Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

UZIMA OD GRAĐANA Milačić traži da Vlada izdvoji skoro pola miliona eura za izgradnju Amfilohijeve biblioteke

U saopštenju Prave Crne Gore se navodi da je mitropolit  crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je iza sebe veliku biblioteku koja sadrži više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa, među kojima su i publikacije i naslovi iz njegovog bogatog stvaralaštva, njegovi brojni zapisi, ali i djela drugih autora, izdanja na brojnim svjetskim jezicima i iz svih krajeva svijeta, koja je on brižljivo prikupljao cijelog svog života

Predsjednik Prave Crne Gore i poslanik u Skupštini Crne Gore Marko Milačić, podnio je danas u skupštinsku proceduru amandman na Predlog budžeta za 2022. godinu, kojim se predviđaju novčana sredstva za izgradnju i opremanje biblioteke blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija koju je zavještao manastiru Stanjevići, a koja sadrži više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa. Milačić namjerava da novac svih građana bude utrošen za privatne potrebe.

Milačić smatra da za tu namjenu treba opredijeliti 479.644 eura.

– U članu 20 kod potrošačke jedinice Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih  u okviru programa Unapređenje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i promocija rodne ravnopravnosti, potprogram Zaštita ljudskih i manjinskih prava, aktivnost Promovisanje međuvjerskog i međureligijskog dijaloga, na poziciji Transferi institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru predloženi iznos od „200,000” se mijenja i glasi „679.644. U članu 3, funkcionalna klasifikacija Tekuća budžetska rezerva, iznos „42.452.002” se umanjuje za 479.644 eura i sada je „41.972.358.

U saopštenju Prave Crne Gore se navodi da je mitropolit  crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je iza sebe veliku biblioteku koja sadrži više od 25.000 primjeraka vrijednih knjiga i časopisa, među kojima su i publikacije i naslovi iz njegovog bogatog stvaralaštva, njegovi brojni zapisi, ali i djela drugih autora, izdanja na brojnim svjetskim jezicima i iz svih krajeva svijeta, koja je on brižljivo prikupljao cijelog svog života.

– Ovu vrijednu zbirku Mitropolit Amfilohije zavještao je manastiru Stanjevići, u sklopu kojeg je i planirana izgradnja biblioteke, za koju je već urađen projekat, u vidu adaptacije prostora za potrebe Mitropolitove biblioteke. Nesumnjivo je riječ o kapitalnom projektu od važnosti, ne samo za pravoslavni narod u Crnoj Gori i vjernike Srpske pravoslavne crkve, već – imajući u vidu karakter same biblioteke i naslova u njoj, a i civilizacijsku širinu ličnosti Mitropolita Amfilohija – i za svakog građanina Crne Gore. Takođe, imajući prethodno u vidu, Mitropolitova biblioteka nesumnjivo će biti itekako privlačna kulturna adresa za brojne ljude van Crne Gore – navodi se u saopštenju Prave Crne Gore.

Navodi se da na osnovu detaljne analize stručnjaka za ovu oblast  potrebno je obezbijediti 479.644 eura za adaptaciju prostora za potrebe biblioteke u manastiru Stanjevići. Navedeni iznos obuhvata: Zidarske, molerske i kamenorezačke radove u vrijednosti od 22.200 eura, podopolagačke radove u vrijednosti od 14.000 eura, zanatske radove u vrijednosti od 34.000 eura, instalaterske radove u vrijednosti od 105.200 eura, enterijerske radove u vrijednosti od 193.000 eura, projektnu dokumentaciju u vrijednosti od 28. 000 eura i PDV od 83. 244 eura.

– Uzor za oblikovanje polica za Mitropolitove knjige je Njegoševa biblioteka u Biljardi, na Cetinju. Biblioteka blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija biće neprocjenjiv i unikatan duhovno-prosvjetni centar. Predložena finansijska sredstva za ovu namjenu nisu velika, naprotiv, naročito ako uzmemo u obzir značaj biblioteke Mitropolita Amfilohija za najširi javni interes, promociju kulture i pismenosti. – zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve