parlamenta.

Vuksanović Stanković je govoreći o predlogu zakona i premjedbama javnosti da je neustavan, kazala da je ovaj predlog upravo u skladu sa Ustavom.

”U skladu je sa javnim interesom koji je iznad bilo kog zakona”, poručila je Vuksanović Stanković.

Bogdanović: Dio bivše vladajuće većine sada su sluge DPS-a i 21 miliona 

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović je ponovio optužbe na račun nove Vlade, nazivajući je pučističkom.

”Mi imamo cilj da vas spriječimo u gaženju Ustava, crnogorske časti i obraza i izborne volje građana. Obećamo građanima da ćemo vas zbrisati. Ovaj zakon je dokaz vašeg kukavičluka.  Cirkusanti su predložili ovakvu nakazu od zakona”, kazao je Bogdanović i rekao da je ”dio prošle vladajuće većine sada sluga DPS-a i 21 miliona”.

”Ako ovaj nakazni zakon proizvede pravne posljedice, to je kraj bilo kakavog dijaloga. U tom slučaju svi poslanici Demokrata u odboru za izbornu reformu podnijeće ostavke”, najavio je Bogdanović.

Poslanik SNP-a Dragan Vukić je rekao da njegova stranka podržava predlog, koji je kako ističe u interesu građana.

”Glasamo svi u jednom danu”, rekao je Vukić.

Radunović: Poenta je svega da se izbori sada ne održe

Poslanik DF-a Slaven Radunović je podsjetio da oni nijesu bili na sjednici na Cetinju jer je sjednica, po njemu, bila nelegalno zakazana.

”Takođe razlog je to što su kamenovana djeca zbog pjevanja srpskih pjesama, a to niko nije osudio. Tako ćemo se odnositi prema Cetinju dok se tamo ne čuje glas razuma”, naveo je Radunović. Govoreći o predlogu zakona rekao je da je bilo volje, to se moglo uraditi odmah.

”Poenta je svega da se ti izbori sad ne održe. Razumijem da ovo nije pravi momenat za novu većinu, ali ne mogu da razumijen da to tražite i za opštine u kojima je prinudna uprava, konkretno Budvi i Tivtu”, kazao je Radunović i pozvao da se makar ta dva grada izuzmu iz predloga.

On je pozvao na rat protiv organizovanog kriminala, ocjenom da je bivši GST krio dokumentaciju i štitio kriminalce, među kojima ima i, kako je naveo, policajaca.

”Neki policajci su glavni kriminalci u Crnoj Gori. To je Crna Gora DPS-a”, rekao je Radunović i naveo da DF neće dozvoliti da se mimo njih DPS bira ponovo VDT, Ustavni sud i Sudski savjet.

”Ako ovo sa Europolom bude amortiziovano, biće vam uska Crna Gora”, poručio je Radunović.

Sekulić: Argumenti protiv ovog predloga ne piju vodu

Predrag Sekulić iz DPS-a je rekao da je ovo interes građana, te da postoji politička volja da ovo postane dio zakonskog okvira.

”Ustav ne govori o mandatu lokalnih uprava, tako da ovdje nije u pitanju ustavnost ovog predloga. Mandat i prema zakonu odbornicima traje do izbora novog saziva. Čini mi se da nijedan argument koji se čuo protiv ovog zakona ne pije vodu. Ako ste se zalagali za odlaganje izbora ranije, nema razloga da sada budete protiv ovog rješenja. Takođe, jedno od rješenja koje će se naći na dnevnom redu odbora za izborno povjerenje biće da mandat odbornicima traje četiri godine”, rekao je Sekulić.

Konatar: Ovaj predlog nije novost, Demokrate i DF isto to tražili krajem prošle godine

Obrazlažući predlog Miloš Konatar iz URE je rekao da će se njime svi lokalni izbori planirani za ovu godinu održati u jednom danu.

”Osim toga što je potreba građana i društva da ne budemo non-stop u izbornoj kampanji, imamo i izvještaj evropskih partnera koji navode da uprkos međupartijskom sporazumu o izborima u jednom danu, lokalni izbnori se održavaju jedni za drugim. Zbog toga ova predlog nije ništa novo ni javnosti ni parlamentu, jer smo isti tekst imali i ranije u novembru, kada su DF i Demokrate, SNP, Crno na bijelo predlagali odgađanje izbora na Cetinju, Mojkovcu i u Petnjici”, rekao je Konatar. On je najavio da se ako je to problem, može ukloniti odredba 30. oktobru kao datumu izbora.

”Naš interes je da Crna Gora ne bude stalno u kampanji”, zaključio je Konatar.

Na to je reagovao Momo Koprivica porukom da nije problem u datumu već u samom predlogu dopuna zakona. Koprivica se tražeći riječ predjsednici parlamenta Danijeli Đurović obratio kao poslanici.

Koprivica: Ovo je antizakon i akt bez presedana

Poslanik Demokrata Momo Koprivica izjavio je da je na matičnom odboru bio protiv ”jer je na taj način iskazao svoje mišljenje na taj antizakon”.

”Ovo je akt bez presedana, jer se ne radi o objedinjavanju već o odgađabhu izbora. Ni zakondavac ni parlamentarna većina nemaju pravo na sve. Ovom uvredom za riječ zakon se čak fiksira i datum”, rekao je Koprivica obrazlažući zašto je kao član odbora za politički sistem izdvojio mišljenje.

Na početku sjednice predsjednica parlamenta Danijela Đurović saopštila je da su novi poslanici, shodno izvještaju DIK-a, Bogdan Božović, Mehmet Zenka, Suljo Mustafić i Adnan Striković.

Na dnevnom redu današnjeg zasijedanja su i zakonske izmjene kojima bi se omogućilo smanjenje akciza na gorivo i poreza na dodatu vrijednost za osnovne životne namirnice. Takođe, poslanici će raspravljati i o izmjenama Zakona o državnoj upravi kojima je predviđeno da ministarstva mogu imati najviše tri državna sekretara.

Sjednicu parlamenta možete pratiti uživo:

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Safet
05.05.2022-12:53 12:53

Ovijem Cetnickim Okupatorima iz usta izbacuju otrov koji smrdi po tri dana- ovih nakznih splacina koju prdu izbacuju da ih slusat niko vise ne moze!

Crnogorka
05.05.2022-13:32 13:32

Demokrate splacine SAMO su za ptosut da ste bili dobri ostali bi na vlast!

Cetinje
05.05.2022-14:54 14:54

DOBRICANINA IZBJEGLICU TREBA VRATIT NA KOSOVO  NISTA GA NE RAZUMIJEMO  OSILILA SPLACINA CETNICKA!Doveli ste ovu drzavu BRE  BREBRE!